Αρχική Ιστορίες Food Stories DESIGNERS & ΚΟΥΖΙΝΑ -Όταν η Zaha Hadid δημιούργησε για τη WMF

DESIGNERS & ΚΟΥΖΙΝΑ -Όταν η Zaha Hadid δημιούργησε για τη WMF

0
DESIGNERS & ΚΟΥΖΙΝΑ -Όταν η Zaha Hadid δημιούργησε για τη WMF

Ιστορίες διάσημων σχεδιαστών και θρυλικών σερβίτσιων: όταν η καλύτερη αρχιτεκτόνισσα στον κόσμο έκανε τέχνη με τα μαχαιροπίρουνα.

Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη αρχιτεκτόνισσα στον κόσμο και όχι άδικα. Η ιρακινοβρετανή Zaha Hadid είναι η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Pritzker (2004), το αντίστοιχο δηλαδή Νόμπελ της αρχιτεκτονικής. Τα μαχαιροπίρουνα που σχεδίασε για τη WMF μετέτρεψαν τα συνήθη «εργαλεία» σε τέχνη, κάνοντάς τα να μοιάζουν με γλυπτά …καθημερινής χρήσης, το δε σετ είναι πλέον συλλεκτικό.

Τα θεαματικά κτήριά της είναι σημεία αναφοράς σε πολλά μέρη του κόσμου. Από το  Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου το 2014 κέρδισε το βραβείο Design of the Year για το πολιτιστικό κέντρο Heydar Aliyev Center, μέχρι τη Ρωσία, όπου ανέλαβε την κατασκευή του σπιτιού της Naomi Campbell, και από το Αμπού Ντάμπι ως το Πεκίνο και το περίφημο Galaxy Soho, χάρις το οποίο απέσπασε το κορυφαίο βραβείο του Royal Institute of British Architects (RIBA) –με την επιτροπή να το θεωρεί  το καλύτερο νέο κτίριο εκτός Ευρώπης– ο πλανήτης είναι διάσπαρτος με πρωτοποριακά έργα της Zaha Hadid.

Φουτουρισμός, καινοτομία και ρευστότητα. Παρ ‘όλα αυτά η Zaha Hadid δεν είναι μία αρχιτέκτων με την κλασική έννοια του όρου. Είναι μάλλον μία καλλιτέχνης, ένα ανήσυχο, δημιουργικό πνεύμα, που θεωρεί την κίνηση σημαντικό κομμάτι των συνθέσεών της. Το γυαλί, το μέταλλο, το πλαστικό και το σκυρόδεμα ενώνονται σε μια ατέρμονη κυκλική πορεία, που κάνει την αρχιτεκτονική της να μοιάζει με ένα «ποτάμι». Τα κτίρια και τα αντικείμενα που κατασκευάζει έχουν ένα δικό τους ξεχωριστό και μοναδικό στυλ. Φουτουριστικά, καινοτόμα και ρευστά, με τα υλικά να τεντώνονται και να φτάνουν τελικά στα όρια τους, καταλήγοντας πάντα σε μια φυσική συμμετρία.

Γεννημένη στο Ιράκ στις 31 Οκτωβρίου του 1950, με πτυχίο μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και στη συνέχεια με δεύτερο πτυχίο από την Αρχιτεκτονική Ένωση Λονδίνου, έχει διδάξει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Για πολλά χρόνια, τα έργα και τα τοπογραφικά της σχέδια της δεν υλοποιούνταν, μέχρι το 1987 οπότε ίδρυσε στο Λονδίνο το δικό της στούντιο.

Τα κτίρια, οι εσωτερικό χώροι και τα αντικείμενα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μπορούν εύκολα πια να αναγνωριστούν από το χαρακτηριστικό της στυλ που διακρίνει η ρευστότητα. Τα σχέδια της δεν διακρίνονται τόσο για το λειτουργισμό τους όσο  για την ξεχωριστή αισθητική εμπειρία που προσφέρουν σε εκείνον που τα αντικρίζει ή τα χρησιμοποιεί. Μια εμπειρία που ανάλογα με το σχέδιο του έργου οδηγεί σε άλλα μονοπάτια κάθε φορά. Η Zaha Hadid έχει καταφέρει να μεταφέρει αυτή τη μοναδική αίσθηση, από τη δομή μιας ολόκληρης πόλης έως το στήσιμο ενός δείπνου. Όπως στην περίπτωση της συνεργασία της με τη WMF. Tα ευφάνταστα μαχαιροπίρουνα που σχεδίασε η ίδια μετέτρεψαν ένα συνηθισμένο «εργαλείο» σε τέχνη. Ο αβανγκάρντ σχεδιασμός και τα ξεκάθαρα στοιχεία νεωτερικότητας καθιστούν τα μαχαιροπίρουνα αυτά ξεχωριστά και μοναδικά σαν ένα γλυπτό… καθημερινής χρήσης. Το σετ αυτό είναι πλέον συλλεκτικό και δεν πωλείται στα καταστήματα.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!