Αρχική Διατροφή Doctor Food Carnivore Diet: Προσοχή στη «σαρκοφαγική δίαιτα»…

Carnivore Diet: Προσοχή στη «σαρκοφαγική δίαιτα»…

0
Carnivore Diet: Προσοχή στη «σαρκοφαγική δίαιτα»…

Και σε κάθε περίεργο διατροφικό trend των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 

Και σε κάθε περίεργο διατροφικό trend των μέσων κοινωνικής δικτύωσης 

Μια απ’ τις τελευταίες «τάσεις» που ζει μεγάλες δόξες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Instagram είναι η λεγόμενη Carnivore Diet ή «σαρκοφαγική δίαιτα» -όπως έχει αποδοθεί από ελληνικά μέσα.

Η δίαιτα αυτή, που υπόσχεται γρήγορη και σίγουρη απώλεια βάρους, προτρέπει τους ανθρώπους να καταναλώνουν μόνο κρέας και ζωικές πρωτεΐνες -χωρίς υδατάνθρακες χωρίς φρούτα χωρίς λαχανικά. Μοιάζει σαν να μπήκαν στο «μπλέντερ» οι δίαιτες Keto και Paleo και βγήκε αυτό το «διαιτητικό υβρίδιο» στο οποίο μερικοί απ’ όσους το ακολουθούν συμπεριλαμβάνουν ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά στη διατροφή τους.

Παρότι η Carnivore Diet ή «σαρκοφαγική δίαιτα» είναι ολοφάνερα προβληματική για όλους όσοι έχουν έστω και στοιχειώδη ενημέρωση για το τι συνιστά «σωστή και υγιεινή» διατροφή με βάση τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, τους τελευταίους μήνες κερδίζει όλο και περισσότερους φαν – σήμερα υπάρχουν πάνω από 30.000 αναρτήσεις με το χάσταγκ #carnivorediet στο Instagram. Χρήστες του μέσου ισχυρίζονται πως τρεφόμενοι μόνο με κρέας, έχουν δει να χάνουν βάρος, να εξαφανίζουν τις φλεγμονές, να μειώνουν την πίεση του αίματός τους, να τονώνουν τη λίμπιντο, να θεραπεύουν την κατάθλιψη κ.λπ. κ.λπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Independent, γιατροί και διατροφολόγοι προειδοποιούν πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει παρεμφερείς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι αυτή η διατροφή μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ανεπάρκειες συγκεκριμένων βιταμινών, αλλά και σε αύξηση της κακής χοληστερόλης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της καρδιάς) ή ακόμη και σε εμφάνιση μορφών καρκίνου.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της σαρκοφαγικής δίαιτας είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου», δήλωσε, σύμφωνα με τον Independent, η καθηγήτρια διατροφής Rachele Pojednic. «Αλλά δεν θα έχουμε σχετικά επιστημονικά δεδομένα για τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε εξηγώντας: «κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως κάποιοι υλοποιούν μελέτη σχετικά με αυτή τη δίαιτα, το οποίο ειλικρινά δεν βλέπω να συμβαίνει».

«Ένα πράγμα που δεν μπορείτε να αγνοήσετε είναι ότι υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που απλά δεν μπορείτε να πάρετε από το κρέας», προειδοποιεί η  διατροφολόγος Rhiannon Lambert τους ακολούθους της στο Instagram. Εξηγεί ότι η μονοφαγία του κρέατος στερεί απ’ το σώμα πολύτιμες ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E και οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον η συνεχής κατανάλωση κρέατος τείνει να ανατρέψει την ισορροπία της καλής και της κακής χοληστερόλης προς όφελος της δεύτερης. Μιλώντας στον Independent (13.08) η Lambert εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας μονοφαγίας εκτός από τις σωματικές συνέπειες έχει και το ρίσκο πως μπορεί να οδηγεί άτομα σε μια εντελώς διαταραγμένη και στρεβλή σχέση με το φαγητό. Η ειδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διάφορες «συμβουλές» που βλέπουν αμέτρητοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς, όπως λέει, κάποιοι επηρεάζονται και μπορεί να αποδειχτούν «πολύ επιζήμιες».

Μια τέτοια περίπτωση -από τις πιο φανατικές υποστηρίκτριες της σαρκοφαγικής δίαιτας- είναι η 26χρονη Mikhaila Peterson που ισχυρίζεται ήδη απ’ το bio στο προφίλ της ότι: «μοσχάρι, αλάτι, νερό και μπέρμπον=θεραπεία»! Αυτός ο συνδυασμός κατά την …influencer θεραπεύει απ’ το πάχος μέχρι την κατάθλιψη. Προφανέστατα δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο πίσω από τη «συμβουλή» ωστόσο χιλιάδες άτομα ακολουθούν και «αποδέχονται» τη νεαρή. Ένθερμος οπαδός της Carnivore Diet είναι και ένας (πρώην) ορθοπεδικός χειρούργος, o Shawn Baker, του οποίου η άδεια άσκησης επαγγέλματος ανακλήθηκε πέρυσι. 

Ζούμε στην εποχή που δεχόμαστε καταιγισμό πληροφορίας και «πληροφορίας». Η κοινή λογική συνήθως αρκεί για να ξεχωρίσει κανείς την πρώτη απ’ τη δεύτερη. Και σίγουρα μια ερώτηση προς κάποιον ειδικό ή το γιατρό του πριν υιοθετήσει οποιοδήποτε περίεργο διατροφικό μοντέλο επειδή παίρνει πολλά …λάικ θα τον γλίτωνε από μικρές ή μεγάλες κακοτοπιές.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.