Αρχική Διατροφή Doctor Food Ντομάτες ωμές ή σάλτσα: Επτά καλοί λόγοι να καταναλώνονται συχνά

Ντομάτες ωμές ή σάλτσα: Επτά καλοί λόγοι να καταναλώνονται συχνά

0
Ντομάτες ωμές ή σάλτσα: Επτά καλοί λόγοι να καταναλώνονται συχνά

Τα κυριότερα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση ντομάτας φρέσκιας ή μαγειρεμένης

1. Οι ντομάτες ωφελούν την καρδιά

Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες είναι το φυσικό αντιοξειδωτικό που τους δίνει το ωραίο κόκκινο χρώμα τους. Έρευνα δείχνει όμως επιπλέον ότι το λυκοπένιο επηρεάζει θετικά το καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους. Μεταξύ αυτών, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

2. Οι ντομάτες σχετίζονται με προστατευτική δράση από διάφορες μορφές καρκίνου

Έρευνα του 2002, που έμεινε γνωστή ως «η μελέτη της πίτσας» διαπίστωνε πως οι άνδρες που έτρωγαν πίτσα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, μπορεί να είχαν άλλες συνέπειες στην υγεία τους ή το σωματικό βάρος, πάντως μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 23%, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο τότε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημα οφείλεται στο λυκοπένιο που έκρυβε η σάλτσα ντομάτας. Εν συνεχεία αποκαλύφθηκε ότι το λυκοπένιο απελευθερώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε πολλαπλάσιες ποσότητες όταν οι ντομάτες έχουν μαγειρευτεί. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν κι άλλες έρευνες που κατέδειξαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ντομάτας και του χαμηλότερου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, του παγκρέατος και του προστάτη.

3. Οι ντομάτες προσφέρουν πολλές βιταμίνες

«Οι ντομάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου, δύο στοιχεία στα οποία αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη. Μάλιστα εκδοχές τυποποιημένων ντοματοσκευασμάτων έχουν περισσότερο κάλιο από τις φρέσκες ντομάτες. Ωστόσο, οι ντομάτες γενικά θεωρούνται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Σε σύγκριση με τις μπανάνες, την κορυφαία πηγή καλίου, μια μέτρια ντομάτα περιέχει 292mg κάλιο, ενώ μια μέτρια μπανάνα έχει 422mg.

4. Οι ντομάτες μπορεί να μετριάζουν τις συνέπειες του διαβήτη

Λαχανικά και φρούτα είναι πάντα σωστό και έξυπνο να συμπεριλαμβάνονται στο μενού όσων πάσχουν από διαβήτη. Ωστόσο, έρευνα διαπίστωσε ότι οι ντομάτες φαίνεται να μειώνουν και το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης. Η κατανάλωση ντομάτας στο μεσημεριανό γεύμα δε θα φέρει προφανώς απευθείας αποτελέσματα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προστατευτικές ιδιότητες δεν πρέπει να αγνοηθούν.

5. Οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο/διατήρηση ή την απώλεια σωματικού βάρους

Όπως όλα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ίνες, οι ντομάτες -με 1,5γρ. φυτικές ίνες ανά μία- βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και παρέχουν αίσθημα πληρότητας για περισσότερη ώρα απ’ ό,τι οι απλοί υδατάνθρακες. Ο συνδυασμός αυτός είναι ευεργετικός για τον έλεγχο, τη διατήρηση, ακόμη και την απώλεια βάρους.

6. Οι ντομάτες ασκούν προστατευτική δράση στο δέρμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντοματών μπορεί να μειώσει τις βλάβες που υφίσταται το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και να απομακρύνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην υψηλή περιεκτικότητα καροτενοειδών που εμπεριέχουν (όπως το λυκοπένιο). Φυσικά, απλώς και μόνο επειδή έφαγε κανείς μια ντοματοσαλάτα για βραδινό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει το αντηλιακό στην παραλία την άλλη μέρα.

7. Οι ντομάτες συμβάλλουν στην καλή όραση

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση τρλυκοπενίου με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και ενδεχομένως του καταρράκτη. Το ίδιο ισχύει για τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο άλλα καροτενοειδή που συνεισφέρουν στην καλή υγεία των ματιών.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από Healthline

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.