Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Δημοτική Αγορά Χανίων: Ποιο θα είναι το νέο της πρόσωπο;

Δημοτική Αγορά Χανίων: Ποιο θα είναι το νέο της πρόσωπο;

0
Δημοτική Αγορά Χανίων: Ποιο θα είναι το νέο της πρόσωπο;

Εκατόν πέντε χρόνια μετά την ανέγερσή της -κι ενώ το ξεχωριστό για την πόλη των Χανίων μνημείο έχει υποστεί τις σημαντικές φθορές του χρόνου- «ξαναχτίζεται» η Δημοτική Αγορά.

Εκατόν πέντε χρόνια μετά την ανέγερσή της -κι ενώ το ξεχωριστό για την πόλη των Χανίων μνημείο έχει υποστεί τις σημαντικές φθορές του χρόνου- «ξαναχτίζεται» η Δημοτική Αγορά.

Ως τα τέλη του 19ου αιώνα τα υπαίθρια ψαράδικα, χασάπικα και μανάβικα που βρίσκονταν εδώ σηματοδοτούσαν τα όρια της πόλης. Τον 20ό αιώνα ανεγέρθη -στο σημείο όπου (επί Ενετοκρατίας) υπήρχε ο κύριος προμαχώνας «Piatta forma» των οχυρώσεων- το εμβληματικό για τα Χανιά σταυροειδές σκεπαστό κτίσμα που στέγασε τους εμπόρους και μάγεψε τους επισκέπτες. Το κτίσιμο της ξεκίνησε το 1911 σε σχέδιο του Χανιώτη μηχανικού Δρανδάκη, που ακολούθησε το πρότυπο της σκεπαστής αγοράς της Μασσαλίας.

Όσοι την έχουν επισκεφτεί ξανά και ξανά μέσα στις δεκαετίες, την έχουν ήδη δει να αλλάζει πρόσωπο και χαρακτήρα: από μια ατμοσφαιρική αγορά ντόπιων τροφίμων με διάσπαρτα μαγέρικα-τρύπες εδώ κι εκεί να μετατρέπεται σε χώρο πώλησης τουριστικών ειδών και σουβενίρ. 

Σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας αλλαγής. Η δημοτική αρχή προχωρά στην ενεργοποίηση σχετική υπηρεσίας (για την επιχειρησιακή οργάνωση του έργου της Δημοτικής Αγοράς) βάζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό στην τελική ευθεία την προσπάθεια για την ανακατασκευή-αποκατάσταση του νεότερου μνημείου.  

Επίκειται εκκένωση και διαγωνισμός

«Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας και σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου θα εξασφαλίσουμε τη βάση του σχεδίου εκκένωσης των καταστημάτων της δημοτικής αγοράς κατά ανώτατο διάστημα 12 μηνών, όπως έχουν συμφωνήσει μαζί μου και εγγράφως έχουν δεσμευτεί όλοι οι καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος τόνισε άλλωστε ότι επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι το συντομότερο δυνατόν να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανακατασκευή του μνημείου. 

Γιατί ανακατασκευάζεται

Η ανακατασκευή της αγοράς έχει κριθεί απαραίτητη δεδομένου ότι το σταυροειδές μνημείο έχει υποστεί από το χρόνο σημαντικές φθορές τόσο στον κύριο κορμό του όσο και στην οροφή, ενώ η μελέτη ανακατασκευής θα προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου χωρίς να αλλοιώνονται τα κύρια χαρακτηριστικά του. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για λόγους ασφαλείας στη βόρεια είσοδο της αγοράς τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί μεταλλική προστατευτική κατασκευή. 

Στόχος είναι, η απελευθέρωση περισσότερου δημόσιου χώρου εντός της αγοράς και η διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα κάτι που θα επιτευχθεί και με την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των καταστημάτων.

Το νέο της πρόσωπο

Αυτό που έγινε γνωστό για το νέο σχέδιο είναι πως τα καταστήματα θα έχουν ενιαία μορφή και θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο. Επίσης θα υπάρξει αύξηση καταστημάτων: σήμερα στη Δημοτική Αγορά λειτουργούν 44 από τα συνολικά 55 καταστήματα. Η μελέτη της ανακατασκευής προβλέπει τη δημιουργία 63 καταστημάτων. Για την αποκατάσταση του μνημείου θα αξιοποιηθεί ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλισθεί από το υπουργείο Οικονομίας (επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη).

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com