Αρχική Ιστορίες Food Stories Φθινόπωρο, το πρώτο Κρασί του Δήμου Θεσσαλονίκης απ’ τον αστικό αμπελώνα

Φθινόπωρο, το πρώτο Κρασί του Δήμου Θεσσαλονίκης απ’ τον αστικό αμπελώνα

0

Το δικό του κρασί, κόκκινο και λευκό, θα έχει σύντομα ο δήμος Θεσσαλονίκης, από τα σταφύλια του δικού του αμπελώνα, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η δημοτική αρχή ετοιμάζεται και για τον τρύγο, καθώς τα αμπέλια έχουν ωριμάσει.

astikos-abelwnas2-600.jpg

Το δικό του κρασί, κόκκινο και λευκό, θα έχει σύντομα ο δήμος Θεσσαλονίκης, από τα σταφύλια του δικού του αμπελώνα, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η δημοτική αρχή ετοιμάζεται και για τον τρύγο, καθώς τα αμπέλια έχουν ωριμάσει.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr • της Κάτιας Γερακαρίτου

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν παραγωγή κρασιού τα επόμενα 2 έως 3 χρόνια, από τον Απρίλιο του 2013 που δημιουργήθηκε ο αστικός αμπελώνας, τελικά φέτος, ο δήμος θα καταφέρει να έχει το δικό του κρασί. Από τον αμπελώνα, έκτασης 2 στρεμμάτων, εκτιμάται ότι μπορεί να παραχθούν περίπου 600 λίτρα κρασιού, ωστόσο, φέτος, που είναι η πρώτη φορά, η παραγωγή θα είναι μικρότερη.
Περί τα 480 φυτά από οινοποιήσιμες ποικιλίες είχαν φυτευτεί τον περασμένο Απρίλιο στον αστικό αμπελώνα, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Καυταντζόγλειο Στάδιο. Ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, μαλαγουζιά και ρομπόλα ήταν οι ελληνικές ποικιλίες που είχαν επιλεγεί.

astikos-abelwnas1-600.jpg

Σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, «τον Σεπτέμβριο σε μια γιορτή που θα στηθεί θα γίνει ο τρύγος με τη συμμετοχή των πολιτών». Μάλιστα, η αρμόδια αντιδημαρχία απευθύνει κάλεσμα σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στον μάζεμα των σταφυλιών, να δηλώσουν συμμετοχή. Στη συνέχεια, τα σταφύλια θα μεταφερθούν στο κτήμα του Γεροβασιλείου, προκειμένου να παρασκευαστεί το πρώτο δημοτικό κρασί.

Το κρασί που θα παράξει ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διατεθεί αρχικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα σε κοινωνικά παντοπωλεία. Η ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου αστικού αμπελώνα στη Θεσσαλονίκη προήλθε από την αξιοποίηση εμπειριών από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Παρίσι λειτουργούν από χρόνια αστικοί αμπελώνες και παράγουν κρασί για κοινωφελείς σκοπούς. Μάλιστα, οι φιάλες κρασιού που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αγγίζουν χιλιάδες ευρώ. Όσο για το όνομα του θεσσαλονικιώτικου δημοτικού κρασιού, αυτό πιθανότατα, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, να επιλεγεί μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

astikos-abelwnas3.jpg

Ο πρώτος αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε στο δημοτικό οικόπεδο απέναντι από το Καυταντζόγλειο στάδιο, στη συμβολή της οδού Αγίου Δημητρίου με την Τζοβαροπούλου, στην περιοχή της Δόξας με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Κτήμα Γεροβασιλείου και το Εργαστήριο Αμπελουργίας του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Ο αστικός αμπελώνας έχει πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς χρησιμοποιείται από το Εργαστήριο Αμπελουργίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το χώρο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα αρκετά σχολεία της πόλης.

Info Όσοι και όσες θα ήθελαν να συμμετέχουν στον τρύγο του Σεπτέμβρη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην γραμματεία της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής: 2313318364

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.