Αρχική Ειδήσεις Δελτία Τύπου Ελληνικά τρόφιμα και ποτά στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος

Ελληνικά τρόφιμα και ποτά στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος

0
Ελληνικά τρόφιμα και ποτά στο επίκεντρο διεθνούς ενδιαφέροντος

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας και Partenariat Βιομηχανίας Τροφίμων – Οίνων – Ποτών που διοργάνωσε ο ΟΠΕ σε Κρήτη και Σαντορίνη. Το iCookGreek ήταν εκεί υποστηρίζοντας την προσπάθεια όχι μόνο ως χορηγός αλλά και με την παρουσία του.

Σημαντική επιτυχία για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών αποτέλεσε η διοργάνωση του 2ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ελληνικής Γαστρονομίας και Partenariat Βιομηχανίας Τροφίμων – Οίνων – Ποτών από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Σαντορίνη από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση αγοραστών και παραγωγών ελληνικών τροφίμων, οίνων και ποτών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά προϊόντα βρέθηκαν για τρεις ολόκληρες ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος 230 ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε 154 Έλληνες παραγωγούς να εκθέσουν τα προϊόντα τους, να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων δικτύων διανομής και εμπορικών αλυσίδων παγκοσμίως και να κλείσουν σημαντικές συμφωνίες.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης εγκαινίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Σπυρόπουλος, και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών επαγγελματικών φορέων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ, κ. Παναγιώτης Δρόσος, παρουσίασε τη νέα στρατηγική του ΟΠΕ για την προσέγγιση των αγορών και την προβολή των ελληνικών τροφίμων, οίνων και ποτών στο εξωτερικό. Ο κ. Δρόσος έκανε λόγο για την αύξηση των εξαγωγών κατά 33% κατά την τελευταία διετία, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την επιτυχία της ολοκληρωμένης στρατηγικής που ακολουθείται από το ελληνικό κράτος και τον ΟΠΕ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρηματίες και τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2007, η αύξηση των εξαγωγών στην τριετία αναμένεται να φθάσει το 50%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ προανήγγειλε ότι το 2007 είναι έτος δράσεων για τα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ποτά στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά. Ειδικότερα για το θέμα της φέτας ο κ. Δρόσος επισήμανε ότι τον Οκτώβριο η χώρα μας θα δώσει σημαντική μάχη, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα μέσα για τη διεθνή κατοχύρωση του αυθεντικού αυτού ελληνικού προϊόντος. Επίσης τόνισε εμφατικά ότι θα στηριχθούν όλες οι συνεργασίες οι οποίες θα συμφωνηθούν στο συνέδριο από τον ΟΠΕ με προωθητικές και άλλες ενέργειες, που έχουν στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων.

Τη 2η μέρα του Συνεδρίου, έλαβαν χώρα προγραμματισμένες συναντήσεις των αγοραστών από τις ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά. με τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μονάδες παραγωγών καθώς και σε εργαστήρια παραδοσιακής παραγωγής προϊόντων.

Με παρουσιαστή το chef Gordon Ramsay, όλοι οι Έλληνες και ξένοι chefs της ομάδας Kerasma (μεταξύ των οποίων ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Χριστόφορος Πέσκιας και ο Στέλιος Παρλιάρος) μέσα από «καλάθι παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων» παρασκεύασαν συνταγές Kerasma, τις οποίες προσέφεραν σε όλους τους προσκεκλημένους του συνεδρίου.

Τέλος, την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, οι επαγγελματίες του κλάδου του οίνου μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη με ειδική πτήση, όπου τους παρουσιάστηκαν οι τοπικές ποικιλίες στο ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.