Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Φρέσκα κρεμμυδάκια – Πότε χρησιμοποιείται το πράσινο και πότε το άσπρο τμήμα;

Φρέσκα κρεμμυδάκια – Πότε χρησιμοποιείται το πράσινο και πότε το άσπρο τμήμα;

0
Φρέσκα κρεμμυδάκια – Πότε χρησιμοποιείται το πράσινο και πότε το άσπρο τμήμα;
Εικόνα: Pexels

Αξιοποιώντας στο μάξιμουμ τα φρέσκα κρεμμυδάκια που φέρνουν τη φρεσκάδα της άνοιξης στα πιάτα μας.

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι εφόσον έχουν καθαριστεί και πλυθεί σωστά και έχουν αφαιρεθεί τυχόν γλιστερά ή μαραμένα τμήματα και η άκρη της ρίζας τους, ολόκληρα τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι βρώσιμα.

Πώς προκαλείται η σύγχυση

Ορισμένες συνταγές ζητούν συγκεκριμένα τη χρήση των λευκών τμημάτων από τα φρέσκο κρεμμυδάκι, ενώ άλλες δεν προσδιορίζουν ποιο τμήμα από το φρέσκο κρεμμυδάκι αξιοποιούν, θεωρώντας την υπόδειξη προφανή και αυτόνοητη. Αυτό ίσως προβληματίζει όσους επιχειρούν τα πρώτα τους μαγειρέματα ή τους οδηγεί στην εσφαλμένη εντύπωση πως τρώγεται μόνο το λευκό τμήμα των πράσινων κρεμμυδιών. Στην πραγματικότητα ολόκληρο το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι βρώσιμο, εφόσον έχει καθαριστεί σωστά (έχουμε βγάλει, δηλαδή, τα εξωτερικά βρώμικα και πιο χονδρά φύλλα) και έχουν αφαιρεθεί τμήματα γλοιώδη ή μαραμένα και η άκρη της ρίζας του.

Εικόνα: Pexels

Πότε χρησιμοποιείται το άσπρο και πότε το πράσινο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού

Εκείνο που διαφέρει συχνά είναι η φάση και ο τρόπος χρήσης κάθε μέρους από τα φρέκα κρεμμυδάκια.

Το άσπρο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι: Στις περισσότερες συνταγές όπου τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαγειρεύονται, συνήθως -είτε αναφέρεται είτε όχι- αξιοποιείται το πολύ ανοιχτό πράσινο και το άσπρο μέρος τους, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη ρίζα, η οποία πετιέται. Με άλλα λόγια χρησιμοποιούμε το λευκό τμήμα των φρέσκων κρεμμυδιών, όπως οποιοδήποτε κρεμμύδι, σοτάροντάς το ελαφρά στην αρχή. Αυτό προφανώς και δεν αποκλείειε το γεγονός να χρησιμοποιηθεί και ωμό σε ροδέλες ως προσθήκη σε σαλάτες κ.λπ.

Το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι: Τα πιο σκούρα πράσινα φύλλα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, χρησιμοποιούνται συνήθως ωμά, ως τραγανές και αρωματικές πινελιές στο γαρνίρισμα -όπως περίπου θα κάναμε με το σχοινόπρασο: τα ρίχνουμε πάνω σε σούπες, σε ομελέτες, σε στιρ φράι, στο φρέσκο τυρί-κρέμα, στον πουρέ της πατάτας ή την πατατοσαλάτα.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.