Αρχική Ειδήσεις Μήπως όλη σας τη ζωή πλένατε τα χέρια σας λάθος;

Μήπως όλη σας τη ζωή πλένατε τα χέρια σας λάθος;

0
Μήπως όλη σας τη ζωή πλένατε τα χέρια σας λάθος;

ΕΡΕΥΝΑ | Το 97% των πλυσιμάτων των χεριών γίνεται λάθος.

ΕΡΕΥΝΑ | Το 97% των πλυσιμάτων των χεριών γίνεται λάθος 

Το πλύσιμο των χεριών μοιάζει με μια διαδικασία κατά την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάτι να πάει …στραβά. Κι όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 97% των πλυσιμάτων των χεριών γίνεται λάθος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις φαγητού και επιφανειών.

Η έρευνα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξε, που επικαλούνται το CNNi και το CNN.gr, κατέδειξε πως οι περισσότεροι καταναλωτές δεν πλένουν τα χέρια τους για τα απαραίτητα 20 δευτερόλεπτα, χρόνος που, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, είναι προϋπόθεση για να σκοτωθούν τα μικρόβια. Επίσης, πολλοί συμμετέχοντες στην έρευνα δεν στεγνώνει τα χέρια του με καθαρή πετσέτα.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 383 άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να μαγειρέψουν σε έξι κουζίνες σε περιοχές της Βόρειας Καρολίνα. Όπως αποδείχθηκε τις μισές από τις φορές οι συμμετέχοντες μετέφεραν βακτήρια στα σκεύη της κουζίνας που άγγιζαν, ενώ βακτήρια μεταφέρθηκαν και στις λαβές των ψυγείων που άγγιξαν.

«Δεν μπορείς να δεις, να μυρίσεις ή να νιώσεις τα βακτήρια», είπε η Carmen Rottenberg, αναπληρωτής υφυπουργός για την ασφάλεια των τροφίμων. «Με το πλύσιμο και μόνο των χεριών, μπορείς να προστατέψεις την οικογένειά σου και να εμποδίσεις τα βακτήρια από το να μολύνουν το φαγητό σου και σημεία-κλειδιά της κουζίνας σου».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως όσο περνά ο καιρός το πλύσιμο των χεριών γίνεται ολοένα και πιο λάθος. Το 2013 άλλη έρευνα είχε δείξει πως μόνο το 5% των ανθρώπων πλένει σωστά τα χέρια του. 

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος χεριών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, προϋποθέτει καλό σαπούνισμα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σχολαστικό τρίψιμο ανάμεσα στα δάχτυλα, αλλά και στα νύχια και σκούπισμα σε καθαρή πετσέτα για να μην ανακυκλώνονται τα μικρόβια. 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com