Αρχική Ειδήσεις Φημολογούμενη έλλειψη σε χαλούμι τρομάζει τους Βρετανούς

Φημολογούμενη έλλειψη σε χαλούμι τρομάζει τους Βρετανούς

0
Φημολογούμενη έλλειψη σε χαλούμι τρομάζει τους Βρετανούς

PLANET FOOD | Προφανώς είναι πολύ μεγαλύτεροι φαν του κυπριακού τυριού απ’ όσο υποψιαζόμασταν…

PLANET FOOD | Προφανώς είναι πολύ μεγαλύτεροι φαν του κυπριακού τυριού απ’ όσο υποψιαζόμασταν…

«Βούιξαν» κάποια απ’ τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο για την έλλειψη χαλουμιού που άρχισε να πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι «πανικού» στα σόσιαλ μίντια, ενώ άρθρα που προτείνουν στο κοινό με τι μπορεί να αντικαταστήσει το αγαπημένο του τυρί είδαν το φως της δημοσιότητας τη βδομάδα που διανύουμε. Τα καλά νέα είναι ότι στις προτάσεις περιλαμβάνονται ως εναλλακτικές άλλα ελληνικά τυριά -όπως η φέτα και το μανούρι.

«Η Βρετανία αντιμέτωπη με έλλειψη χαλουμιού την πιο ζεστή εβδομάδα του έτους» λέει η heraldscotland.com σύμφωνα με την οποία «το χαλούμι εξαντλείται στα σούπερ μάρκετ» και οι απογοητευμένοι καταναλωτές βάζουν φωτιά στα κοινωνικά μέσα με ποστ και σχόλια που καταδικάζουν τις ελλείψεις.

Ο Guardian απ’ την άλλη προτείνει ιδέες στους Βρετανούς φίλους του ξεχωριστού τυριού της Κύπρου για να αντιπαρέλθουν την έλλειψη -συστήνοντάς τους μεταξύ άλλων- συνταγές με φέτα και μανούρι. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του theguardian.com, το χαλούμι, γνωστό για την αντοχή του στο ψήσιμο, εξελίχτηκε σε αγαπημένο τυρί των vegetarians (και όχι μόνο) καθώς συνοδεύει ιδανικά τις πράσινες σαλάτες και τα αρτοσκευάσματα και αποτελεί γευστική εναλλακτική απέναντι στο κρέας. 

Τα περισσότερα δημοσιεύματα που αναφέρονται με εμφατικό ή πιο ήπιο τόνο στην έλλειψη του χαλουμιού, εντοπίζουν το πρόβλημα στην αυστηρή νομοθεσία της Ε.Ε. που υποχρεώνει αφενός το χαλούμι να παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Κύπρο αφετέρου να αποτελείται από 20% αιγοπρόβειο γάλα. Ο συνδυασμός αυτός, σύμφωνα πάντα με τα ξένα δημοσιεύματα, κάνει τον αγώνα αγροτών/παραγωγών να ανταποκριθούν στη ζήτηση του Ηνωμένου Βασίλειου, του δεύτερου μεγαλύτερο καταναλωτή χαλουμιού έξω από την Κύπρο, πιο δύσκολο. Λένε, μάλιστα, ότι ομάδα από το Ινστιτούτο Roslin, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (εκεί όπου κλωνοποιήθηκε η Dolly), βοηθά τους Κύπριους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος ώστε να έχουν μεγαλύτερη απόδοση σε χαλούμι (χωρίς να επεξηγείται περισσότερο τι είδους βοήθεια, σε ποιους αγρότες κ.λπ.).

Εντύπωση προκαλεί, πάντως ότι την ίδια ώρα μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η Sainsbury’s και η Tesco δεν επιβεβαιώνουν καμία απολύτως έλλειψη, το ίδιο και ο εκπρόσωπος των Marks and Spencer, που μιλώντας στη metro.co.uk δήλωσε πως όχι μόνο δε βλέπει έλλειψη χαλουμιού αλλά αντιθέτως παρατηρεί αύξηση των πωλήσεων κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.