Αρχική Ειδήσεις Κατάσχεση σχεδόν 3.000 κιλών ακατάλληλων οστράκων – 5 συλλήψεις

Κατάσχεση σχεδόν 3.000 κιλών ακατάλληλων οστράκων – 5 συλλήψεις

0
Κατάσχεση σχεδόν 3.000 κιλών ακατάλληλων οστράκων – 5 συλλήψεις

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Επρόκειτο να βγουν στο εμπόριο

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Επρόκειτο να βγουν στο εμπόριο

Δύο χιλιάδες εννιακόσια εξήντα εννέα κιλά (2.969) όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρωινές ώρες χθες, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν πέντε Έλληνες, ηλικίας 59, 54, 36, 33 και 31 ετών, για από κοινού κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένων ενεργειών, εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν, σε αγροτική οδό πλησίον περιοχής ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στις εκβολές του ποταμού Έβρου, τέσσερα Ι.Χ. οχήματα, στα οποία επέβαιναν όλοι οι παραπάνω δράστες. 

Όλα τα αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι οι δράστες μετέφεραν – διακινούσαν 55 σάκους δίθυρων μαλακίων του είδους αχιβάδα (ruditapes decussatus), βάρους 861 κιλών και ογδόντα 83 σάκους μαλακίων του είδους τελλίνα (donax truncullus), βάρους 2.108 κιλών. Το συνολικό βάρος των ανωτέρω οστράκων ανέρχεται σε 2.969 κιλά.  

Το συνολικό βάρος των οστράκων ανέρχεται σε 2.969 κιλά, εκ των οποίων οι δεκαεννέα σάκοι του είδους αχιβάδα, βάρους 344  κιλών είναι υπολειπομένων διαστάσεων (από 3,4εκ. έως 3,8εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ.) όπως επίσης και είκοσι οκτώ σάκοι του είδους τελλίνα, βάρους επτακοσίων τριάντα επτά κιλών (737kg) είναι υπολειπομένων διαστάσεων (από 2,1εκ. έως 2,8εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3,0εκ.).

Το σύνολο των ως άνω οστράκων, κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπροσθέτως, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση τους και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά. Τα οχήματα μεταφοράς δεν ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά των οστρακοειδών, λόγω μη τήρησης κανόνων ψυκτικής αλυσίδας και κανόνων υγιεινής , ενώ η αλιεία οστράκων καθώς και οι ζώνες αλίευσης ζώντων διθύρων μαλακίων παραμένουν κλειστές στην εν λόγω περιοχή.

Από την τοπική Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τόσο η εν λόγω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί, όσο και τα αυτοκίνητα.

 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com