Αρχική Ειδήσεις Δεν «απειλείται» ο γύρος με ευρωπαϊκή απαγόρευση -Τι ισχύει για ντονέρ-κεμπάπ

Δεν «απειλείται» ο γύρος με ευρωπαϊκή απαγόρευση -Τι ισχύει για ντονέρ-κεμπάπ

0
Δεν «απειλείται» ο γύρος με ευρωπαϊκή απαγόρευση -Τι ισχύει για ντονέρ-κεμπάπ

PLANET FOOD | Το γύρο του διαδικτύου κάνουν δημοσιεύματα που θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάζει την απαγόρευση των δημοφιλών ανά την Ευρώπη street foods.

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν δημοσιεύματα που θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάζει την απαγόρευση των δημοφιλών ανά την Ευρώπη street foods.

Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, πως την περασμένη Τρίτη, η Επιτροπή Υγείας αντιτάχθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ, κίνηση που αξιολογήθηκε ως το τέλος αυτών των εδεσμάτων. Στη διασπορά της είδησης προστέθηκε και ο (ελληνικός) γύρος -ως «κατ’ επέκταση» υποψήφιος για απαγόρευση. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία τα φωσφορικά άλατα όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, γι’ αυτό και δήλωσε αντίθετη στην πρόταση να επιτραπεί η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.

Σε αντίθεση με όσα έχουν κυκλοφορήσει σήμερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα της real.gr, διέψευσε τα περί απαγορεύσεων, λέγοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης του φωσφορικού άλατος στην παρασκευή κρέατος (για ντονέρ-κεμπάπ). Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στη διαρκή επιτροπή για την ασφάλειας τροφίμων. Τα Κράτη Μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά. «Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το κεμπάπ. Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή» κατέληξε η εκπρόσωπος. Τώρα αναμένεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει και αυτό τη δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.

Τι γίνεται με την Ελλάδα

Τα φωσφορικά άλατα δεν αφορούν τον ελληνικό γύρο. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) σε σχετική με το θέμα ανακοίνωση τονίζει ότι το ζήτημα των φωσφορικών αλάτων δεν αφορά τον γύρο που παράγεται στην Ελλάδα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται τέτοια άλατα στην επεξεργασία του. Αναφέρει δε πως «έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών σε προϊόντα τύπου Doner – Kebab (αίτημα το οποίο υποστηρίζει κυρίως η Γερμανική πλευρά)». Την ίδια θέση με αυτήν της Ελλάδας, έχει εκφράσει και η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Το θέμα αυτό ωστόσο δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παραγωγή του γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα» υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕΚ  και σημειώνει ότι ως Σύνδεσμος, με γνώμονα την προστασία του Γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ. «Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του Γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.