Αρχική Διατροφή Doctor Food «Ακόμη είμαι εδώ; Eσείς πώς πάτε;» ρωτάει περήφανος στα 112 του χρόνια

«Ακόμη είμαι εδώ; Eσείς πώς πάτε;» ρωτάει περήφανος στα 112 του χρόνια

0
«Ακόμη είμαι εδώ; Eσείς πώς πάτε;» ρωτάει περήφανος στα 112 του χρόνια

Ο Φρανθίσκο Νούνιεθ Ολιβέρα, μετά τον πρόσφατο θάνατο του Ισραηλινού Γίσραελ Κριστάλ, μπορεί πλέον στα 112 του χρόνια να θεωρείται ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου, χάρις σε μία υγιή και ακύμαντη ζωή και μια διατροφή στηριγμένη στα ντόπια υλικά της πατρίδας του, της ισπανικής επαρχίας Μπιενβενίδα (Μπανταχόθ).

Ο Φρανθίσκο Νούνιεθ Ολιβέρα, μετά τον πρόσφατο θάνατο του Ισραηλινού Γίσραελ Κριστάλ, μπορεί πλέον στα 112 του χρόνια να θεωρείται ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου, χάρις σε μία υγιή και ακύμαντη ζωή και μια διατροφή στηριγμένη στα ντόπια υλικά της πατρίδας του, της ισπανικής επαρχίας Μπιενβενίδα (Μπανταχόθ).

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 113 χρόνια, ο Νούνιεθ Ολιβέρα απολαμβάνει περιχαρής με τους συντοπίτες του την ιδιότητά του αυτή, που έχει φέρει τη μικρή ισπανική κονότητα των 2.200 κατοίκων, στο προσκήνιο.

Αγρότης το επάγγελμα, ποτέ δεν εγκατέλειψε τη γενέτειρά του και αυτοχαρακτηρίζεται ένας απλός άνθρωπος, με μία ήσυχη ζωή και με σταθερές συνήθειες, στις οποίες περιλαμβάνονταν ο περίπατος στους δρόμους της Μπιενβενίδα, ή μία παρτίδα χαρτιά στο μπαρ της γειτονιάς. Σήμερα, καθισμένος στο καροτσάκι του στην τραπεζαρία του σπιτιού του, με τους χοντρούς πέτρινους τοίχους που κρατούν δροσερό τον χώρο, υποδέχεται τους επισκέπτες του, που έρχονται να τον συγχαρούν.

Η κόρη του Μαρία Αντόνια, 81 ετών, με την οποία εξακολουθούν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη, είναι ο φύλακας άγγελος της υγείας του και προσέχει μην κουρασθεί και αποκάμει ο Φρανθίσκο. Αισθάνεται περήφανη που ο πατέρας της έγινε πλέον ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου, και μόνον γι’ αυτόν τον λόγο ανέχεται τις πολυάριθμες αιτήσεις των δημοσιογράφων για συνεντεύξεις.

Το ωραίο του παρουσιαστικό του χάρισε το ψευδώνυμο του Μαρτσένα, καθώς διέσχιζε τους δρόμους του χωριού μετά τη στρατιωτική του θητεία με ένα άψογο κοστούμι και ένα περήφανο παράστημα, λίγες ημέρες μετά την συναυλία που είχε δώσει ο διάσημος σεβιλιάνος τραγουδιστής φλαμένκο (κανταόρ) Μαρτσένα το 1926 στην Μπιενβενίδα και είχε κλέψει τα μυαλά των κοριτσιών της περιοχής.

Ο Φρανθίσκο πάντοτε υπήρξε ένας άνδρας με ισχυρό χαρακτήρα, αλλά με καλή καρδιά και στέρεες συνήθειες. Γι’ αυτό ακόμη κι όταν συνταξιοδοτήθηκε συνήθιζε να εργάζεται στα χωράφια του, προτού ανταμώσει για μία παρτίδα χαρτιά τους φίλους του στο μπαρ της γειτονιάς, αφηγείται συγκινημένη η κόρη του. “Μέχρι που ήταν 107 ετών πήγαινε μόνος του περίπατο. Όταν κουραζόταν από τα χαρτιά, πήγαινε στη γωνία και μιλούσε με τον κόσμο, γιατί του αρέσουν πολύ οι συζητήσεις”, προσθέτει. Το ίδιο του αρέσει και να μαθαίνει τις ειδήσεις, έτσι όταν στα 98 του χρόνια εγχειρίσθηκε για καταρράκτη επέστρεψε στην αγαπημένη του συνήθεια να διαβάζει καθημερινά την εφημερίδα του.

Η εγχείρηση για καταρράκτη και η επέμβαση στα 90 του για την αφαίρεση ενός νεφρού ήσαν οι μόνες φορές που επισκέφθηκε το νοσοκομείο, μολονότι ο Φρανθίσκο είναι πλέον και ο γηραιότερος παλαίμαχος πολεμιστής της χώρας, με δύο πολέμους στις πλάτες του: τον πόλεμο του Ριφ (στη Βόρειο Αφρική) και τον Εμφύλιο.

Η οικογένειά του γνωρίζει επακριβώς τον λόγο της μακροβιότητάς του. Εξόν από το ισχυρό οικογενειακό γονίδιο (ο αδελφός του Λουίς, που ζει στην Αστούριας, είναι 95 ετών, η αδελφή του Χακόβα, που ζει στο ίδιο χωριό, μόλις συμπλήρωσε τα 93), είναι γιατί «έζησε τη ζωή του ακριβώς όπως την ήθελε, και με τρόπο υγιεινό».

Η δίαιτά του συνίσταται σε λαχανικά και όσπρια, που ο ίδιος καλλιεργούσε στο χωράφι του, λίγο τοπικό κυνήγι της περιφέρειας της Εξτρεμαδούρα και «ποτέ δεν του έλειψε και το παγούρι με το κρασί» σχολιάζει η Μαρία Αντόνια.

Αφηγείται τον πόσο θαυμασμό έχει ξεσηκώσει το πρόσωπο του πατέρα της σε όλον τον κόσμο, καθώς λαμβάνει πολλές επιστολές από ανθρώπους από τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό που του ζητούν να τους στείλει μία φωτογραφία του.

Όλοι θαυμάζουν «τον Μαρτσένα, αυτόν τον τρομερό άνθρωπο», που εξακολουθεί παρά τα 112 χρόνια του να τρώει τα πάντα, με την έλλειψη δοντιών να μην έχει επηρεάσει σε παραμικρό την όρεξή του. «Ακόμη είμαι εδώ; Εσείς πως πάτε;» δηλώνει ο υπεραιωνόβιος σε όσους τον επισκέπτονται και εύχονται να μπορέσει ο Μαρτσένα να γιορτάσει με κάθε λαμπρότητα τα 113 χρόνια του στις 13 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω El Pais

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.