Αρχική Ειδήσεις Φρέσκα μυρωδικά – Από τον υδροπονικό «μπαχτσέ» της κουζίνας μας στο πιάτο

Φρέσκα μυρωδικά – Από τον υδροπονικό «μπαχτσέ» της κουζίνας μας στο πιάτο

0
Φρέσκα μυρωδικά – Από τον υδροπονικό «μπαχτσέ» της κουζίνας μας στο πιάτο

PLANET FOOD | Καινοτόμες, φιλικές στη χρήση οικιακές υδροπονικές συσκευές, μηχανήματα που χωράνε στον πάγκο μιας κουζίνας, και χάρις σε μια ελληνική ιδέα λειτουργούν σαν …μίνι θερμοκήπιο.

PLANET FOOD | Καινοτόμες, φιλικές στη χρήση οικιακές υδροπονικές συσκευές, μηχανήματα που χωράνε στον πάγκο μιας κουζίνας, και χάρις σε μια ελληνική ιδέα λειτουργούν σαν …μίνι θερμοκήπιο.

Είναι μια ακόμη από τις αγορές που ανθίζουν σε όλο τον κόσμο, με τις χώρες που δεν διαθέτουν το ευεργετικό κλίμα των μεσογειακών, ν΄ αποτελούν και εκείνες όπου συνήθως βρίσκονται οι πρώτοι πελάτες. Ταυτόχρονα, για αρκετούς ειδικούς, είναι μια από τις λύσεις για τη σίτιση του πληθυσμού στον πλανήτη μας. Και ναι, μπορεί οι τεχνολογίες της υδροπονίας να μην αποτελούν μια εξέλιξη πρόσφατη, οι καινοτόμες όμως, φιλικές στη χρήση οικιακές υδροπονικές συσκευές, μηχανήματα που χωράνε στον πάγκο μιας κουζίνας, είναι νέα εξέλιξη.

Και εδώ φαίνεται πως υπάρχει χώρος και για μια ελληνική ιδέα: «Σκεφτήκαμε να μικρύνουμε ένα θερμοκήπιο, ώστε να πάρουμε όλες τις ανησυχίες του κόσμου, να πετύχουμε όταν καταναλώνει ένα προϊόν από το θερμοκήπιο, να ξέρει ότι το έχει παράξει αυτός. Έτσι φτιάξαμε μια έξυπνη, οικιακή συσκευή, που μπορεί ο καθένας να την έχει στο σπίτι του και να καλλιεργεί τα δικά του φρέσκα φρούτα, βότανα, λαχανικά, με έναν εύκολο, υγιεινό και βιώσιμο τρόπο», εξηγεί μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, ο Χρήστος Ραφτογιάννης συνιδρυτής του CityCrop, που παρουσίασε και στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 84ης ΔΕΘ τη συσκευή που διαθέτει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας.

«Ο ιδιοκτήτης μπορεί την ίδια ώρα (σ.σ που φυτρώνει το φυτό) να ελέγχει όλη την πρόοδο της καλλιέργειας μέσω της εφαρμογής που του δίνουμε. Μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό, να μπορεί να επεμβαίνει σε κάποιες παραμέτρους» προσθέτει ο κ. Ραφτογιάννης, που είδε το γενικό κοινό στη ΔΕΘ να παρατηρεί με προσοχή και περιέργεια την ιδιότυπη κατασκευή από πλαστικό και πλέξιγκλας της ομάδας. «Είναι για τον πάγκο της κουζίνας ή για κάτω από τον πάγκο, λειτουργεί με το μέθοδο της υδροπονίας. Χρησιμοποιούμε μόνο νερό και θρεπτικά συστατικά, λειτουργεί σαν μια… καφετιέρα» τονίζει ο κ. Ραφτογιάννης, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη παρομοίωση με τις γνωστές μας συσκευές ευρείας κατανάλωσης είναι και η πιο άρτια, για να παρουσιαστεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος που ως μορφή υδροπονικής καλλιέργειας δεν απαιτεί χώμα (σ.σ τα φυτά λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται απευθείας από το νερό). Η ομάδα στέλνει το σύστημα μαζί με τους σπόρους που μπορούν να φυτρώσουν στο ειδικό «θερμοκήπιο» που χωρά σχεδόν παντού ενώ είναι εφικτή η ταυτόχρονη καλλιέργεια 24 φυτών. 

