Αρχική Ειδήσεις Έρχεται το πρώτο καφενείο-λέσχη για καπνιστές στη Λάρισα

Έρχεται το πρώτο καφενείο-λέσχη για καπνιστές στη Λάρισα

0
Έρχεται το πρώτο καφενείο-λέσχη για καπνιστές στη Λάρισα

COFFEE TIME | Λαρισαίος καταστηματάρχης βλέποντας με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τον τζίρο του να μειώνεται έως 40% βρήκε …λύση με τη βοήθεια δικηγόρου 

COFFEE TIME | Λαρισαίος καταστηματάρχης βλέποντας με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τον τζίρο του να μειώνεται έως 40% βρήκε …λύση με τη βοήθεια δικηγόρου 

Χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι» του νόμου (αυτό της λέσχης) φαίνεται πως είναι δυνατόν -έχοντας κάποιες προϋποθέσεις- να λειτουργήσει εντός ενός καφέ ή καφενείου ξεχωριστός χώρος για καπνιστές, που δεν θα έχει καμιά επαφή με το υπόλοιπο κατάστημα.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, ιδιοκτήτης καφενείου στη Λάρισα θα λειτουργήσει στο κατάστημά του (καφενείο «Πέταλο», επί της οδού Σκαρλάτου Σούτσου 9) 25 τετραγωνικά αυτόνομου χώρου για τους καπνιστές, σύμφωνα με το larissanet.gr.

H είσοδος στο χώρο καπνιστών, στον οποίο αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης ούτε το προσωπικό ούτε ο ιδιοκτήτης, θα γίνεται με καρτελάκι.

Πώς θα λειτουργήσει η καπνιστική λέσχη στο καφενείο

Η Έφη Λακμέτα, δικηγόρος Λάρισας, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε την μετατροπή τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη. Εξηγεί στη larissanet κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. 

«Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό», αναφέρει η κ. Λακμέτα.

Αυτό είναι λοιπόν και το «κλειδί» για να δημιουργηθεί η καπνιστική λέσχη. Έτσι ανάλογα με την δυνατότητα του καταστήματος μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος θα είναι εντελώς απομονωμένος, με δική του είσοδο, που θα εξυπηρετεί τους καπνιστές. Κάπως έτσι θα γίνει και στο εν λόγω καφενείο.

Σε αυτόν τον χώρο δεν έχει πρόσβαση ούτε το προσωπικό, ούτε ο ιδιοκτήτης και κανείς άλλος εκτός από τα μέλη της λέσχης. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, δηλαδή στα μέλη της καπνιστικής λέσχης.

Με self service και …delivery από το καφενείο οι καφέδες

Η πρώτη ενέργεια που γίνεται είναι η καταγραφή όλων των προσώπων τα οποία θα θέλουν να κάνουν χρήση αυτού του χώρου. Παράλληλα πραγματοποιείται σύσταση του Συλλόγου Καπνιστών. Μετά την τροποποίηση θα υπάρξει νέα κάτοψη του εν λόγω χώρου ώστε να αποτυπωθεί και πολεοδομικά η αλλαγή. Τα μέλη της καπνιστικής λέσχης θα μπορούν με την διαδικασία του self service να παίρνουν τον καφέ τους ή ότι άλλο επιθυμούν και στην συνέχεια να επιστρέφουν στο χώρο των καπνιστών. Η παραγγελία θα μπορεί να γίνεται και ως delivery, όπου ένας υπάλληλος του καταστήματος θα πάει ό,τι έχει παραγγελθεί στην πόρτα της λέσχης. Για να μπει κανείς στο χώρο καπνιστών θα πρέπει να έχει καρτελάκι που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, το όνομα πατρός και τον αριθμό που είναι καταχωρημένος στο Μητρώο του Συλλόγου.

Ουσιαστικά με όλη τη διαδικασία προκύπτει ένας χώρος εντός του καταστήματος που από δημόσιος μετατράπηκε σε ιδιωτικός και ο οποίος δεν υπόκειται σε έλεγχο από καμία δημόσια αρχή. 

Ο Γιώργος Λακμέτας ιδιοκτήτης του καφενείου μιλά για την απόφασή του να μετατρέψει χώρο του καφενείου του σε καπνιστική λέσχη. «Έπρεπε να σεβαστώ τους πελάτες που έχω χρόνια στο μαγαζί και είναι καπνιστές και είναι μεγάλης ηλικίας. Δεν μπορούν να μην καπνίσουν. Από την άλλη είδαμε μείωση στην πελατεία. Είχαμε μείωση τζίρου έως 40%. Έτσι ξεκινήσαμε την διαδικασία για την δημιουργία της καπνιστικής λέσχης», αναφέρει ο καταστηματάρχης.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: larissanet.gr

 

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com