Αρχική Ειδήσεις Cliff House – Λουκέτο στο εμβληματικό εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο απ’ τους Έλληνες ιδιοκτήτες

Cliff House – Λουκέτο στο εμβληματικό εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο απ’ τους Έλληνες ιδιοκτήτες

0
Cliff House –  Λουκέτο στο εμβληματικό εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο απ’ τους Έλληνες ιδιοκτήτες

PLANET FOOD | Εστιατόριο-τοπόσημο του San Francisco, το οποίο μάλιστα από τη δεκαετία του 1970 ανήκει σε Έλληνες ομογενείς, το Cliff House κλείνει τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου.

PLANET FOOD | Εστιατόριο-τοπόσημο του San Francisco, το οποίο μάλιστα από τη δεκαετία του 1970 ανήκει σε Έλληνες ομογενείς, το Cliff House κλείνει τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Νταν και η Μαίρη Χουντάλας, ιδιοκτήτες του εστιατορίου από το 1973, αναγκάζονται σε λουκέτο -σύμφωνα με τους ίδιους- λόγω των οικονομικών απωλειών που προκλήθηκαν από την πανδημία αλλά και εξαιτίας διαφωνιών για την ανανέωση της μακροχρόνιας σύμβασης λειτουργίας τους με τη National Park Service (Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου).

Χτισμένο το 1863 στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, με θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην Ocean Beach, για περισσότερο από έναν αιώνα αξιοθέατο της πόλης και πόλο έλξης τουριστών και ντόπιων στους οποίους προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Αρχικά το εστιατόριο είχε ξύλινο σκελετό, ο οποίος καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1894. Ανακατασκευάστηκε ως γαλλικού τύπου πύργος που επέζησε από το μεγάλο σεισμό της πόλης, το 1906, αλλά κάηκε το επόμενο έτος. Το τρίτο Cliff House, με νεοκλασικό σχεδιασμό, χτίστηκε το 1909 και για 111 χρόνια δεν έχει υποστεί κάποια σημαντική ζημιά.

Το Cliff House αποτέλεσε το σκηνικό μιας σειράς ιστορικών γεγονότων και μάρτυρα ναυαγίων. Ένα από αυτά, το 1887, προκάλεσε ζημιά στο κτήριο όταν εξερράγη ο δυναμίτης που μετέφερε το πλοίο.

H πρώτη ασύρματη μετάδοση πλοίου με κώδικα Morse, ελήφθη εδώ το 1899 και το 1905 η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση φωνής στάλθηκε από το εστιατόριο σε ένα σημείο της περιοχής, ενάμισι μίλι απόσταση.

Η National Park Service αγόρασε το ακίνητο το 1977, ενώ η μίσθωση των Χουντάλα βρισκόταν σε ισχύ. Το τελευταίο μακροπρόθεσμο συμβόλαιό τους με το ίδρυμα έληξε τον Ιούνιο του 2018 και το εστιατόριο λειτούργησε έκτοτε με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.

Οι Χουντάλα, μιλώντας στο δίκτυο ABC δήλωσαν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων θα έπρεπε να είχε επιλέξει έναν υπεύθυνο σε μακροπρόθεσμη βάση «για να εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία αυτού του εθνικού θησαυρού. Σίγουρα δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος για να μας ευχαριστήσουν. Πρόκειται για μια τοπική μικρή επιχείρηση που ανήκει και διαχειρίζεται από ντόπιους, για τη φροντίδα αυτού του θησαυρού του Σαν Φρανσίσκο και όταν μάλιστα όλη η χρονιά ήταν δραματική από απόψεως εσόδων», δήλωσαν. Το ζευγάρι ανέφερε ακόμα ότι 180 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και ενθάρρυναν τους πελάτες να δείξουν την υποστήριξή τους στέλνοντας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον υπεύθυνο της περιοχής.

Το Cliff House έκλεισε για πρώτη φορά τον Μάρτιο λόγω πανδημίας. Άνοιξε ξανά τον Ιούνιο για να προσφέρει delivery, αλλά έκλεισε πάλι μετά από 10 εβδομάδες λόγω «αφόρητων ζημιών». «Κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα η συντήρηση και η φύλαξη του», έγραψε το ζευγάρι σε ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.