Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Ναύπακτος, η αρχόντισσα της Αιτωλοακαρνανίας με τη μοναδική φινέτσα

Ναύπακτος, η αρχόντισσα της Αιτωλοακαρνανίας με τη μοναδική φινέτσα

0
Ναύπακτος, η αρχόντισσα της Αιτωλοακαρνανίας με τη μοναδική φινέτσα
Η καρδιά της Ναυπάκτου χτυπά στο ενετικό λιμάνι. Εδώ η αύρα της θάλασσας συναντά την αχλή της ιστορίας.

Η Ναύπακτος είναι σήμερα μία ζωντανή, γραφική πόλη που προσφέρει στον επισκέπτη κάθε είδους συγκίνηση.

Από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ιστορία τουλάχιστον 3.500 ετών, συνδυάζει μοναδικά το απέραντο γαλάζιο της ακτογραμμής με το πράσινο των βουνοκορφών. Εδώ, η ιστορία συναντά τον μύθο και ο πολιτισμός την τοπική φιλοξενία. Από το ενετικό λιμάνι και το κάστρο μέχρι το Μουσείο της Ναυμαχίας και το «στενοπάζαρο», ο επισκέπτης θα βρει σίγουρα αυτό που ψάχνει.

Χτισμένη αμφιθεατρικά, στις πλαγιές ενός καταπράσινου και πευκόφυτου λόφου, στον οποίο δεσπόζει το εντυπωσιακό ενετικό κάστρο της, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στη χώρα και επισκέψιμο στο μεγαλύτερο μέρος του, ξετυλίγει υπέροχες εικόνες για τον επισκέπτη όπου κι αν γυρίσει το βλέμμα του.

Η θέα από την κορυφή του κάστρου καθηλώνει. Στα πόδια του απλώνεται ο οικισμός και νοτιοδυτικά, εκεί που ο ορίζοντας ενώνεται με τη θάλασσα, προβάλλει εντυπωσιακή η καλωδιωτή γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Το πεταλόσχημο ενετικό λιμάνι με τους δύο λιμενοβραχίονες στο άνοιγμά του, είναι το σήμα κατατεθέν αλλά και η καρδιά της πόλης. Αριστερά και δεξιά του λιμανιού δύο πανέμορφες παραλίες, το Γρίμποβο και η Ψανή προσφέρουν στον επισκέπτη ώρες χαλάρωσης κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια τους.

Υπέροχα γραφικό, πρωί και βράδυ, το ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου χαρακτηρίζεται από τους δύο βραχίονες του κάστρου

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο ενετικό λιμάνι

Περπατώντας στην πόλη, στα πλακόστρωτα δρομάκια, στο στενοπάζαρο με τα παραδοσιακά διώροφα κτίρια, ανακαλύπτεις τα ίχνη μιας μακραίωνης ιστορίας συνδυασμένα με μια υπέροχη φύση. Η καρδιά της πόλης χτυπά στο χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα γραφικό ενετικό λιμάνι. Εδώ η αύρα της θάλασσας συναντά την αχλή της ιστορίας.

Υπέροχα γραφικό, πρωί και βράδυ, χαρακτηρίζεται από τους δύο βραχίονες του κάστρου οι οποίοι ξεκινούν από την κορυφή του λόφου και καταλήγουν στη θάλασσα. Το άνοιγμα του είναι 35 μέτρα, και αποτελεί την καρδιά της πόλης.

Εδώ θα κάνετε τις βόλτες σας, αλλά και στο διπλανό Στενοπάζαρο, ένα πλακόστρωτο σοκάκι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια που σφύζει από χρώμα και ζωή. Να πιείτε νερό από την επιβλητική πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλάτανου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Εδώ τριγύρω βρίσκονται και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια της πόλης.

Με την αμφιθεατρική διάταξη του κάστρου της Ναυπάκτου διαμορφώνονται πέντε αμυντικά διαζώματα από την κορυφή και τις πλαγιές του λόφου ως τη θάλασσα

Σήμα κατατεθέν της Ναύπακτου, το επιβλητικό κάστρο

Είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μνημεία φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και αποτελεί εξαιρετικό έργο της ενετικής οχυρωματικής τέχνης του 15ου αιώνα. Δεσπόζει επιβλητικά, πάνω σε λόφο, κατέχοντας σημαντική στρατηγική θέση, στην είσοδο του κορινθιακού κόλπου και στο μέσο του Ιόνιου Πελάγους.

Με την αμφιθεατρική του διάταξη, διαμορφώνονται πέντε αμυντικά διαζώματα από την κορυφή και τις πλαγιές του λόφου, ως τη θάλασσα.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Ναύπακτου περικλείεται στα 2 πρώτα διαζώματα από το επίπεδο της θάλασσας και ζωντανεύει την εικόνα μιας πραγματικής καστροπολιτείας.

Σε μικρή απόσταση, το άγαλμα του Miguel de Cervantes Saaverda αποτελεί διαρκή υπόμνηση στη Ναυμαχία της Ναύπακτου (1571) η επέτειος της οποίας τιμάται κάθε Οκτώβριο με εκδηλώσεις και αναπαράσταση της ναυμαχίας στο μικρό ενετικό λιμάνι.

Το Φετιχιέ τζαμί -οθωμανικό τζαμί των τελών του 15ου αιώνα- έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί σήμερα ως χώρος εκθέσεων

Το Φετιχιέ τζαμί γοητεύει ιδιαίτερα όταν φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις

Το Φετιχιέ τζαμί είναι οθωμανικό τζαμί των τελών του 15ου αιώνα στην Ναύπακτο. Χτίστηκε κατόπιν εντολής του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’ αμέσως μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Βενετούς το 1499, και αποτελούσε το κεντρικό τζαμί της πόλης κατά την Οθωμανική περίοδο. Το κτίριο έχει ανακαινιστεί και πλέον λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων.

Η Ναύπακτος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 1 ώρα και 50’) και η εγγύτητα της με τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατία και Ιωνίας Οδού, αλλά και η εύκολη πρόσβαση σε πολλούς άλλους ορεινούς η παραθαλάσσιους προορισμούς, αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό λόγο για να την επισκεφθείτε.

Η Ναυπακτία στους κορυφαίους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας

Το πρόσωπο της Ναυπακτίας αλλάζει. Με σοβαρές παρεμβάσεις στις υποδομές και κομβικής σημασίας για την περιοχή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δήμος Ναυπακτίας θεωρεί ότι κερδίζει τα τελευταία χρόνια το στοίχημα δημιουργίας μιας σύγχρονης και λειτουργικής πόλης για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του. Ακολουθεί την τακτική της εξωστρέφειαε συνδυασμένης με συστηματική προβολή με στόχο να αναδείξει και να αποτυπώσει στον ενεδεχόμενο επισκέπτη τις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο ταξιδιώτης, όπως και τις εναλλακτικές δραστηριότητες: αναρρίχηση, πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, kite surf, rafting, canoe kayak, rappel, ιππασία. Πολλές είναι και οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και value for money που προσφέρουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και της εστίασης.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.