Αρχική Ιστορίες Food Stories Η ελληνική κουζίνα στο Χάρβαρντ

Η ελληνική κουζίνα στο Χάρβαρντ

0
Η ελληνική κουζίνα στο Χάρβαρντ

Για πρώτη φορά διημερίδα που οργάνωσε το επιφανές εκπαιδευτικό ίδρυμα Harvard School of Public Health ήταν αφιερωμένη στη μεσογειακή διατροφή, εστιάζοντας, μάλιστα, αποκλειστικά στην ελληνική κουζίνα.

Για πρώτη φορά διημερίδα που οργάνωσε το επιφανές εκπαιδευτικό ίδρυμα Harvard School of Public Health ήταν αφιερωμένη στη μεσογειακή διατροφή, εστιάζοντας, μάλιστα, αποκλειστικά στην ελληνική κουζίνα.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr • της Ιωάννας Φωτιάδη

Με ανυπομονησία περίμεναν 250 φοιτητές και επισκέπτες στο αμφιθέατρο του Harvard School of Public Health την ομιλία του σκηνοθέτη και παραγωγού της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Cooking Odyssey», κ. Γιώργο Στάμου, σ’ ένα συνέδριο, που νοητά θα τους μετέφερε στον τόπο που παράγεται το ντοματάκι Σαντορίνης ή το αλάτι Μεσολογγίου και παρασκευάζονται οι πεντανόστιμες ηπειρώτικες πίτες…

Η διημερίδα, που οργάνωσε το επιφανές εκπαιδευτικό ίδρυμα, ήταν αφιερωμένη για πρώτη φορά στη μεσογειακή διατροφή, εστιάζοντας, μάλιστα, αποκλειστικά στην ελληνική. «Εχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για μια τέτοια δημόσια συζήτηση, καθώς οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει τα διατροφικά σφάλματα του παρελθόντος», σχολιάζει ο 43χρονος Ελληνας σκηνοθέτης. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είχε συμβάλει η έρευνα από την ομάδα του καθηγητή Τριχόπουλου το 2010 σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στις ΗΠΑ. «Ηταν εξαιρετικά τιμητικό εκ μέρους του Harvard να μας αναθέσουν τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Στάμου, πρωτεργάτης της εκπομπής, που έχει βραβευθεί το 2012 με Tasty Awards.

«Η ενασχόληση με τη μαγειρική αποτελεί μια μόδα που κρατάει χρόνια στην Αμερική», εξηγεί ο ίδιος, «ωστόσο μέχρι και το 2010 οι αναφορές στην ελληνική κουζίνα ήταν αποσπασματικές. Ολα άρχιζαν και τελείωναν γύρω από ένα πιάτο μουσακά». Τότε ήταν που ο κ. Στάμου με τους συνεργάτες του πρότεινε ένα διαφορετικό concept, που «παντρεύει» τη γαστρονομία με την ιστορία και τον πολιτισμό, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη νέων γαστρονομικών προορισμών στην Ελλάδα. «Στην αρχή απευθυνθήκαμε στο περίφημο Food Network, που επαίνεσε την ιδέα μας, αλλά έκρινε ότι το αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό δεν ήταν ακόμα ώριμο για κάτι τέτοιο», θυμάται σήμερα ο σκηνοθέτης, «στη συνέχεια καταθέσαμε την πρόταση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, το οποίο εμφορούμενο από μια διαφορετική φιλοσοφία ενέκρινε την υλοποίηση της εκπομπής μας». Η «τόλμη» του PBS «εξαργυρώθηκε», καθώς την πρώτη εβδομάδα την εκπομπή «Cooking Odyssey» παρακολουθούν 6 εκατ. τηλεθεατές, οι οποίοι από τον δεύτερο μήνα ανήλθαν σε 9 εκατ. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μας επιλέγει ως δημοφιλές πρόγραμμα και το Create TV».

«Άσος» στο μανίκι, αναμφισβήτητα, υπήρξε ο παρουσιαστής Γιάννης Μεμελετζής, που με σπουδές στην Οξφόρδη και προϋπηρεσία στο πλευρό του Jamie Oliver, αποτέλεσε τον κατάλληλο άνθρωπο τόσο για τις γαστρονομικές περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα όσο και για τις «δοκιμασίες» στον πάγκο της κουζίνας, στο αμερικανικό στούντιο. «Εχοντας ως πρωταγωνιστή ένα φρέσκο και νεανικό πρόσωπο προσελκύσαμε αντίστοιχα νεανικό κοινό».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τηλεοπτικές εκπομπές που προωθούν την ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό ανατρέξτε στην πηγή.

Φωτό: Εκλεκτούς μεζέδες, αντιπροσωπευτικούς της ελληνικής διατροφής, που υπέδειξαν κορυφαίοι Ελληνες σεφ, όπως ο Μιχάλης Ψιλάκης και η Νταϊάνα Κόχυλα, γεύτηκαν οι συμμετέχοντες στο επιστημονικό συνέδριο.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.