Αρχική Blogs Wise Food Stories – Ιστορίες για τη σπάνια ελληνική φυλή στεπικών βοοειδών

Wise Food Stories – Ιστορίες για τη σπάνια ελληνική φυλή στεπικών βοοειδών

0
Wise Food Stories – Ιστορίες για τη σπάνια ελληνική φυλή στεπικών βοοειδών

BLOGS | Στην πρώτη εκδήλωση την παράσταση έκλεψε η αγελάδα της αρχέγονης, αυτόχθονης φυλής της Κατερίνης μαζί με το μοσχαράκι της. Του Χρήστου Ξανθάκη.

BLOGS | Στην πρώτη εκδήλωση την παράσταση έκλεψε η αγελάδα της αρχέγονης, αυτόχθονης φυλής της Κατερίνης μαζί με το μοσχαράκι της.

Του Χρήστου Ξανθάκη | newpost.gr

Οφείλω να ομολογήσω ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην πρώτη εκδήλωση των Wise Food Stories ήταν η παρουσία μιας αγελάδας από την αρχέγονη και αυτόχθονη φυλή της Κατερίνης μαζί με το μοσχαράκι της. Κομπλέ, παρέα με σταυλίτη και άχυρο για να αισθάνεται άνετα το ζωντανό και να μην πάθει ψυχολογικά.

Ακολούθως, εντυπωσιάστηκα σφόδρα από την ποιότητα των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν και είχαν ως βάση το κρέας αυτής ακριβώς της αρχέγονης φυλής. Εξόχως γευστικές δημιουργίες ελληνικής κουζίνας, από την ομάδα των chef της Cookoovaya και του Basegrill, που προκάλεσαν πλήθος αναστεναγμών από τους συγκεντρωμένους και τις συγκεντρωμένες!

Αυτά βέβαια ήταν τα γύρω γύρω της εκδήλωσης στο Μεταλλουργείο, η οποία δεν στήθηκε για να δούμε από κοντά μια αγελαδίτσα και να γευθούμε εξαιρετικά πιάτα. Στήθηκε για να μάθουμε περισσότερα για την αυτόχθονη ελληνική φυλή στεπικών βοοειδών τύπου Κατερίνης. 

Με ομιλίες από τους Ανδρέα Γεωργούδη (κορυφαίος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενό του τη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων), τη Δέσποινα Καρατοσίδη (ειδική επιστήμονας-διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας), τον Δημήτρη Δήμο, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και τον Σπύρο Λιάκο, chef του εστιατορίου Basegrill.

Με τη συνεισφορά όλων των ομιλητών δόθηκαν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Ποια είναι η συμβολή των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της υπαίθρου χώρας;
  • Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων;
  • Πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής με τους ανθρώπους της αγοράς;

Γιατί τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης στεπικής φυλής – τύπος Κατερίνης αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να τεθεί εκτός αμφισβήτησης.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com