Αρχική Food Stories Looking Back Μεσολόγγι: Ποτοπωλείο «Τρικενέ», απαράλλαχτο από το 1901

Μεσολόγγι: Ποτοπωλείο «Τρικενέ», απαράλλαχτο από το 1901

0
Μεσολόγγι: Ποτοπωλείο «Τρικενέ», απαράλλαχτο από το 1901

MEET THE GREEKS | Μεθυστικό ταξίδι στο χρόνο με ούζο, λικέρ μαστίχα, μπανάνα, μέντα και κονιάκ

Η ιστορία του ούζου «Τρικενέ» ξεκινάει στα τέλη του 1700, όταν η οικογένεια Τρικενέ μετακομίζει στο Μεσολόγγι, από την Κεφαλονιά. Μοναδική της προίκα μία συνταγή για ούζο.

Ιδρυτές της ποτοποιίας ήταν τα αδέρφια Πάνος και Τάσος Τρικενές. Το πρώτο καζάνι λειτούργησε το 1901 στην οδό Δ. Μακρή, στην παλιά ψαραγορά.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος

Το καζάνι ήταν μέσα στο μαγαζί. Το ούζο έβγαινε από βραδύς για τις ανάγκες της ημέρας. Οι Μεσολογγίτες έρχονταν στο μαγαζί, κατά το μεσημεράκι. Ήταν, γι΄ αυτούς, μία στάση πριν από το μεσημεριανό φαγητό, αλλά και η ευκαιρία να πούνε δύο κουβέντες πριν να πάνε σπίτι. Το μαγαζί είχε ετερόκλητο κόσμο και ήταν διαταξικό. Παλιότερα το ούζο συνοδεύονταν από κάτι ελάχιστο, όπως πατάτα βραστή με μεσολογγίτικο αλάτι, ντομάτα, αγγουράκι και ραπανάκι.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος

Μπροστά στο μαρμάρινο πάγκο του, που διατηρήθηκε μέχρι και τη δεκαετία του 1970, έσμιγαν σε κοινές παρέες δικηγόροι και ψαράδες, έμποροι και μεροκαματιάρηδες.

Μέχρι σήμερα ο Τρικενές διατηρεί σταθερά την παραγωγή του ιστορικού αρωματικού του ούζου και των άλλων ποτών. Το ούζο του είχε βραβευτεί μάλιστα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1932 και το 1951.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος

Ο κύριος Παντελής, γιος του ιδρυτή της ποτοποιίας, η γυναίκα του Ελένη και ο γιος τους Τάσος συνεχίζουν τη μακρόχρονη παράδοση. Ο παλαιός μαρμάρινος πάγκος, που έχει πάνω του ανάγλυφα τα σημάδια από τα ποτήρια, είναι ακόμη εκεί, επιβλητικό στοιχείο του χώρου. Μαζί με τα παλιά βαρέλια, τις προθήκες και το ξύλινο ρολόι στον τοίχο, θύμησες μιας άλλης εποχής, το Ποτοπωλείο του Τρικενέ αντιστέκεται με τον δικό του μεθυστικό τρόπο στο χρόνο.

Πληροφορίες: ouzotrikene.gr | Περισσότερες εικόνες: popaganda.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.