Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με τα μαχαίρια

7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με τα μαχαίρια

0
7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με τα μαχαίρια

Για το καλό το δικό σας και για το καλό …των μαχαιριών σας.

Για το καλό το δικό σας και για το καλό …των μαχαιριών σας.

Τα καλά μαχαίρια είναι απαραίτητο εργαλείο για την κουζίνα και καλό είναι να τους φέρεστε όπως τους αξίζει για να είναι κι αυτά με τη σειρά τους καλά μαζί σας. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε να κάνετε με τα μαχαίρια σας αν θέλετε να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για καιρό.

1. Μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Είναι λάθος να πλένετε τα μαχαίρια σας στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να στραβώσουν, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν το μέταλλο. Προτιμήστε να πλένετε τα μαχαίρια σας στο χέρι με το σφουγγάρι να αγκαλιάζει την μη κοφτερή μεριά και με αρκετή προσοχή για να μην κοπείτε.

2. Μην αφήνετε τα μαχαίρια στον νεροχύτη. Το ιδανικό είναι να τα πλένετε αμέσως με το που λερώνονται. Αν τα αφήνετε στο νεροχύτη άπλυτα για ώρες θα καταπονήσει το μέταλλο. Κάποια φαγητά περιέχουν οξύ και μπορεί να βλάψουν τα μαχαίρια σας αν δεν τα πλύνετε αμέσως. Το οξύ διαβρώνει το μέταλλο και έτσι τα μαχαίρια χαλάνε γρηγορότερα. Πλύντε τα αμέσως μετά τη χρήση και σκουπίστε τα καλά πριν τα βάλετε στο συρτάρι με τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα (αν δεν τα σκουπίσετε και τα βάλετε βρεγμένα στο συρτάρι μαζί με άλλα πράγματα αυτό θα οδηγήσει σε μούχλα αλλά και στη δημιουργία βακτηρίων).

3. Μην τα αποθηκεύετε σε συρτάρια μαζί με άλλα αντικείμενα (πιρούνια π.χ.). Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να βάζετε τα μαχαίρια σας σε ειδικές θήκες ώστε να προστατεύονται από γρατσουνιές και σημάδια. Bonus tip: Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τη θήκη των μαχαιριών σας. Είναι από τα αντικείμενα που δεν καθαρίζονται ποτέ.

4. Μην κόβετε όπου να ‘ναι. Επιλέξτε σωστά την επιφάνεια κοπής. Οι ξύλινοι δίσκοι κοπής είναι οι καλύτεροι και για να βρείτε τον κατάλληλο τοποθετήστε το μεγαλύτερο μαχαίρι σας διαγώνια. Η ιδανική επιφάνεια κοπής είναι στη διαγώνιο 5-6 εκατοστά μεγαλύτερη από το μαχαίρι σας.

5. Μην χρησιμοποιείτε αλιμάριστα/ατρόχιστα μαχαίρια. Τα μαχαίρια που έχουν χάσει τη “φόρμα” τους με τον καιρό και δεν κόβουν καλά είναι πολύ επικίνδυνα και μπορείτε να κοπείτε πολύ χειρότερα απ’ ό,τι με ένα κοφτερό. Φροντίστε να λιμάρετε συχνά τα μαχαίρια σας για να παραμένουν κοφτερά και να σας διευκολύνουν περισσότερο στην μαγειρική.

6. Μην χτυπάτε το μαχαίρι πάνω-κάτω για να ψιλοκόψετε. Όταν θέλετε να ψιλοκόψετε κάποιο φαγητό, δεν πρέπει να κάνετε απότομες κινήσεις πάνω κάτω ούτε να το σέρνετε πέρα δώθε πάνω στην επιφάνεια -αυτό θα βλάψει τη λεπίδα. Προτιμήστε να κόβετε κουνώντας απαλά το μαχαίρι σε μια συνεχόμενη ταλάντωση. Μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο αλλά με λίγη εξάσκηση θα το καταφέρετε.

7. Μην χρησιμοποιείτε το μαχαίρι αμέσως μετά το λιμάρισμα. Το λιμάρισμα του μαχαιριού δημιουργεί μικρά ρινίσματα μετάλλου που μπορεί να μην φαίνονται αλλά υπάρχουν πάνω στη λεπίδα. Φροντίστε να πλένετε το μαχαίρι σας μετά το λιμάρισμα ώστε να μην καταλήξουν τα ρινίσματα μέσα στο φαγητό σας.

ΠΗΓΗ: spirossoulis.com

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!