Αρχική Ειδήσεις Τα ξεχωριστά πρωινά της Τρίτης για τα μαθητούδια του Δημοτικού της Θέρμης

Τα ξεχωριστά πρωινά της Τρίτης για τα μαθητούδια του Δημοτικού της Θέρμης

0
Τα ξεχωριστά πρωινά της Τρίτης για τα μαθητούδια του Δημοτικού της Θέρμης

ΛΕΣΒΟΣ | Όταν γονείς και κηδεμόνες στρέφονται σε δημιουργικές πρωτοβουλίες…

ΛΕΣΒΟΣ | Όταν γονείς και κηδεμόνες στρέφονται σε δημιουργικές πρωτοβουλίες μοιράζοντας τοπικές λιχουδιές, χαμόγελα και …διατροφικές γνώσεις στους μικρούς μαθητές

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου καθιερώθηκε στο σχολείο το πρόγραμμα «Βελτιώνω τη διατροφή μου, ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις, γνωρίζω τα προϊόντα του τόπου μου» ώστε  να ανακαλύψουν οι 70 μαθητές του σχολείου παλιές ξεχασμένες  γεύσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχές Νοέμβρη, σύμφωνα με το infokids.gr, με τους μαθητές να δοκιμάζουν το πρώτο ξεχωριστό επιδόρπιο, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, που τους ετοίμασαν μια μητέρα και μια δασκάλα ενώ το σέρβιραν -φορώντας τις ποδιές τους- τρεις μαθήτριες  και ένας μαθητής. Αρκετοί μαθητές ζήτησαν και δεύτερο μπολάκι και κάποιοι και …τρίτο. 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με δεύτερη μια άλλη τοπική λιχουδιά την μουσταλευριά. Το ξεχωριστό τοπικό έδεσμα σερβίρεται στους μαθητές μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη στο δεύτερο διάλειμμα.

Προχθές, σύμφωνα με το lesvosnews.net, τα μαθητούδια δοκίμασαν αποξηραμένα σύκα γεμιστά με καρύδια, που τα ετοίμασε, τα έψησε στο φούρνο της και τα έφερε η μαμά μιας μαθήτριας, ενώ την καρυδόψιχα μας την προμήθευσε δωρεάν η Γραμματέας του Συλλόγου. Το επιδόρπιο συμπληρώθηκε με παστέλια. Τα παιδιά έμαθαν περισσότερα για το γλυκάκι και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε παλιότερα στη διατροφή των ελληνόπουλων που το έπαιρναν μαζί τους στο σχολείο για κολατσιό, σε εποχές που οι  οικογένειες δεν είχαν να τους δώσουν κάτι άλλο. Τα μικρά το έφαγαν με όρεξη, αφού όπως  είπαν γνώριζαν τη γεύση τους από τις γιαγιάδες τους, που τα φτιάχνουν στο σπίτι.

Ως  το τέλος της χρονιάς οι μαθητές θα έχουν γευτεί χάχλες τραχανά γεμιστές με ντομάτα και φέτα,  ψητό μήλο, κυδώνι κομπόστα, κάστανα ψητά κ.ά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, καταγραφή συνταγών της  περιοχής, η «Γιορτή πορτοκαλιού»  τον Απρίλιο για το προϊόν της περιοχής και έκδοση ενός οδηγού συνταγών στο τέλος της χρονιάς.

Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους. Η συνεργασία των διαφόρων μερών της σχολικής κοινότητας και η βιωματική εμπλοκή των μαθητών τους βοηθούν να εξοικειωθούν με τις γεύσεις και να αποκτήσουν σωστότερη διατροφική συμπεριφορά. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.