Αρχική Ιστορίες Τέλεια σπιτικά σουδάκια με κρεμώδη γέμιση μανιταριών

Τέλεια σπιτικά σουδάκια με κρεμώδη γέμιση μανιταριών

0
Τέλεια σπιτικά σουδάκια με κρεμώδη γέμιση μανιταριών

Σπιτικά σουδάκια δεν φτιάχνουμε κάθε μέρα. Κάντε την έκπληξη παρουσιάζοντάς τα στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σε μια λαχταριστή, αλμυρή εκδοχή τους με πλούσια γέμιση μανιταριών φτιαγμένη με μπεσαμέλ ή με τυρί κρέμα.

Η ζύμη για σουδάκια είναι η ίδια είτε επιλέξετε να τα γεμίσετε με γλυκιά κρέμα είτε να τα μετατρέψετε σε αλμυρό ορεκτικό, όπως αυτό που προτείνεται με κρεμώδη γέμιση. Η έτοιμη μπεσαμέλ απλουστεύει τη διαδικασία. Αν θέλετε να φτιάξετε δική σας μπεσαμέλ θα βρείτε τη συνταγή εδώ. Για αίσθηση καπνιστού, προσθέστε κατά το σοτάρισμα των μανιταριών και 100 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΣΟΥ: • 1/2 φλιτζάνι (65 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 4 κουταλιές  (55 γρ.) βούτυρο αλατισμένο σε κομμάτια • 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) λευκή ζάχαρη • 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) αλάτι • 1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα πλήρες • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα (δύο για τη ζύμη και ένα για το άλειμμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 1. Σε ένα μπολ, κοσκινίζετε ελαφρά το αλεύρι. 2. Βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. 3. Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα να αφομοιωθεί. 4. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε για 1’-2’ το ανακάτεμα ως ότου η ζύμη ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα. 5. Μεταφέρετε τη ζύμη στο μίξερ και τη χτυπάτε λίγο να πέσει η θερμοκρασία. Ρίχνετε τα 2/3 των δύο χτυπημένων αυγών και ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε μια παχύρρευστη ζύμη (προσοχή, όχι χυλός να ρέει από το κουτάλι, αλλά να πέφτει αργά κατά μεγάλα τμήματα). Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτετε και το υπόλοιπο αυγό. 6. Με κορνέ ζαχαροπλαστικής ή scoop για παγωτό μοιράζετε τη ζύμη σε 8-10 σουδάκια που τοποθετείτε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφετε την επιφάνεια με το τρίτο χτυπημένο αυγό. 7. Ψήνετε τα σουδάκια σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 190° C για 10′-12′ και στη συνέχεια στους 180° C για ακόμη 30’, μέχρι να χρυσίσουν απ’ έξω, να φουσκώσουν και να στεγνώσουν εσωτερικά. Αφήνετε τα σου να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσετε.

Κρεμώδης γέμιση με μανιτάρια και μπεσαμέλ: • 1 φάκελος έτοιμη μπεσαμέλ με το φρέσκο γάλα που αναγράφει η συσλευασία ή δύο φλιτζάνια σπιτική • 400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φετάκια • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη • 1/2 ποτηράκι (70ml) λευκό κρασί • 1 φλιτζάνι (100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο) • 1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός • αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: 1. Σοτάρετε στο ελεαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζεται το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και σβήνετε με το κρασί. Μόλις απορροφηθεί ρίχνετε μισό ποτήρι νερό και συνεχίζεται το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρετε τα μανιτάρια από τη φωτιά. 2. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας χτυπώντας το μείγμα του φακέλου με το γάλα ή σύμφωνα με τη βασική μας συνταγή αν φτιάξετε δική σας. Τη ρίχνετε στο μείγμα των μανιταριών, προσθέτετε το τυρί, πασπαλίζετε με μαϊντανό και ανακατεύετε. 3. Κόβετε από κάθε σου μια φέτα στο πάνω μέρος τους και μοιράζετε τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Σκεπάζετε και πάλι και σερβίρετε.

Εναλλακτική γέμιση με φρέσκο τυρί-κρέμα: Χτυπάτε 200 γρ. φρέσκο τυρί-κρέμα με 80 γρ. μπλε τυρί (γκροργοντζόλα, ροκφόρ ή άλλο παρόμοιο) να αφρατέψει και το προσθέτετε στο μείγμα των μανιταριών λίγο πριν τα αποσύρετε απ’ τη φωτιά. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και ανακατεύετε.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com