Αρχική Διατροφή Doctor Food ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2: Περισσότερος καφές, λιγότερος κίνδυνος

ΔΙΑΒΗΤΗΣ 2: Περισσότερος καφές, λιγότερος κίνδυνος

0

Ενάμισι φλιτζάνι παραπάνω καφές την ημέρα φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

snoopy coffee400.jpg

Ενάμισι φλιτζάνι παραπάνω καφές την ημέρα φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Όπως δημοσίευσε το «Diabetologia», το επιστημονικό περιοδικό του European Association for the Study of Diabetes  (ευρωπαϊκός σύνδεσμος για τη μελέτη του διαβήτη), έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του καφέ λιγοστεύει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η μείωσή του προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση κατανάλωσης καφέ-τσαγιού και κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 για 4 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον καφέ, διερεύνησαν τόσο τον κλασικό όσο και τον καφέ χωρίς καφεΐνη. Εξέτασαν στοιχεία από τρεις μελέτες: η πρώτη αφορούσε 48.464 νοσηλεύτριες, 30-55 ετών, η δεύτερη 47.510 νοσηλεύτριες ηλικίας 25-49 ετών και η τρίτη αφορούσε 27.759 άνδρες, 40-57 ετών. Και στις τρεις μελέτες περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, αλλά και τις παθήσεις των συμμετεχόντων.

Τελικά, οι συμμετέχοντες που είχαν αυξήσει την κατανάλωση καφέ κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, μέσα στην τετραετία, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σε ποσοστό 11%, σε σχέση με όσους παρέμειναν σταθεροί στην ποσότητα καφέ που κατανάλωναν.  Παράλληλα, οι συμμετέχοντες που είχαν μειώσει την κατανάλωση κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα ή περισσότερο εμφάνιζαν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 17%. Όσοι έπιναν από τρία και πάνω φλιτζάνια καφέ ημερησίως αντιμετώπιζαν τον χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (37%), συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο.

Σε ό,τι αφορά το τσάι, οι όποιες αλλαγές στην ποσότητα κατανάλωσής του δε φάνηκαν να επηρεάζουν κατά κανέναν τρόπο την πιθανότητα εμφάνισης ή μη εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.