Αρχική Διατροφή Doctor Food Εξαπλώνεται ανησυχητικά η παχυσαρκία στον πλανήτη

Εξαπλώνεται ανησυχητικά η παχυσαρκία στον πλανήτη

0
Εξαπλώνεται ανησυχητικά η παχυσαρκία στον πλανήτη

Αν δεν ανακόψει κάτι την τάση αυτή, μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι.

PLANET FOOD | Αν δεν ανακόψει κάτι την τάση αυτή, μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι.

Ο πλανήτης έχει φτάσει πλέον στο σημείο όπου ο αριθμός των παχύσαρκων υπερβαίνει αυτόν των λιποβαρών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις νεότερες διεθνείς επιστημονικές έρευνες. Το ποσοστό των παχύσαρκων ανδρών έχει παγκοσμίως υπερτριπλασιασθεί, φθάνοντας στο 10,8% (από 3,2 % που ήταν το 1975), ενώ των παχύσαρκων γυναικών έχει υπερδιπλασιασθεί στο 14,9% (από 6,4%).

Ο μέσος παγκόσμιος δείκτης σωματικής μάζας αυξήθηκε στους άνδρες από 21,7 (κιλά ανά μέτρο στο τετράγωνο) σε 24,2, ενώ στις γυναίκες από 22,1 σε 24,4. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, ισοδυναμεί με το να έχει γίνει ο παγκόσμιος πληθυσμός βαρύτερος κατά ενάμισι κιλό ανά δεκαετία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν αυτή η τάση συνεχισθεί με αυτόν τον ρυθμό, το 2025 περίπου το ένα πέμπτο των ανδρών (18%) και των γυναικών (21%) παγκοσμίως θα είναι παχύσαρκοι, ενώ πάνω από 6% των ανδρών και 9% των γυναικών θα είναι σοβαρά παχύσαρκοι.

Οι λόγοι και οι παράγοντες που συντείνουν στην αύξηση της παχυσαρκίας (όταν δεν οφείλεται σε ειδικά παθολογικά αίτια) είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων ψυχολογικοί, οικονομικοί, παιδείας, γενικότερων αλλαγών κ.ά.

Ένας παράγοντας που βοηθά 100% στην αύξηση του βάρους είναι οι διατροφικές επιλογές που έχουν να κάνουν με το γρήγορο και έτοιμο φαγητό. Μάλιστα η αύξηση της παγκόσμιας παχυσαρκίας δε συνδέεται μόνο με την ποιότητα του φαγητού αλλά και με το μέγεθος της μερίδας που προσφέρουν πλέον τα ταχυφαγεία.

Το μέγεθος των burgers από το 1950 που πρωτοπαρουσιάστηκαν στα φαστφουντάδικα έχει αυξηθεί κατά 500% (από 390 kcal/burger στις 590kcal/ burger) διπλασιάζοντας και το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Τα αναψυκτικά, ενώ αρχικά κυκλοφόρησαν σε συσκευασία των 240 ml, (97kcal), αργότερα αντικαταστάθηκαν με συσκευασίες των 330 ml (145kcal) και σήμερα πλέον διατίθενται ευρέως σε συσκευασίες του μισού λίτρου(242kcal), υπερδιπλασιάζονται οι θερμίδες και η ζάχαρη που λαμβάνουμε σε μια μόνο συσκευασία.

Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, το πιάτο σερβιρίσματος αυξήθηκε από 25 περίπου εκατοστά σε 30 εκατοστά, και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί και στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

Μαγειρεύουμε για πέντε αντί για τρεις. Ασυναίσθητα η πρακτική των εστιατορίων για σερβίρισμα μεγάλων μερίδων για προσέλκυση πελατείας, μεταφέρεται στο ίδιο μας το σπίτι. Έτσι, όταν μαγειρεύουμε σπίτι μας, σερβίρουμε τεράστιες μερίδες φαγητού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, που ισοδυναμούν με 10 κιλά περισσότερο βάρος τον χρόνο. Οι περισσότεροι φαίνεται να υποεκτιμούν το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουν.Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η υποεκτίμηση ανέρχεται στο 54%. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι η ταύτιση της σωστής μερίδας με αυτήν του εστιατορίου. Ωστόσο η μερίδα του εστιατορίου δεν αποτελεί πλέον μέτρο σύγκρισης, γιατί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι μερίδες στα εστιατόρια είναι δύο με τέσσερεις φορές μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες.

Από την Ευρώπη τα πρωτεία στην Κύπρο. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ο αριθμός των παχύσαρκων εκτοξεύθηκε στα ύψη σε λίγα χρόνια. Η έρευνα έγινε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, όπου με επικεφαλής τον δρα Ματζίντ Εζάτι ανέλυσαν διάφορα στοιχεία για 19,2 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 18 σε 186 χώρες. Ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων έχει υπερδιπλασιαστεί, ο αριθμός των λιποβαρών εμφανίζει μείωση.

«Μέσα σε 40 χρόνια περάσαμε από έναν κόσμο όπου οι λιποβαρείς ήσαν υπερδιπλάσιοι από τους παχύσαρκους, σε έναν κόσμο όπου περισσότεροι άνθρωποι είναι πια παχύσαρκοι παρά λιποβαρείς», δήλωσε ο Εζάτι και κάλεσε κυβερνήσεις και αρμόδιους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, τόσο στο πεδίο της διατροφής όσο και της υγείας, προκειμένου να ανακοπεί η επιδημία της παχυσαρκίας.

Οι πιο παχύσαρκες χώρες στον κόσμο είναι τα νησιωτικά κράτη της Πολυνησίας και Μικρονησίας, με αποκορύφωμα την Αμερικανική Σαμόα, όπου ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας για τους άνδρες είναι 32,2 και για τις γυναίκες 34,8. Σε αυτές τις περιοχές πάνω από τις μισές γυναίκες και σχεδόν το 40% των ανδρών είναι παχύσαρκοι. Οι χώρες με τους πιο αδύνατους (λιποβαρείς) στον κόσμο είναι το Τιμόρ-Λέστε, η Αιθιοπία και η Ερυθραία.

Στην Ευρώπη, τον υψηλότερο μέσο δείκτη σωματικής μάζας έχουν οι άνδρες στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στη Μάλτα (27,8), καθώς και οι γυναίκες στη Μολδαβία (27,3). Τους χαμηλότερους μέσους δείκτες βάρους στην Ευρώπη έχουν οι άνδρες στη Βοσνία και στην Ολλανδία (25,9) και οι γυναίκες στην Ελβετία (23,7). Στις ΗΠΑ ο μέσος δείκτης είναι πάνω από 28 και για τα δύο φύλα. Πάνω από το 25% των σοβαρά παχύσαρκων ανδρών και σχεδόν το 20% των σοβαρά παχύσαρκων γυναικών του κόσμου ζουν στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.