Αρχική Ιστορίες Food Stories Τέλος εποχής για τον «Μπάρμπα Μπεν» – Τα Uncle Ben’s αλλάζουν μετά το φόνο του Φλόιντ

Τέλος εποχής για τον «Μπάρμπα Μπεν» – Τα Uncle Ben’s αλλάζουν μετά το φόνο του Φλόιντ

0
Τέλος εποχής για τον «Μπάρμπα Μπεν» – Τα Uncle Ben’s αλλάζουν μετά το φόνο του Φλόιντ

PLANET FOOD | Νωρίτερα σήμερα και η Quaker, η πασίγνωστη εταιρεία νιφάδων βρώμης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη «Θεία Τζεμίνα» από το λογότυπό της.

PLANET FOOD | Νωρίτερα σήμερα και η Quaker, η πασίγνωστη εταιρεία νιφάδων βρώμης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη «Θεία Τζεμίνα» από το λογότυπό της.

Ντόμινο εξελίξεων φέρνει και στην αγορά τροφίμων των ΗΠΑ ο ειδεχθής φόνος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό και όσα τον ακολούθησαν με ιστορικές εταιρείες να υποχρεώνονται λόγω των συνθηκών να επανεξετάσουν «εμβληματικά» λογότυπα.

Το τελευταίο νέο αφορά τα γνωστά παγκοσμίως ρύζια Uncle Ben’s (τα «Μπάρμπα Μπεν» που έλεγαν και οι γιαγιάδες μας) τα οποία ανακοίνωσαν πως θα αλλάξουν την ταυτότητα των προϊόντων τους ώστε να μην αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα του Νότου.

Σύμφωνα με το CNN η εταιρεία διά του ιδιοκτήτη της, ανακοίνωσε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξελιχθεί η μάρκα Uncle Ben’s, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής της ταυτότητας -και θα το πράξουμε». «Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες ακριβώς θα είναι οι αλλαγές και το χρονοδιάγραμμά τους, αλλά αξιολογούμε όλα τα ενδεχόμενα», αναφέρει ακόμη.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, και η Quaker, η πασίγνωστη εταιρεία νιφάδων βρώμης με 130 χρόνια ιστορίας, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη «Θεία Τζεμίνα» από το λογότυπό της.

«Καθώς εργαζόμαστε για να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της φυλετικής ισότητας μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, θα πρέπει να κοιτάξουμε με σκληρή ματιά στο χαρτοφυλάκιο των εμπορικών σημάτων, να διασφαλίσουν ότι αντανακλούν τις αξίες μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των καταναλωτών μας,» ανέφερε σχετικά η Pepsi, στην οποία ανήκουν τα Quaker.

Οι προαναγγελθείσες αυτές κινήσεις αποτελούν αναγνώριση ότι η προέλευση κάποιων εμβληματικών αμερικανικών εμπορικών σημάτων στηρίζεται σε ρατσιστικά στερεότυπα, ζήτημα που εισέβαλε με πάταγο στο προσκήνιο με τις συνεχείς διαδηλώσεις, αλλά και τα άγρια επεισόδια, που ακολούθησαν την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Uncle Ben’s, το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946 και παρέπεμπε σε μαύρο αγρότη -γνωστό ως θείο Μπεν- που διακρίθηκε στην καλλιέργεια ρυζιού. Όσον αφορά τον άνδρα, το πρόσωπο του οποίου απεικονίζεται στο λογότυπο, πρόκειται για «κάποιον αγαπημένο σεφ του Σικάγου και σερβιτόρο με το όνομα Frank Brown».

Ωστόσο, η όλη εικόνα παραπέμπει σε μαύρους υπηρέτες και λευκά αφεντικά, καθώς -σύμφωνα με άρθρο των New York Times- χρησιμοποιείται μια προσφώνηση που αντικατοπτρίζει το πώς οι λευκοί του Νότου «κάποτε χρησιμοποιούσαν το “θείος” και “θεία” απευθυνόμενοι “τιμητικά” σε ηλικιωμένους μαύρους» επειδή αρνούνταν να τους αποκαλέσουν «κύριο» και «κυρία».

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com