Αρχική Ιστορίες Food Stories Πρωτομαγιάτικο μπάρμπεκιου, αλλά με τι κάρβουνα;

Πρωτομαγιάτικο μπάρμπεκιου, αλλά με τι κάρβουνα;

0
Πρωτομαγιάτικο μπάρμπεκιου, αλλά με τι κάρβουνα;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ & TIPS | Ποια ξύλα δίνουν τα καλύτερα κάρβουνα, σύμφωνα με το Στράτο Αϊδινίδη, εξειδικευμένο καθηγητή ΤΕΙ.

Πρωτομαγιά σήμερα και τα κάρβουνα παίρνουν …φωτιά σε όλη την Ελλάδα, αφού πολλοί βρίσκουν ιδανική την ευκαιρία για ψήσιμο και φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, σε πόλεις και χωριά! Από νωρίς το πρωί, όσοι έχουν αναλάβει χρέη …ψήστη οργανώνουν τις ψησταριές τους, καθαρίζουν τις σχάρες τους, μαρινάρουν κρέατα, λαχανικά, θαλασσινά που θα γεμίσουν τα πιάτα του πρωτομαγιάτικου τραπεζιού. Και βέβαια κουβαλούν τα κάρβουνα. Ποια, όμως, είναι τα είδη ξύλου που κάνουν τα καλύτερα …κάρβουνα;

Απαντήσεις δίνει ο καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Δασοπονίας στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, δασολόγος, τεχνολόγος ξύλου, Στράτος Αϊδινίδης, που μίλησε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το καλό ξύλο για κάρβουνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τη θερμική του ικανότητα και ενέργεια, το ρυθμό καύσης, το αν αφήνει πολλές στάχτες και αν σπινθηροβολεί και καπνίζει» λέει ο κ. Αϊδινίδης. Όπως εξηγεί, για την παραγωγή του κάρβουνου και κυρίως του καλού κάρβουνου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξύλα από συγκεκριμένα είδη δέντρων, καθώς δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για τέτοια χρήση. Τα κωνοφόρα μπορεί να έχουν πιο πολλή θερμική ενέργεια, αλλά καίγονται γρήγορα λόγω της ρητίνης που περιέχουν.

Τα είδη που δημιουργούν το καλύτερο κάρβουνο είναι τα πιο αποδοτικά ενεργειακά σε σόμπες και σε τζάκια. Πρόκειται συνήθως για δέντρα, των οποίων ο κορμός μεγαλώνει αρκετά αργά και στην Ελλάδα, τέτοια είναι η ελιά, το πουρνάρι και η βελανιδιά (δρυς).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, επειδή η ελιά δεν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες αφού προέρχεται κυρίως από αραιώσεις, προτιμώνται τα υπόλοιπα είδη, καθώς και η οξιά και η ακακία.

«Η ελιά κάνει καλή καύση και έχει διάρκεια αλλά επειδή είναι λίγη, στο εμπόριο γενικότερα κυκλοφορούν κάρβουνα από δρυ και οξιά. Παράλληλα, υπάρχουν και τα βιομηχανικά ξυλοκάρβουνα, οι “μπρικέτες”, που είναι υπολείμματα διάφορων ξύλων, πρεσαρισμένα σαν τούβλα και σταθεροποιημένα με την κυτταρίνη του ξύλου».

Όσον αφορά τα προσανάμματα, ο κ. Αϊδινίδης… προτείνει δαδιά από πεύκο που έχουν μεγάλο ποσοστό ρητίνης. «Είναι το καλύτερο φυσικό προσάναμμα αφού είναι αποτελεσματικό σε μικρή ποσότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του οινοπνεύματος».

Και για όσους αγαπούν το αρωματικό κάπνισμα κρεάτων, ο κ. Αϊδινίδης προτείνει τη χρήση ξύλων από οπωροφόρα, όπως πορτοκαλιά, μηλιά, κερασιά, κυδωνιά. «Τέτοια είδη ξύλων χρησιμοποιούνται από εταιρίες για το κάπνισμα κρεάτων ή χελιών και τυριών. Ειδικά για το τυρί, για την αποθήκευση επιλέγουν δοχεία οξιάς, που δεν έχει ιδιαίτερη μυρωδιά, ενώ η δρυς χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του κρασιού αφού δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση” καταλήγει ο καθηγητής του ΤΕΙ.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!