Αρχική Ειδήσεις Δελτία Τύπου Cook’n’Go: Αυτή η τυρόπιτα ψήθηκε στον ήλιο!

Cook’n’Go: Αυτή η τυρόπιτα ψήθηκε στον ήλιο!

0

Για την ακρίβεια, ψήθηκε στον ηλιακό φούρνο Cook’n’Go. Μια «συσκευή» μαγειρέματος που λειτουργεί αποκλειστικά με τον ήλιο και εξασφαλίζει το πιο ξέγνοιαστο μαγείρεμα στην πιο οικολογική και ανέξοδη εκδοχή ψησίματος που γνωρίσαμε ποτέ.

iliomageiremata-tyropita600.jpg

Για την ακρίβεια, ψήθηκε στον ηλιακό φούρνο Cook’n’Go. Μια «συσκευή» μαγειρέματος που λειτουργεί αποκλειστικά με τον ήλιο και εξασφαλίζει το πιο ξέγνοιαστο μαγείρεμα στην πιο οικολογική και ανέξοδη εκδοχή ψησίματος που γνωρίσαμε ποτέ.

Ο ηλιακός φούρνος Cook’n’Go είναι πτυσσόμενος και ελαφρύς (3 κιλά μαζί με τη γάστρα), μεταφέρεται πανεύκολα και απαιτεί ελάχιστο χώρο αποθήκευσης όταν δεν χρησιμοποιείται. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από τη συνεργατική επιχείρηση ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, που βάσισε την ιδέα του στον πετυχημένο και ευρέως διαδεδομένο ηλιακό φούρνο Cookit.

Πώς λειτουργεί μόνο με ήλιο; Ο Cook’n’Go αξιοποιεί την ενέργεια που εκπέμπει ο ήλιος στη γη, ενέργεια που φτάνει τα 1.000 watt ανά τμ την ώρα (την ίδια που χρησιμοποιούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά). Κάτοπτρα και ανακλαστήρες συλλέγουν την πολύτιμη ηλιακή ακτινοβολία σε ένα μονωμένο θερμοθάλαμο, όπου η θερμότητα παγιδεύεται με συνέπεια να αυξάνεται η θερμοκρασία. Αυτό είναι όλο! Ο ηλιακός φούρνος δεν χρειάζεται καμία άλλη πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει και μαγειρεύει ακόμη και με παροδική συννεφιά (έως 20 λεπτά στη μία ώρα).

Τι καλά μπορεί να μαγειρέψει; Ό,τι νόστιμο μπορεί να μαγειρευτεί στην ηλεκτρική κουζίνα εκτός από τηγανητά: πίτες, ψωμί, γεμιστά, όσπρια μαγειρευτά και ψητά θαλασσινά, λαδερά, πουλερικά, κρέατα και λαχταριστά γλυκίσματα. Εξίσου εκπληκτικό με τη γεύση είναι και το γεγονός ότι το μαγείρεμα στον ηλιακό φούρνο δε χρειάζεται επιτήρηση καθώς το φαγητό είναι αδύνατον να καεί όση ώρα και να μείνει. Με άλλα λόγια βάζεις τα γεμιστά να γίνονται κι εσύ πας για μπάνιο…

Κουβαλιέται εύκολα, κάνει μεγάλη οικονομία. Ο ηλιακός φούρνος Cook’n’go ζυγίζει λιγότερο από 1 κιλό (3 με τη γάστρα). Είναι πτυσσόμενος και έχει το μέγεθος ενός λάπτοπ όταν είναι διπλωμένος. Αποθηκεύεται, δηλαδή, και μεταφέρεται πανεύκολα για να χρησιμοποιηθεί στην παραλία, την εξοχή, το κάμπινγκ. Φυσικά, μπορεί να μαγειρέψει κανείς και στο σπίτι, αν υπάρχει φωτεινή βεράντα, μπαλκόνι ή ταράτσα, κάνοντας έτσι μεγάλη οικονομία σε χρήματα για ενέργεια, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο, ξύλα, κάρβουνα κ.α., ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

iliomageiremata-proion-siteΜερικά ακόμη πλεονεκτήματα του ηλιακού φούρνου Cook’n’Go:
• είναι ασφαλής στη χρήση του (δεν μπορεί να καεί κάποιο μικρό παιδί που θα έχει την περιέργεια να πιάσει το πάνελ)
• δεν μπορεί να στεγνώσει ή να κάψει το φαγητό (όχι γιατί δεν αναπτύσσει ικανή θερμοκρασία για να το κάνει, αλλά γιατί οι υδρατμοί από τα υγρά και τους χυμούς του φαγητού δεν μπορούν να διαφύγουν)
• δεν χρειάζεται επίβλεψη ή επανατοποθέτηση σε σχέση με τον ήλιο (λόγω του αμβλυγώνιου σχεδιασμού του)
• δεν καταστρέφει τις βιταμίνες των τροφών που είναι υδατοδιαλυτές και ευαίσθητες στη θερμοκρασία (αφού η θερμοκρασία που αναπτύσσει κυμαίνεται από 110 – 140 βαθμούς C και λειτουργεί με σχεδόν καθόλου νερό),
• δε ζεσταίνει το χώρο της κουζίνας στο σπίτι, που ειδικά το καλοκαίρι γίνεται αφόρητη,
• είναι εύκολος στη χρήση από τον οποιονδήποτε
• μαγειρεύει νόστιμα και υγιεινά φαγητά, σύμφωνα με τις αρχές του slow cooking (αργό μαγείρεμα)

Info
Τι; Cook’n’Go –Ηλιακός Φούρνος
Πόσο; 63 ευρώ
Πού; Περισσότερες πληροφορίες στο www.aftarkeia.org και για τη συνταγή της τυρόπιτας πατήστε εδώ

και για τη συνταγή της τυρόπιτας πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.