Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

0
9ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Γευστικό ραντεβού στη Σίφνο στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2015.

Γευστικό ραντεβού στη Σίφνο στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2015.

Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» για ένατη χρονιά φέτος, περιμένει όσους αγαπούν τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και τις νησιωτικές γιορτές. Στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, με κέντρο τον Αρτεμώνα της Σίφνου και δράσεις σε όλο το νησί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και οι συνδιοργανωτές, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμος Σίφνου με τη συνεργασία τοπικών φορέων και Συλλόγων, καλούν όλα τα νησιά των Κυκλάδων και, από φέτος, αντιπροσωπείες από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, για να μαγειρέψουν και να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες, νησιώτες και στεριανούς.

Στα καινούρια στοιχεία του Φεστιβάλ και μία φιλοξενούμενη ομάδα από το εξωτερικό, φέτος από την Ολλανδία· γιατί το φαγητό και η μουσική είναι η καλύτερη αφορμή για φιλίες, ταξίδια, γνωριμία με τόπους και ανθρώπους.

Κάθε απόγευμα από τις 18.00 στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών και κάθε βράδυ διαφορετικά νησιά – περιοχές θα παρουσιάζουν, περιγράφουν και μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους.

Παρουσιάσεις βιβλίων: • “Με κρασί και Ελληνικά” της δημοσιογράφου γεύσης Νίκης Μηταρέα (εκδόσεις Πατάκη) από το chef Ανδρέα Λαγό • “Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο” από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου (έκδοση της Ι.Μ. Παναχράντου).

Παιδομαγειρέματα, με στόχο τον προσανατολισμό των μικρών μας φίλων στην υγιεινή διατροφή, και πολλές ακόμα δραστηριότητες για παιδιά.

Διάφορα ενδιαφέροντα: • Αναπαράσταση σιφναίικου πανηγυριού – παρουσίαση της “Τράπεζας Αγάπης” από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Αψηλού • Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων •
Επίδειξη παραδοσιακών τεχνών • Παρουσίαση των δράσεων και στόχων της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου • Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και χειροτεχνίας

Μουσικές και χοροί

Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη: Αντάμωμα παραδοσιακών μουσικών και χορευτών από τις φιλοξενούμενες περιοχές – Η “Σίφνος” τους καλωσορίζει • Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο θα ξεκινήσει στις 18:30 από τα Εξάμπελα, το σπίτι του αρχιμάγειρου Νικόλαου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί οργανοπαίκτες θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον • Σάββατο 5 Σεπτέμβρη: μετά την εξαιρετική παρουσία τους στο 8ο φεστιβάλ- θα είναι κοντά μας και πάλι ο Νίκος Οικονομίδης και οι συνεργάτες του Κυριακή Σπανού, Αργύρης Ψαθάς και Παναγιώτης Βέργος, που θα “κλείσουν” μουσικά τη φετινή διοργάνωση με παραδοσιακά τραγούδια από τα νησιά μας.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com