Αρχική Βοηθήματα Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα Η Λωλή κολοκυθόπιτα της Σίφνου

Η Λωλή κολοκυθόπιτα της Σίφνου

0
Η Λωλή κολοκυθόπιτα της Σίφνου
PHOTO: Γιώργος Πίττας | greekgastronomyguide.gr

FOOD STORIES | Ένα τοπικό κέικ με αρκετή κολοκύθα και ακόμη περισσότερη φαντασία.

FOOD STORIES | Ένα τοπικό κέικ με αρκετή κολοκύθα και ακόμη περισσότερη φαντασία.

Η σιφνέικη «τρελοκολοκυθόπιτα» είναι ένα τοπικό γλύκισμα με βασικά υλικά την κολοκύθα, τις σταφίδες, το μέλι, το πορτοκάλι, το αλεύρι και το σουσάμι για πασπάλισμα. Το όνομά της μαρτυράει το γεγονός ό,τι συνταγή με την κλασική έννοια της λέξης δεν υπάρχει: κάθε σπιτικό τη φτιάχνει όπως τη συνηθίζει και με ό,τι βρίσκεται εύκαιρο.

Αν υπάρχει κονιάκ μπαίνει λίγο κονιάκ, αν υπάρχει λικέρ αρωματίζεται με λικέρ, αν το σπίτι έχει μόνο κανέλα φτιάχνεται με κανέλα, αν υπάρχει και γαρίφαλο, προστίθεται και γαρίφαλο, ίσως και λίγο ελαιόλαδο ίσως και όχι. Είναι κάπως «λωλή», με άλλα λόγια αυτή η συνταγή εξού και το όνομα της πίτας. Η οποία «πίτα» μοιάζει περισσότερο με κέικ -και μάλιστα νηστίσιμο- παρά με κλασική ελληνική πίτα φύλλου, αφού φύλλο εδώ δεν υπάρχει.

Βάση της Λωλής είναι η μεγάλη κολοκύθα, η σάρκα της οποίας κόβεται σε κυβάκια. Σε ένα μπολ αναμειγνύονται τα κυβάκια αυτά με όλα τα άλλα υλικά (το αλεύρι, τις σταφίδες, το χυμό και το τρίμμα πορτοκαλιού και ότι επιλέξει ο καθείς να προσθέσει) και στη συνέχεια το μείγμα απλώνεται σε ταψί, πασπαλίζεται με σουσάμι και ψήνεται. 

Τόσο το χρώμα όσο και η τελική γεύση της «Λωλής» κολοκυθόπιτας είναι σχεδόν πάντα μια έκπληξη, καθώς έχει να κάνει με τη δημιουργική «τρέλα», τη λωλάδα, και τα υλικά της κάθε νοικοκυράς ή του κάθε νοικοκύρη.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από στάδια παρασκευής της «Λωλής» ώστε να πάρετε μια ιδέα και να φτιάξετε τη δική σας στο greekgastronomyguide.gr πατώντας εδώ. Μπορείτε ακόμη να δείτε τη συνταγή που είχε δώσει στη Θάλεια Τσιχλάκη-Ανδρουλιδάκη μια ντόπια νοικοκυρά και τη δημοσίευσε το tovima.gr πατώντας εδώ.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!