Οι εργαζόμενοι, το fund και η Εθνική Βιομηχανία Ζάχαρης

0
Οι εργαζόμενοι, το fund και η Εθνική Βιομηχανία Ζάχαρης

PLANET FOOD | Οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις και μια ανοιχτή πρόσκληση σε συνάντηση

PLANET FOOD | Οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις και μια ανοιχτή πρόσκληση σε συνάντηση

Ανοικτή πρόσκληση προς τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη, απευθύνει το fund Innovation Brain, το οποίο έχει καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της βιομηχανίας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λούκας Φέκερ, απαντά σε 10 ερωτήσεις που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ και δίνει στη δημοσιότητα τις βασικές γραμμές του επιχειρηματικού σχεδίου του fund για το μέλλον της βιομηχανίας. 

Ποια ερωτήματα έχουν θέσει οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, μετά την ενημέρωση που είχαν από τη διοίκηση της εταιρείας σχετικά με την πρόταση του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή, Lukas Fecker, ζήτησαν απαντήσεις σε πολλά σημεία, που έκριναν πως παραμένουν αδιευκρίνιστα σε ό,τι αφορά την πρόταση του Λούκας Φέκερ (Fecker), μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση είχε το ερώτημα για το μέλλον των απασχολούμενων στην ΕΒΖ. Αναλυτικά, τα 10 ερωτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι είναι τα παρακάτω:

1. Η προσφορά του κ. Fecker είναι 54 εκατομμύρια. Tι περιλαμβάνει το παραπάνω τίμημα; 2. Πρόσφατα, με δημόσια ανακοίνωση, άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής δήλωσε ότι κατέθεσε προσφορά 70 εκατομμυρίων στον εκκαθαριστή και την κυβέρνηση, αναφέροντας και τα σχέδια του για την εταιρεία. Έχει εξεταστεί αυτή η πρόταση και αν όχι, για ποιον λόγο; 3. Γιατί δεν κατονομάζεται από την πλευρά του κ. Fecker ποιον ή ποιους εκπροσωπεί και από πού προέρχονται τα επενδυτικά κεφάλαια; 4. Με βάση το παραπάνω πώς είναι δυνατόν να έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι συζητήσεις με τον παραπάνω κύριο και να καλείται ένα διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασής του; 5. Είναι αληθή όσα έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το Innovation Brain (fund του οποίου διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ.Fecker); Εξακολουθεί να είναι υπαρκτό έμμεσα το ενδιαφέρον του κ. Kostic; 6. Πριν από οκτώ μήνες περίπου, η τότε διοίκηση της ΕΒΖ παραιτήθηκε γιατί δεν συμφωνούσε με την πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία έναντι τιμήματος 60 εκατομμυρίων. Σήμερα η διοίκηση και η κυβέρνηση θα αποδεχθούν τίμημα 54 εκατομμυρίων για το σύνολο του ομίλου; 7. Με την υλοποίηση της πρότασης του κ. Fecker για ίδρυση νέας εταιρείας, με νέο ΑΦΜ, μεταβιβάζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου της ΕΒΖ Α.Ε., και δεν συμπεριλαμβάνονται το υπάρχον προσωπικό, τα δάνεια, οι οφειλές προς τους καλλιεργητές, το προσωπικό, τους προμηθευτές, τις δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κτλ) δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία. Ποιος αναλαμβάνει το κόστος όλων των παραπάνω; 8. Υπάρχει διασφάλιση λειτουργίας και των τριών εργοστασίων στην Ελλάδα; 9. Υπάρχει πρόβλεψη για διασφάλιση των σημερινών εργαζομένων ή θα βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο; 10. Ποια η διασφάλιση για την ύπαρξη και συνέχιση της πιο δυναμικής ίσως καλλιέργειας, η οποία σε συνδυασμό με τη συνδεδεμένη ενίσχυση αποφέρει αξιοπρεπές εισόδημα στους καλλιεργητές ;

Τι απαντάει το fund μέσω του Λούκας Φέκερ

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του διευθύνοντα συμβούλου της Innovation Brain, η προσφορά που έχει καταθέσει το fund για την απόκτηση της ΕΒΖ υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ και πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους προμηθευτές. «Αυτό το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προσφέρθηκε πέρυσι», υπογραμμίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ενώ αναφέρεται πως «ο δεύτερος διεκδικητής της ελληνικής βιομηχανίας – τον οποίο δεν κατονομάζει – θα κλείσει τα εργοστάσια». 

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του, η πρόταση περιλαμβάνει την ίδρυση νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου της ΕΒΖ Α.Ε. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το υφιστάμενο προσωπικό, δάνεια, χρέη προς τους καλλιεργητές, προσωπικό, προμηθευτές, δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.) οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σχετικά με την τευτλοκαλλιέργεια, αναφέρει πως ο σχεδιασμός του fund περιλαμβάνει την ενίσχυση της παραγωγής προκειμένου η ΕΒΖ να καταστεί ηγέτης στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Και συμπληρώνει: «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις οργανώσεις αγροτών για την ανάπτυξη πρόσθετων προϊόντων». Σε ό,τι αφορά την προέλευση των κεφαλαίων, ο Λούκας Φέκερ σημειώνει πως το fund χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή. «Είμαστε ανεξάρτητοι και έχουμε στρατηγική για την ανάπτυξη», λέει συγκεκριμένα η ανακοίνωση, ενώ σε ό,τι αφορά τον Kostic (που στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για την ΕΒΖ), ο Λούκας Φέκερ δηλώνει: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον κ. Kostic. Δεν είχαμε ποτέ συνεργαστεί μαζί του». Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι «το fund προσπάθησε να βρει λύση για όλους», πως «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν σε αμοιβαία λύση».

Ανοιχτή πρόσκληση σε συνάντηση

Οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν εκτός εργασίας, αναφέρει ο Λούκας Φέκερ σημειώνοντας: «Λειτουργούμε υπεύθυνα και θέλουμε να συνεργαστούμε με τα συνδικάτα. Τους καλούμε ξανά για συζήτηση την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Τα συνδικάτα θα είναι πάντα μέρος της λύσης». Τονίζει ωστόσο πως η ΕΒΖ θα αναδιαρθρωθεί, και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς, προκειμένου να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, πρέπει να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη βιομηχανία». 

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Θετικοί στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, ζητώντας ωστόσο από τη διοίκηση να εξετάσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, είτε αυτές τέθηκαν με επίσημο είτε με ανεπίσημο τρόπο. «Από τη στιγμή που δεν ακολουθείται η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΒΖ, πρέπει να εξεταστούν όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο, και έχουν δημοσιοποιηθεί, με στόχο να εξασφαλιστεί διαφάνεια στη διαδικασία, αλλά και να δοθεί η καλύτερη λύση για το συμφέρον της βιομηχανίας, των εργαζομένων της, των παραγωγών και των πιστωτών» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.