Αρχική Ειδήσεις Μεγάλη εμπορική επιτυχία για τη φέτα στην Κίνα – Μπήκε στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα

Μεγάλη εμπορική επιτυχία για τη φέτα στην Κίνα – Μπήκε στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα

0
Μεγάλη εμπορική επιτυχία για τη φέτα στην Κίνα – Μπήκε στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα

PLANET FOOD | Μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την προστασία της ελληνικής φέτας ανέδειξε η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας η οποία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο Πεκίνο.

PLANET FOOD | Μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την προστασία της ελληνικής φέτας ανέδειξε η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας η οποία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο Πεκίνο.

Η Συμφωνία προβλέπει την προστασία μιας λίστας με 100 αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένου και του εμβληματικού προϊόντος της Ελλάδας, τη Φέτα, σε αντάλλαγμα για την προστασία 100 κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ.

Μεγάλη επιτυχία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής αγοράς 

Η συγκεκριμένη Συμφωνία θεωρείται μεγάλη επιτυχία της Eυρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου του μεγέθους της κινεζικής αγοράς και θέτει τις βάσεις για αύξηση των εξαγωγών του «εθνικού προϊόντος» της χώρας μας προς αυτή.

Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης είχε θέσει σε κάθε επαφή που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν την επιβεβλημένη αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί η Φέτα στη σχετική λίστα με τα υπό προστασία προϊόντα. Για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να το θέσει και στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο. 

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη χαιρέτισε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με δηλώσεις του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. 

Σταδιακή απόσυρση όλων των προϊόντων που χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα»

Η Συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση μέσα στα επόμενα 8 χρόνια όλων των προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επιπλέον ορίζει ότι τα προϊόντα που τυχόν παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης, γεγονός για το οποίο η Κίνα είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις. 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η Φέτα, όπως και τα υπόλοιπα 99 ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μπορούν να επισημανθούν και να πωλούνται στην Κίνα μόνον εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές περιοχές (η Φέτα μόνο στην Ελλάδα). Οι υπόλοιποι παραγωγοί ανάλογων προϊόντων οφείλουν να αναζητήσουν ένα διαφορετικό – λιγότερο αναγνωρίσιμο – όνομα για το προϊόν τους.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com