Τοποθετείς, μεγαλώνει, τρως

«Έχουμε αντί για τις κάψουλες π.χ του καφέ, τα αντίστοιχα γλαστράκια με τους σπόρους, βγάζεις το αυτοκόλλητο, το τοποθετείς στη συσκευή, αυτή αυτόματα καταλαβαίνει ποιο είναι  το φυτό που έχεις τοποθετήσει και αρχίζει να φτιάχνει το μικροκλίμα, το ιδανικό κλίμα, προσαρμόζει τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό για να μεγαλώσει αυτό το φυτό” περιγράφει ο κ. Ραφτογιάννης ενώ εξηγεί πως η όλη εμπειρία έχει τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον τρόπο ζωής μας.
“Μέσω του κινητού στέλνουμε στον πελάτη ενημέρωση πότε αυτό είναι έτοιμο ή τι ενέργειες χρειάζεται να κάνει, είναι κάτι που γίνεται για να κάνουμε και τον χρήση να νιώσει ότι ασχολείται, να αγαπήσει τα φυτά”, προσθέτει Έλληνας συν-ιδρυτής της προσπάθειας της ομάδας που ετοίμασε αυτό που περιγράφει ως μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα οικιακής καλλιέργειας λαχανικών, βοτάνων ή και φρούτων ενδεχομένως.

Μια μικρή ομάδα με μεγάλα όνειρα για μια υδροπονική εμπορική επιτυχία εκτός Ελλάδας

«Είμαστε τέσσερα άτομα και έχουμε άλλους έξι εξωτερικούς συνεργάτες, που έχουν αναλάβει το κομμάτι της παραγωγής» αναφέρει ο κ.Ραφτογιάννης ενώ περιγράφει το πελατολόγιο που, όχι περιέργως, όπως θα εξηγήσει, δεν είναι σήμερα κυρίως μέσα στην Ελλάδα. Οι πρώτοι πελάτες δε, ήρθαν -όχι τυχαία- από χώρες όπου ο ήλιος δεν συνδυάζεται συχνά σήμερα με τις ιδανικές συνθήκες για μπαχτσεδάκι.

«Από τον Μάιο που μας πέρασε στείλαμε τις πρώτες συσκευές κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη. Συσκευές που έφτασαν δηλαδή σε Αγγλία, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία. Αυτή τη στιγμή στέλνουμε και στις ΗΠΑ», αναφέρει ο νεαρός Έλληνας επιστήμονας. «Αρέσει γιατί είναι κάτι καινοτόμο” σημειώνει, ενώ ειδικά για την Ελλάδα επισημαίνει: «το κοινό μας δεν είναι τεράστιο, ξέρετε, γιατί το κλίμα και οι συνθήκες είναι καλύτερες. Έχουμε μερικές… γλάστρες στο σπίτι ή μία γιαγιά στο χωριό, που μας στέλνει φρούτα και λαχανικά. Στις ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν συνέχεια οι κατάλληλες συνθήκες. Είναι επίσης συνήθειά τους να τρώνε περισσότερα βιολογικά προϊόντα από εμάς, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να αγοράσει μια τέτοια συσκευή».

Μια αγορά που μεγεθύνεται – «Μπεστ σέλερ» ο δυόσμος, η μέντα, το θυμάρι και η ρίγανη

«Η αγορά είναι μεγάλη, από έρευνα που έχουμε κάνει υπολογίσαμε πως σε τέσσερα με πέντε χρόνια θα υπάρχουν 450 χιλιάδες τέτοιες συσκευές μόνο στην Ευρώπη και το επόμενο βήμα σε μας είναι να μεγαλώσουμε και εμείς τη συσκευή, ώστε να μπορεί να μπαίνει σε σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία» προσθέτει ο κ.Ραφτογιάννης, όταν θα ερωτηθεί για το κατά πόσον θα ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων προσπαθειών, στο πλαίσιο των οποίων στήνονται μεγάλης κλίμακας παρόμοια συστήματα μέσα σε κτίρια στον αστικό ιστό, όπως και το αν θα δούμε – κάτι που συμβαίνει ήδη σε σουπερμάρκετ της ευρωπαϊκής αγοράς- τέτοιες  υδροπονικές συσκευές μέσα στους διαδρόμους ή δίπλα στα ψυγεία με τη μαναβική, σημεία όπου πελάτες απλά διαλέγουν τη “σοδειά” εκείνη τη στιγμή που ψωνίζουν στο μάρκετ για το τραπέζι τους.

Όσο για τα …μπεστ σέλερ φυτά, που αποστέλλονται στους πελάτες, που απόκτησαν ήδη το σύστημα από τον περασμένο Μάιο, ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί πως υπάρχει ήδη δείγμα για τα τα πιο μοσχοπουλημένα και αυτά είναι όσα δίνουν ευωδία και γεύση. «Πουλάνε περισσότερο αρωματικά φυτά, ο δυόσμος, η μέντα, το θυμάρι και η ρίγανη, αλλά και φυλλώδη λαχανικά, το μαρούλι και το σπανάκι» καταλήγει ο κ. Ραφτογιάννης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.