Αρχική Ειδήσεις Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Έφυγε ο μπαμπάς» της ΙΟΝ

Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Έφυγε ο μπαμπάς» της ΙΟΝ

0
Γιάννης Κωτσιόπουλος: «Έφυγε ο μπαμπάς» της ΙΟΝ

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πατριάρχης της μεγαλύτερης ελληνικών συμφερόντων σοκολατοβιομηχανίας, της ΙΟΝ.

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πατριάρχης της μεγαλύτερης ελληνικών συμφερόντων σοκολατοβιομηχανίας, της ΙΟΝ.

ΠΗΓΗ: news247.gr του Κωστή Χριστοδούλου

Δεν υπήρξε ποτέ λάτρης της δημοσιότητας. Φωτογραφίες του όσο και αν ψάξει κανείς δύσκολα θα βρει και αν βρει δύσκολα θα του επιβεβαιώσει κανείς ότι είναι αυτός. Για συνεντεύξεις του ούτε συζήτηση. Πριν από 22 χρόνια όταν έμπαινα στο ρεπορτάζ τροφίμων στην “Καθημερινή” ήθελα να ξεκινήσω από την αγαπημένη μου εταιρεία, την ΙΟΝ. Στο αίτημα μου για συνέντευξη η απάντηση ήταν αρνητική αλλά σου άφηνε μια γλυκιά γεύση: «Αν θέλετε όμως μπορούμε να δημοσιεύσουμε τον ισολογισμό μας στην εφημερίδα σας».

Όπως μου είπε και πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή εκδήλωση για τα 85 χρόνια της ΙΟΝ, ο Μιχάλης Φιλιππίδης, υπεύθυνος προϊόντων της εταιρείας «στην ΙΟΝ δεν μιλάνε οι άνθρωποι, αφήνουν τα προϊόντα να μιλήσουν». Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος πέρασε ως μεγάλος άγνωστος της ελληνικής βιομηχανίας. Αρκούν όμως τα λόγια όσων των γνώρισαν και κυρίως των εργαζομένων στο εργοστάσιο του για τους οποίους φρόντιζε να έχουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, και παροχές στους ίδιους και στις οικογένειες τους. Ακόμη και στα 93 του, μέχρι τις αρχές του 2015 ήταν ενεργός και επισκέπτονταν τακτικά το εργοστάσιο. Το τελευταίο διάστημα εκτελεστική σύμβουλος στην εταιρεία έχει αναλάβει η ανηψία του, Τίνα Κωτσιοπούλου

Η ιστορία της ΙΟΝ*

85 χρόνια πέρασαν από το 1930, τότε που στην οδό Πειραιώς στο Φάληρο μια παρέα ευκατάστατων πολιτών της εποχής που αγαπούσαν τη σοκολάτα πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο. Ηθελαν να γίνουν σοκολατοποιοί. Το 1934 το πούλησαν όμως. Τότε ήταν που οι αδελφοί Νασιόπουλοι, και στη συνέχεια οι αδελφοί Κωτσιόπουλοι, οι απόγονοι των οποίων διευθύνουν σήμερα την επιχείρηση, άρχισαν να εμφανίζονται στο προσκήνιο. Οι αδελφοί Κωτσιόπουλοι έγιναν οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της σοκολατοποιίας παραχωρώντας στους αδελφούς Νασιόπουλου την καραμελοποιία που είχε, στο μεταξύ, προστεθεί. Η οικογένεια Κωτσιόπουλου δεν άργησε να φανεί ισχυρότερη και ικανότερη σε όλα τα ζαχαρώδη προϊόντα. Ετσι απέκτησε τελικά και τον έλεγχο της καραμελοποιίας που συνενώθηκε με τη σοκολατοποιία.

Ο βιομηχανικός κολοσσός της ιον ΑΕ άρχισε να γίνεται μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σταδιακά η ΙΟΝΑΕ επεκτάθηκε στους περισσότερους από τους κλάδους των ζαχαρωδών προϊόντων. Γκοφρέτες, τσίκλες, κρουασάν προστέθηκαν στα σοκολατοειδή και στις καραμέλες, για να φτάσει σήμερα η ΙΟΝ ΑΕ να αποτελεί την ισχυρότερη και ανεξάρτητη από πολυεθνικές επιχειρήσεις ελληνική βιομηχανία σοκολάτας και άλλων ζαχαρωδών προϊόντων.

Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο κ. Καρκαζής, δύο πεισματάρηδες Αρκάδες που συνδέθηκαν από τα φοιτητικά τους χρόνια και κληρονόμησαν την περιουσία των ιδρυτών αδελφών Κωτσιόπουλων βρέθηκαν να κρατάνε το 1996 στα χέρια τους, το 100% των μετοχών της ΙΟΝ ΑΕ. Μετά από την επαναγορά μειοψηφικού πακέτου που είχε περάσει στην ανταγωνιστική (τότε) Kraft Jacob Sushard, τη εταιρεία που είχε εξαγοράσει και την Παυλίδης.

Από τα Λιθοβούνια της Αρκαδίας ο Κωτσιόπουλος και από τις Ρίζες Τεγέας της Αρκαδίας ο δεύτερος, σπούδασαν μαζί οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα και έδωσαν όρκο φιλίας που κρατούν ως σήμερα πιστά. Αυτοί οι δύο επιχειρηματίες ελέγχουν από κοινού τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία σοκολάτας και αυτοί ορίζουν τις τύχες της.

Η εταιρεία δεν έχει κουραστεί από την πολύχρονη πορεία της και συνεχίζει να κινείται δυναμικά. Απασχολεί σήμερα 942 άτομα και με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2013 οι πωλήσεις της ΙΟΝ διαμορφώθηκαν σε 99,3 εκατ. ευρώ. με τα καθαρά κέρδη στα 1,51 εκατ. ευρώ.

* Με πληροφορίες από άρθρο των Χρήστου Κορφιάτη και Νίκου Φραντζή στην εφημερίδα Το Βήμα (28/09/1997)

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com