Αρχική Ειδήσεις Ο «Δρόμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης» αρχίζει απ’ τα Χανιά

Ο «Δρόμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης» αρχίζει απ’ τα Χανιά

0
Ο «Δρόμος των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης» αρχίζει απ’ τα Χανιά

Με πρωτοβουλία του διευθυντή του ιστορικού καφέ του Δημοτικού Κήπου των Χανίων τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του πολιτισμού, της γαστρονομίας και του τουρισμού.

Με πρωτοβουλία του διευθυντή του ιστορικού καφέ του Δημοτικού Κήπου των Χανίων τα ιστορικά καφέ της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του πολιτισμού, της γαστρονομίας και του τουρισμού, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το in.gr. Στους άμεσους στόχους τους συγκαταλέγεται η δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης», ενώ στο σήμα του Συνδέσμου, που φέρουν όλα τα μέλη του στην Ευρώπη κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη, απεικονίζεται το ιστορικό ρολόι των Χανίων.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

istorika-cafe-kipos-chania

Καφέ Κήπος, Δημοτικός Κήπος Χανίων

Μια από τις πιο ήσυχες και γοητευτικές γωνιές της πόλης των Χανίων αποτελεί ο δημοτικός κήπος, με την πλούσια βλάστηση, τα προσεγμένα δρομάκια περιπάτου, τις λιμνούλες με τις πάπιες, την καλοσυντηρημένη παιδική χαρά και το εμβληματικό ρολόι-κτίσμα του 1924-27. Πραγματική όαση για τον επισκέπτη, που μπορεί να συνδυάσει το μικρό ταξίδι του στη φύση με ένα απολαυστικό ρόφημα στο καφέ Κήπος. Αρμονικά δεμένο με τον περιβάλλοντα χώρο, εξυπηρετεί από το 1936 τους θαμώνες του σε ένα χώρο αναψυχής-μουσείου που παραπέμπει στα θρυλικά ιστορικά καφέ της Ευρώπης. Εδώ, όπου κάποτε φιλοξενήθηκε η Βουλή των Κρητών, η μυρωδιά του καφέ και η εκλεπτυσμένη περιποίηση σμίγουν με τη νοσταλγία αλλοτινών εποχών μέσα από την επίπλωση, τα παλιά αντικείμενα και τις φωτογραφίες που εκτίθενται, φέρνοντας στο νου παλιούς ονομαστούς θαμώνες: Ελευθέριο, Νικήτα και Σοφοκλή Βενιζέλο, Νίκο Καζαντζάκη και πολλά άλλα σπουδαία ονόματα από τους χώρους της πολιτικής, της τέχνης και της επιστήμης. Το καφέ Κήπος προκαλεί στους επισκέπτες του ευρωπαϊκούς συνειρμούς, ταξιδεύοντάς τους στις παλιές πρωτεύουσες των χωρών της γηραιάς ηπείρου και στα ένδοξα καφέ του 19ου και του 20ού αιώνα, που ακόμη και σήμερα δίνουν, αγέραστα, το μοναδικό ιστορικό τους στίγμα στις φημισμένες γειτονιές των σύγχρονων, πλέον, μεγαλουπόλεων.

istorika-cafe-leprocope-paris

Café Le Procope, από το 1686 στο Μονπαρνάς του Παρισιού

Από τον Μολιέρο στον Ερνεστ Χέμινγουεϊ… Να αναφερθούμε στο Deux Magots στην St. Germain des Pres, στο Café Le Procope, που λειτουργεί από το 1686 στο Μονπαρνάς του Παρισιού, το Café de Frore, το Café de la Paix και το Café Fouquet, το πασίγνωστο Caffe Florian στη Βενετία, το παλαιότερο της Ιταλίας, αλλά και το Caffe Greco, κοντά στην Πιάτσα Ντι Σπάνια. Επίσης, τα Café Landtmann και Café Residentz της Βιέννης όπως και τo Café de l’ Opera, σύμβολο της Βαρκελώνης, αλλά και στη Βουδαπέστη το New York Café, με τον τίτλο του ομορφότερου στον κόσμο, και το Café Central. Από τα τραπέζια τους πέρασαν διάσημα ονόματα και ιστορικά ζευγάρια (Μολιέρος, Ρουσό, Βολταίρος, Βενιαμίν Φραγκλίνος, Οσκαρ Ουάιλντ, Αντρέ Μπρετόν, Λουί Αραγκόν, Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό, Πικάσο και Ντόρα Μάαρ, Ζαν Πολ Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ, Ερνεστ Χέμινγουεϊ κ.ά.).

istorika-cafe-newyorkcafe-budapest

New York Café, Βουδαπέστη -κατά πολλούς το ομορφότερου στον κόσμο

Η αναφορά σε αυτά τα διάσημα καφέ δεν είναι τυχαία αφού οι εκπρόσωποί τους βρέθηκαν πριν από λίγο καιρό στα Χανιά, προσκεκλημένοι του διευθυντή του Κήπου, κ. Σταθάκη, για να συγκατατεθούν στην ίδρυση του Συνδέσμου των Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης. Επρόκειτο για ένα μακρινό όραμα του ανήσυχου κρητικού επιχειρηματία, ο οποίος γύρισε για μια μεγάλη περίοδο τις ξένες πρωτεύουσες, προτρέποντας τους ιδιοκτήτες των ευρωπαϊκών καφέ να συγκροτήσουν… συμμαχία. Και τα κατάφερε. Σήμερα, περίπου δυο μήνες μετά την ίδρυση του Συνδέσμου ζητήσαμε να μας πει τα αποτελέσματα αυτής της σύμπραξης και τις προοπτικές της.

 

istorika-kafe-greco

Το Caffe Greco στη Ρώμη

«Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης». «Αυτήν τη στιγμή, εάν επισκεφθείτε οποιοδήποτε από αυτά τα καφέ θα δείτε στην είσοδό του αναρτημένο το σήμα του Συνδέσμου με τη φωτογραφία του ιστορικού ρολογιού των Χανίων», λέει ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας έναν από τους άμεσους στόχους, που είναι η δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας που βασίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά και έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής ταυτότητας των ιστορικών καφέ και τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητές τους για την προώθηση του πολιτισμού, της γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων και του τουρισμού. Μέσα από τις κοινές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα, τα ιστορικά καφέ γίνονται το μέσον για την ανταλλαγή των πολιτιστικών πληροφοριών και προϊόντων, το κίνητρο για τις επισκέψεις στις πόλεις που τα φιλοξενούν.

Διαβάστε περισσότερα για την ιδέα πατώντας εδώ.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!