Αρχική Food Stories Hungry Editor’s Choice Αποδράσεις στο ανοιξιάτικο Πήλιο

Αποδράσεις στο ανοιξιάτικο Πήλιο

0

Μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσουμε το μαγευτικό περιβάλλον, τη θάλασσα, τα περιβόλια, το δάσος και τη γευστική κουλτούρα του Πηλίου μας δίνει ο Ξενώνας «Αμανίτα» με τα θεματικά Σαββατοκύριακα που διοργανώνει. Μαγευτικές αποδράσεις από την Αθήνα πλούσιες σε εμπειρίες και συναισθήματα…

pilio2

Μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσουμε το μαγευτικό περιβάλλον, τη θάλασσα, τα περιβόλια, το δάσος και τη γευστική κουλτούρα του Πηλίου μας δίνει ο Ξενώνας «Αμανίτα» με τα θεματικά Σαββατοκύριακα που διοργανώνει. Μαγευτικές αποδράσεις από την Αθήνα πλούσιες σε εμπειρίες και συναισθήματα…

Η εποχή των βλασταριών και των αρωματικών χόρτων, αυτών των γαστρονομικών θησαυρών του Πηλίου, έφτασε! Πρώτα βγαίνουν τα βλαστάρια της φτέρης, μια κλασική πηλιορείτικη νοστιμιά. Ακολουθούν τα «βεργιά» (οι οβριές για την υπόλοιπη Ελλάδα), αυτά τα περιζήτητα βλαστάρια με τις τόσες μαγειρικές χρήσεις. Στη συνέχεια τα άγρια σπαράγγια, τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα στην ακροθαλασσιά. Ταυτόχρονα έχουμε τα άγρια χόρτα, τσουκνίδες, ζωχούς, πικροράδικα, μοσχοράπανα, ξινολάπατα, καυκαλίθρες, αγριομάραθα και τόσα άλλα!
Η παλιά πηλιορείτικη κουζίνα –φτωχή της ανάγκης– με όλα αυτά τα μικρά δώρα της άνοιξης έκανε γαστρονομικά θαύματα. Είτε μόνα τους βραστά με λίγο λεμόνι και σκορδάκι, είτε συμμετέχοντας σε φαγητά και πίτες, τα τρυφερά αυτά βλαστάρια και τα άγρια χόρτα έθρεψαν γενιές ολόκληρες. Μια θαυμάσια ευκαιρία να τα ανακαλύψουμε ξανά, να συνδεθούμε με τις γαστρονομικές μας ρίζες και να θυμηθούμε τη νοστιμιά του, μας δίνει ο Ξενώνας «Αμανίτα». Με περιπάτους στα μονοπάτια του γύρω δάσους ή με πιο μακρινές πεζοπορίες, περπατώντας μέσα σε πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια, θα γνωρίσουμε και θα μαζέψουμε μυρωδάτα χόρτα και άγρια βλαστάρια, που θα εμπλουτίσουν το τραπέζι μας με χορτοτυρόπιτες, τσουκνιδοπιτάκια,  ομελέτες με οβριές και σπαράγγια.

pilio3-omeleta

Σάββατο 22 – Τρίτη 25 Μαρτίου. Από την Τσαγκαράδα στην Καραβοστασιά: Ήμερα περιβόλια & Άγρια θάλασσα. Θα ψάξουμε το κρυμμένο μονοπάτι, που οδηγεί στη βραχώδη ακτή της Καραβοστασιάς. Εκεί μέσα σε χτήματα με ελιές και ξινά, κοντά στο μικροσκοπικό εκκλησάκι της Παναγίας, που είναι χωμένο σε μια σπηλιά, κοντά στη θάλασσα, θα αναζητήσουμε τους πρώιμους φυτικούς θησαυρούς μας!
Παρασκευή 28 – Κυριακή 30 Μαρτίου. Από τη Φακίστρα στον Άγιο Αθανάσιο: Στις άγνωστες παραλίες. Η αναζήτησή μας ξεκινάει από τη Φακίστρα, τη μικρή πανέμορφη παραλία με τον καταρράκτη και συνεχίζουμε παράλληλα με τη θάλασσα στο χωματόδρομο ανάμεσα στις ελιές, τη σπηλιά της Παναγίας Μεγαλομάτας, έως το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου πάνω από τη βραχώδη παραλία.
Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Απριλίου. Από την Τσαγκαράδα στη Νταμούχαρη: Η κλασσική διαδρομή. Θα κατεβούμε το παλιό καλντερίμι, που οδηγεί στη Νταμούχαρη, στα βήματα του δρόμου, που ακολουθούσαν οι Τσαγκαραδιανοί έμποροι έως το μόνο φυσικό λιμάνι της περιοχής, διασχίζοντας το δάσος, πάνω από μικρά γεφύρια και πηγές.

Info
Ξενώνας ‘ΑΜΑΝΙΤΑ’  
Τσαγκαράδα Πηλίου
Τηλ. 24260 49707, 210 8991484
www.amanita.gr ,  [email protected]

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com