Αρχική Ειδήσεις Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα!

Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα!

0
Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης στη στρατόσφαιρα!

PLANET FOOD | Ο Θεσσαλονικιός, Θανάσης Φούκης, βάλθηκε να γεμίσει σουσάμια το …σύμπαν.

PLANET FOOD | Ο Θεσσαλονικιός, Θανάσης Φούκης, βάλθηκε να γεμίσει σουσάμια το …σύμπαν.

Ο Θανάσης Φούκης, που από τα 7 του χρόνια “εξερευνά” τον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος, ετοιμάζεται να στείλει το πιο φημισμένο ίσως προϊόν της πόλης του, το κουλούρι, πολλές χιλιάδες μέτρα πάνω από τη γη, καταγράφοντας κάθε λεπτό της καθ’ όλα διαφορετικής αυτής πτήσης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η …ιδιαίτερη αυτή αποστολή θα εκτελεστεί με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού.

Ο Θανάσης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο εξωτερικό, αλλά όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς ωστόσο το “μικρόβιο” του Διαστήματος, που είχε φωλιάσει μέσα του από την τρυφερή παιδική ηλικία, να τον έχει εγκαταλείψει. Συνέχισε να μελετά και να καταστρώνει σχέδια, με το όνειρο να τα δει κάποια στιγμή να υλοποιούνται.

«Επτά ετών είδα ένα φαινόμενο στο διάστημα που με εξέπληξε και μ’ έκανε να θέλω να ασχοληθώ με την αστροφυσική από πολύ μικρός. Ξεκίνησα να διαβάζω, ασχολήθηκα με μαθηματικά που ήταν πάνω από το επίπεδο που διδασκόμασταν τότε στο γυμνάσιο και σε ηλικία 14 ετών ενδιαφέρθηκα -και ενδιαφέρθηκε και το Μετεωροσκοπείο- να πάω εκεί το καλοκαίρι και να παίρνω τις μετρήσεις από τους υποσταθμούς, που στη συνέχεια τις δίναμε στην ΕΜΥ για να βγάλει τις προγνώσεις του καιρού», θυμάται ο Θανάσης Φούκης.

Έναν χρόνο αργότερα, στα 15 του, βρέθηκε στο Αστεροσκοπείο της Θεσσαλονίκης και έφτιαξε έναν πίνακα κατάταξης στοιχείων σωματιδίων και υποσωματιδίων της ύλης.

«Από τα 15 μου ασχολιόμουν ήδη με τη δομή του σύμπαντος» λέει και αναπολεί τις ημέρες εκείνες, που εργαζόταν ώρες ατελείωτες σε πείσμα όλων όσοι τον παρότρυναν να κάνει πράγματα της …ηλικίας του.

Τα χρόνια κυλούσαν αλλά το ασίγαστο πάθος του να δει ένα από τα πρότζεκτ του να υλοποιούνται δεν έσβηνε, αντίθετα φούντωνε και το περσινό καλοκαίρι αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα για να στείλει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι στη στρατόσφαιρα, που θα κουβαλούσε ένα ασυνήθιστο φορτίο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης! Συγκρότησε μια ομάδα, την “Daedalus Missions”, “βάφτισε” το πρότζεκτ του RBR (Rounded Bread Roll), και με πολλή δουλειά, μεράκι και ίδιους πόρους έφτασε, σήμερα, στο σημείο να είναι ένα βήμα από την υλοποίηση ενός παιδικού -θα έλεγε κανείς- ονείρου. Ο ίδιος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας, η οποία πλαισιώνεται από μια σειρά άλλων ανθρώπων, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- έχουν φροντίσει για τα γραφικά και την προώθηση του πρότζεκτ μέσω των social media. «Γιατί, όμως, κουλούρι;» Η ερώτηση, που βγαίνει αυθόρμητα, απαντιέται από τον ίδιο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον ίδιο αυθορμητισμό.

«Επιλέξαμε ένα κουλούρι για να στείλουμε στη στρατόσφαιρα, γιατί είναι κι αυτό από τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου καταγόμαστε όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα!»

«Θέλουμε να στείλουμε ένα φορτίο (βάρους 500 γραμμαρίων) 40 χλμ πάνω στη στρατόσφαιρα, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πάνω από ένα επιβατικό αεροπλάνο. Θα γίνει με το μετεωρολογικό μπαλόνι, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Φούκης.

«Το επιτευγματικό τμήμα της όλης κατάστασης δεν είναι μόνο ότι θα στείλουμε ένα κουλούρι για πρώτη φορά στη στρατόσφαιρα, αλλά θα κάνουμε και μια ραδιοζεύξη, ώστε από τα 40χλμ και καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης να στέλνονται, ζωντανά, φωτογραφίες. Ανά 1 λεπτό θα έρχονται φωτογραφίες»

«Στα 40χλμ περίπου το μπαλόνι θα σκάσει (σ.σ. θα έχει διάμετρο 11 μέτρα) και θα ενεργοποιηθεί το αλεξίπτωτο. Όλη αυτή η πορεία θα καταγραφεί από μια κάμερα GoPro αλλά και μία ειδική κάμερα που έχω μοντάρει πάνω στα κυκλώματα και στο ραδιοπομπό και στο gps», επισημαίνει και προσθέτει πως “ανά τέσσερις φωτογραφίες που θα λαμβάνουμε θα παίρνουμε κι ένα πακέτο δεδομένων, δηλαδή τι θερμοκρασία έχει εκείνη τη στιγμή, σε τι υψόμετρο είναι, με τι ταχύτητα έχει άνωση, και το ίδιο θα γίνει και στην επιστροφή”.

Το μακρύ ταξίδι του …κουλουριού θα παρακολουθούν δύο σταθμοί: ένας εκεί απ’ όπου θα απογειωθεί κι ένας δεύτερος, που θα στηθεί μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο (ο σταθμός ανάκτησης του φορτίου) και θα παίρνει σήμα από το gps προκειμένου να εντοπιστεί το φορτίο, όταν πέσει στη γη.

Όσο για το πότε θα δούμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης να “βολτάρει” στη στρατόσφαιρα, «το project είναι έρμαιο των ανέμων» σημειώνει ο Θανάσης Φούκης, ο οποίος, ωστόσο, βρίσκεται ήδη σε συνεννοήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες και -κατά τα φαινόμενα- η μέρα αυτή δεν θα αργήσει, προκειμένου και η στρατόσφαιρα να πάρει μια …γεύση σουσαμιού.

PHOTO: Νίκος Αρβανιτίδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!