Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Πώς και πόσο διατηρείται ο σπιτικός ζωμός

Πώς και πόσο διατηρείται ο σπιτικός ζωμός

0
Πώς και πόσο διατηρείται ο σπιτικός ζωμός

Πόσο μπορεί να κρατηθεί ο ζωμός πουλερικών, κρέατος ή λαχανικών στην κατάψυξη ή στην ψύξη

Είναι γνωστό πως η χρήση ζωμού αντί για νερό σε αρκετές παρασκευές απογειώνει το αποτέλεσμα, δίνει γευστικό πλούτο και πολυπλοκότητα και μετατρέπει ένα «νερόβραστο» πιάτο σε καλομαγειρεμενο σπιτικό φαγητό.

Πού χρησιμοποιείται ο έτοιμος ή σπιτικός ζωμός

Οι συνηθέστερες από τις παρασκευές όπου χρησιμοποιείται (έτοιμος ή σπιτικός) ζωμός είναι οι σούπες, οι σάλτσες, το κάθε λογής ρύζι και ριζότο, τα μαγειρευτά. Όποιος προτιμήσει να φτιάξει δικό του ζωμού, αντί να προμηθευτεί έτοιμο κύβο ψυγείου ή ραφιού, από το εμπόριο, συνήθως κάνει περισσότερο από όσο χρειάζεται η εκάστοτε συνταγή, καθώς είναι μια διαδικασία που έχει τον έξτρα χρόνο της. «Στοκάρει» την περίσσεια ποσότητα για να τη χρησημοποιήσει στο μέλλον.

Πώς αποθηκεύεται ο σπιτικός ζωμός και πόσο διατηρείται

Ο καλύτερος τρόπος να φυλάξετε ποσότητες σπιτικού ζωμού από κρέας, πουλερικά, ψάρι ή λαχανικά, είναι να τον αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, όπου διατηρεί αναλλοίωτη τη διατροφική του ποιότητα για 2 – 3 μήνες.

Καλό είναι για πρακτικούς λόγους να αποθηκεύετε τους ζωμούς σε αεροστεγείς συσκευασίες και μοιρασμένους σε δόσεις, ώστε να ξεπαγώνετε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεται και όχι όλο τον ζωμό που στη συνέχεια δεν μπορεί να καταψυχθεί για δεύτερη φορά. Μπορείτε ακόμη να τους μοιράσετε σε παγοκύστες, που βολεύουν εξαιρετικά στο μαγείρεμα.

Εκτός κατάψυξης, δηλαδή στην ψύξη, ο ζωμός δεν διατηρείται πολύ. Στο ψυγείο ο σπιτικός ζωμός μπορεί να παραμείνει με ασφάλεια από 3 έως οριακά 5 ημέρες. Οι ζωικής προέλευσης ζωμοί είναι πιο ευαίσθητοι από τους φυτικούς ενδεχομένως αντέξουν το 5ημερο.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.