Αρχική Ειδήσεις Αγορά Εργαστηριακό κρέας – Οι ΗΠΑ ενέκριναν κοτόπουλο από καλλιεργημένα κύτταρα

Εργαστηριακό κρέας – Οι ΗΠΑ ενέκριναν κοτόπουλο από καλλιεργημένα κύτταρα

0
Εργαστηριακό κρέας – Οι ΗΠΑ ενέκριναν κοτόπουλο από καλλιεργημένα κύτταρα
Σουβλάκι από καλλιεργημένο κοτόπουλο | Εικόνα: GoodMeat

Για πρώτη φορά, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση κοτόπουλου που παρασκευάζεται από ζωικά κύτταρα. Δύο εταιρείες από την Καλιφόρνια μπορούν να παρέχουν εργαστηριακά καλλιεργημένο κρέας σε εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ. Το κόστος όμως παραγωγής είναι ακόμη πολύ υψηλό για να κυκλοφορήσει μαζικά στην αγορά.

Πράσινο φως από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας σε δύο εταιρείες

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε το πράσινο φως στις εταιρείες Upside Foods και Good Meat, οι οποίες έκαναν αγώνα δρόμου για να είναι οι πρώτες στις ΗΠΑ που θα πουλήσουν κρέας που δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το ertnews.gr που επικαλείται δημοσίευμα του AP NEWS. Κατά την πηγή, «η κίνηση αυτή εγκαινιάζει μια νέα εποχή παραγωγής κρέατος με στόχο την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων και τη δραστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βόσκησης, της καλλιέργειας ζωοτροφών και των ζωικών αποβλήτων». Είναι βέβαια κάτι παραπάνω από προφανές πως η νέα εποχή που εγκαινιάζεται ανοίγει ζητήματα κατά πολύ ευρύτερα από αυτά που αναφέρονται.

Πώς παράγεται το κρέας εργαστηρίου

Το εργαστηριακό κρέας καλλιεργείται σε χαλύβδινες δεξαμενές με κύτταρα που προέρχονται από ένα ζωντανό ζώο, ένα γονιμοποιημένο ωάριο ή μια ειδική τράπεζα αποθηκευμένων κυττάρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Η Good Meat, πουλά ήδη καλλιεργημένο κρέας στη Σιγκαπούρη, ωστόσο το νέο προϊόν δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ. Το καλλιεργημένο κοτόπουλο είναι πολύ πιο ακριβό από το συμβατικό και δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί σε μαζική κλίμακα, εξηγεί ο Ρικάρντο Σαν Μάρτιν, διευθυντής του Alt:Meat Lab στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 150 εταιρείες καλλιεργούν κρέας από κύτταρα: όχι μόνο κοτόπουλο αλλά και χοιρινό, αρνί, ψάρι και μοσχάρι, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τι λένε οι καταναλωτές

Η Έιμι Τσεν, διευθύνουσα σύμβουλος της Upside, παραδέχτηκε πως πολλοί καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί στη σκέψη να φάνε κοτόπουλο που έχει αναπτυχθεί από κύτταρα. Η άποψη αυτή αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θέλουν να δοκιμάσουν κρέας που έχει παραχθεί με τη χρήση κυττάρων από ζώα. Περίπου οι μισοί είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι θα ήταν ασφαλές.

Διαβάστε τη συνέχεια στην πηγή πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.