Αρχική Ιστορίες Συνάντηση Βορίδη με ΥΠΕΞ – Brexit, δασμοί ΗΠΑ και προστασία ελληνικού γιαουρτιού-φέτας στην ατζέντα

Συνάντηση Βορίδη με ΥΠΕΞ – Brexit, δασμοί ΗΠΑ και προστασία ελληνικού γιαουρτιού-φέτας στην ατζέντα

0
Συνάντηση Βορίδη με ΥΠΕΞ – Brexit, δασμοί ΗΠΑ και προστασία ελληνικού γιαουρτιού-φέτας στην ατζέντα

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Με πολυπληθή αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | Με πολυπληθή αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το καθεστώς προστασίας του ελληνικού γιαουρτιού στην ιαπωνική αγορά, μετά από το πρόσφατο «κρούσμα» παράνομης ελληνοποίησής του από ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με πολυπληθή αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Οι δυο πλευρές συνομίλησαν επίσης για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες τρίτων χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για θέματα που αφορούν την προώθηση των γαλακτοκομικών προϊόντων εν γένει και κυρίως της φέτας

Παράλληλα, αναμένεται να προσκληθούν γαλακτοβιομηχανίες αλλά και φορείς του κλάδου προκειμένου να αποτυπωθούν όλες οι απόψεις, αναφορικά με τις δυνατότητες και την προστασία που απολαμβάνουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. 

«Στόχος» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «είναι να αναζητηθεί η βέλτιστη πολιτική προσέγγιση και παράλληλα να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα (Brexit, δασμοί ΗΠΑ) η εθνική στρατηγική των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης». 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Βορίδης: Τα ροδάκινα κομπόστα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους δασμούς Τραμπ

Εντωμεταξύ, την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση των προϊόντων κομπόστας από τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε με δηλώσεις του προχθές στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

«Υπάρχει ένας αιφνιδιασμός και θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ειδική εξαίρεση και ρύθμιση που να αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα» είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός. Σημαντικό επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει το γεγονός ότι η παραγωγή αυτών των προϊόντων έχει ήδη γίνει. «Δεν έχουμε προϊόντα τα οποία παράγονται κατά τη διάρκεια του χρόνου, έχουμε προϊόντα τα οποία παράγονται δυο μήνες και δυστυχώς η απόφαση αυτή πάρθηκε τη στιγμή που αυτά τα προϊόντα έχουν παραχθεί» σημείωσε.

Συνέστησε ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές καθώς όπως είπε «οι επιπτώσεις δεν είναι -στη περίπτωση εδώ- “αύριο”, επομένως θα δούμε το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό όταν προσδιοριστεί ακριβώς το μέγεθος».

Όπως τόνισε «μένει να διευκρινιστούν μια σειρά από πράγματα» καθώς «εκκρεμεί μια αίτηση στη διαιτητική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η έκβαση αυτής, γιατί εκεί ενδέχεται να υπάρξει δυνατότητα συμψηφισμών και μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση».

Επισήμανε ότι υπάρχουν σκέψεις οι δασμοί να εφαρμοστούν αργότερα από τις 18 Οκτωβρίου όποτε είναι και προγραμματισμένοι και υπογράμμισε ότι «η αντιδικία έχει μια δυναμική που θα πρέπει να τη δούμε. Προφανώς μας απασχολεί πολύ».

Για ελιές και λάδι

Τέλος, ο κ. Βορίδης στην εξαίρεση των βρώσιμων ελιών και του ελαιολάδου από τους δασμούς. «Ήταν μια σημαντική επιτυχία» είπε επισημαίνοντας ότι τα δυο αυτά προϊόντα αποτελούν το 54,13% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βορίδης, το θέμα αυτό είχε τεθεί στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ από τις αρχές Ιουλίου, «όχι μόνο για τις βρώσιμες ελιές και για το ελαιόλαδο, αλλά και για μια σειρά άλλων προϊόντων όπως τα ροδάκινα, οι κομπόστες τα κατεψυγμένα κεράσια κ.ά.». Όμως -όπως σημείωσε- «όταν επιβάλεις δασμούς 7,5 δισ. δολαρίων δεν θα εξαιρέσει το σύνολο του εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδας από την επιβολή των δασμών αυτών».

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!