Αρχική Ειδήσεις Αγορά Πασχαλινές αγορές – Όσα αποκαλύπτουν οι σφραγίδες στα αρνία και κατσίκια

Πασχαλινές αγορές – Όσα αποκαλύπτουν οι σφραγίδες στα αρνία και κατσίκια

0
Πασχαλινές αγορές – Όσα αποκαλύπτουν οι σφραγίδες στα αρνία και κατσίκια

Τα τρία είδη υποχρεωτικής σφραγίδας που φέρουν τα αμνοερίφια και τι σημαίνουν.

Την προσοχή των καταναλωτών κατά τη διάρκεια των πασχαλινών αγορών τους ζητεί ο ΕΦΕΤ. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε παρέχοντας συμβουλές για τα βασικά ψώνια (κρέας, αυγά, σοκολατένια αυγά), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων επισημαίνει ειδικά για τα αμνοερίφια, ότι όταν αγοράζουμε αρρνί ή κατσίκι προσέχουμε σε κάθε σφάγιο να υπάρχουν οπωσδήποτε σφραγίδες, σχήματος ωοειδούς και στα δύο ημιμόριά του, οι οποίες δείχνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.

Οι τρεις κατηγορίες σφραγιδών και τι μαρτυρούν

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων.

Η γαλάζια/τιρκουάζ σφραγίδα. Αρνιά και κατσίκια που έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού», δηλαδή τιρκουάζ, έχουν σφαγεί στην Ελλάδα είτε έχουν εκτραφεί στη χώρα μας είτε ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ. Στο κέντρο της σφραγίδας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ.

Η καστανή σφραγίδα. Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες –εκτός δηλαδή Ευρωπαϊκής Ένωσης– και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Σφραγίδες άλλων χρωμάτων. Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με το χρώμα επιλογής του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!