Αρχική Ιστορίες Food Stories #Veganuary – Ρεκόρ συμμετοχής στο βίγκαν Γενάρη

#Veganuary – Ρεκόρ συμμετοχής στο βίγκαν Γενάρη

0
#Veganuary – Ρεκόρ συμμετοχής στο βίγκαν Γενάρη

PLANET FOOD | Σχεδόν 500.000 άνθρωποι αποδέχθηκαν την πρόκληση να γίνουν βίγκαν για τον μήνα Ιανουάριο, οι διπλάσιοι δηλαδή σε σχέση με το 2019

PLANET FOOD | Σχεδόν 500.000 άνθρωποι αποδέχθηκαν την πρόκληση να γίνουν βίγκαν για τον μήνα Ιανουάριο, οι διπλάσιοι δηλαδή σε σχέση με το 2019

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πει «ναι»τη δέσμευση του Veganuary να τρώνε μόνο φυτικά τρόφιμα για τον πρώτο μήνα του έτους. Το νούμερο, σύμφωνα με τον TheGuardian είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2019. Το ένα τέταρτο αυτών που δέχονται την πρόκληση – 125.000 – βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς φέτος βρετανικά σούπερ μάρκετ, προβάλλουν διαφημίσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο προωθώντας για πρώτη φορά προϊόντα τους με όχημα το Veganuary.

Ρεβιθάδα

Σε έρευνα της τράπεζας UBS σχετικά με φυτικές εναλλακτικές λύσεις για το κρέας, όπως τα φυτικά burgers και λουκάνικα, καταδεικνύεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που τα δοκιμάζουν αυξάνεται σταθερά. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων που δοκίμασαν φυτικές παραλλαγές γνωστών ζωικών τροφίμων αυξήθηκε από 48% σε 53% μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε 3.000 καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Οι μισοί μάλιστα από αυτούς που δοκιμάζουν φυτικές τροφές, εναλλακτικές του κρέατος, συνεχίζουν να τις καταναλώνουν σε εβδομαδιαία βάση.  

Φασολάκια με πλιγούρι

Tι είναι το #Veganuary. Το Veganuary αποτελεί σύντμηση και ένωση των λέξεων Vegan και January. Πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό έχει να φέρει όλο και περισσότερο κοινό πιο κοντά στη βίγκαν διατροφή μέσα από το challenge (πρόκληση), κάθε Ιανουάριο, να ακολουθούν βίγκαν διατροφή για έναν μήνα. Το Veganuary -μέσω και των σόσιαλ μίντια- θεωρείται πλέον παγκόσμια εκστρατεία που, σύμφωνα με τον The Guardian, πρόσφατα επικεντρώθηκε στη Λατινική Αμερική, όπου 150.000 άτομα αποδέχτηκαν φέτος την πρόκληση. Επίσης 80.000 απ’ όσους είπαν «ναι» στον βίγκαν Ιανουάριο προέρχονται από τις ΗΠΑ και 50.000 από τη Γερμανία.

Λαχματζούν με κιμά σόγιας

Το Veganuary, είναι όμως και ένας έξυπνος τρόπος αποτοξίνωσης από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, αλλαντικών και ζωικών λιπαρών των προηγούμενων, γιορτινών ημερών.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι συμμετέχοντες για την επιλογή τους να μειώσουν την ποσότητα των ζωικών τροφών στη διατροφή τους συνδέονται με τη μείωση της ταλαιπωρίας των ζώων, τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των περιβαλλοντικών ζημιών που προκαλούνται από την ζωική παραγωγή.

«Μου φαίνεται πραγματικά ότι το φαγητό με βάση τα φυτά δεν είναι πλέον αμφιλεγόμενο», δήλωσε ο Toni Vernelli από την ομάδα των Veganuary. «Σχεδόν όλοι έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μειώσουμε τα ζωικά προϊόντα στη διατροφή μας για περιβαλλοντικούς λόγους» τονίζει χαρακτηριστικά. «Ο τρόπος με τον οποίο τα βρετανικά σούπερ μάρκετ αγκάλιασαν το Veganuary φέτος αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι», είπε. «Δεν το χρησιμοποιούν απλώς ως ευκαιρία μάρκετινγκ, αλλά προωθούν τα πολλά οφέλη της φυτικής διατροφής».

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com