Αρχική Ειδήσεις Δελτία Τύπου Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών αποδείχτηκε γαστρονομική εμπειρία!

Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών αποδείχτηκε γαστρονομική εμπειρία!

0
Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών αποδείχτηκε γαστρονομική εμπειρία!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Λασιθίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών» σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και μια dream team των επαγγελματικών κουζινών.

Εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών», σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έλαβε χώρα την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο Minos Beach Art Hotel, στον Άγιο Νικόλαο.

Κορυφαία πιάτα με λεοντόψαρο και μπλε καβούρι

Ο επικεφαλής σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μαζί με κορυφαία ονόματα των επαγγελματικών κουζινών επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis). Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν μοναδικά πιάτα με λεοντόψαρο από εκλεκτούς όπως κερκυραϊκό μπουρδέτο (από τον Μίλτο Αρμένη), σαβόρε (από τον Μανώλη Παπουτσάκη), πανέ με μελιτζάνα (από τον Alain Llorca), ψαρόσουπα και κεφτεδάκια με τραχανά (από τον Χρήστο Λάπα), αχνιστό (από τον Μιχάλη Χάσικο και τον Γιάννη Λουκάκο), με κρεμμυδόζουμο, κολοκυθάκια και λεμόνι (από τη Νανά Γκαμπούρα σε συνταγή του Αγιορείτη μοναχού πάτερα Επιφάνιου), τηγανητό με σκορδαλιά και σαφράν (από τον Γιάννη Μπαξεβάνη).

«Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι “Λεσεψιανοί μετανάστες”, οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!» σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου.

Ποιοι ήταν στην εκδήλωση

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης, επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της εκδήλωσης έπαιξαν πολλοί άλλοι παράγοντες. Ειδικότερα η Αναπτυξιακή Λασιθίου μέσα από το Δελτίο Τύπου της ευχαριστεί τον Λάμπη Τζαράκη, Πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Ιεράπετρας και όλα τα μέλη του Συλλόγου, τον Τσιριγώτη Δημήτρη, Πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Σητείας, το Fresh fish market Στεφανάκης Ιωάννης, τον Τσιφετάκη Μανώλη, τον Λευτέρη Άρχον, την Ελένη Ψόχιου Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, που χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με τόσο μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Σχετικά με το Διαπεριφερειακό Σχέδιο Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία»

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, συμμετέχει στο Διαπεριφερειακό Σχέδιο Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας.

Κύριος στόχος του εν λόγω Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας είναι η ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και σχετίζονται με την αλιεία και τις παράκτιες δραστηριότητες και η δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους μέσα από τη συνεργασία των εταίρων του σχεδίου.

Το Σχέδιο Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» εκτός από τις «Διαδραστικές Εκδηλώσεις» περιλαμβάνει επιπλέον:

την παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με το βλέμμα των ψαράδων», με συνεντεύξεις από αλιείς και καταγραφή στιγμιότυπων της καθημερινότητας τους, με στόχο να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -οι αλιείς- σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον ώστε να υπάρξει προβληματισμός και να αποτελέσει το εφαλτήριο για αναζήτηση λύσεων και

την συγγραφή και έκδοση Οδηγού με θέμα « Αλιεία και Θαλάσσιο Περιβάλλον».  Ενδεικτικά θα γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση σε παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής του Λασιθίου, στις επιπτώσεις της άσκησης της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα προβλήματα αλιέων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές απειλές και την κλιματική αλλαγή, σε δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τους αλιείς, σε συνέργειες με τοπικές οργανώσεις και ομάδες κ.α.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.