Αρχική Ειδήσεις Πάνω από 2.500 πολίτες εκμεταλλεύτηκαν τους Λαχανόκηπους του ΑΠΘ

Πάνω από 2.500 πολίτες εκμεταλλεύτηκαν τους Λαχανόκηπους του ΑΠΘ

0
Πάνω από 2.500 πολίτες εκμεταλλεύτηκαν τους Λαχανόκηπους του ΑΠΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για όγδοη χρονιά για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά στις εκτάσεις του Αριστοτελείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για όγδοη χρονιά για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά στις εκτάσεις του Αριστοτελείου.

Περισσότεροι από 2500 μεμονωμένοι πολίτες ή οικογένειες έχουν μέχρι στιγμής αποκτήσει, για τουλάχιστον μία χρονιά, ένα από τα αγροκτήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που πριν από οκτώ χρόνια άρχισαν να διατίθενται στο κοινό της πόλης.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να μάθει στους συμπολίτες μας να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά και έχουν περάσει από το πρόγραμμα αυτό και εκατοντάδες οικογένειες» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM o υπεύθυνος για την οργάνωση του προγράμματος, Τάσος Λιθουργίδης, διευθυντής του Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, που εξήγησε πως για τη φετινή σεζόν, την όγδοη κατά σειρά, ο στόχος είναι να διατεθούν 100 νέοι λαχανόκηποι με σειρά προτεραιότητας και «μέχρι την κάλυψη των νέων θέσεων».

Όπως εξήγησε ο κ. Λιθουργίδης και στην περίπτωση των 100 νέων τεμαχίων γης, που από 18 Μαρτίου 2019 είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο, το πρόγραμμα αφορά την παράδοση 100 τετραγωνικών γης μέσα στον χώρο που έχει οριστεί και οργανωθεί στην ανατολική πλευρά της πόλης τα τελευταία χρόνια και δη κοντά στα επονομαζόμενα «Πράσινα Φανάρια». Εκεί θα απευθυνθεί κάθε πολίτης, ώστε να του παραχωρηθεί για ένα χρόνο ένα τέτοιο τεμάχιο.

Σε κάθε ενδιαφερόμενο παρέχεται αυτόνομη τροφοδοσία νερού και «έτοιμο κατεργασμένο το έδαφος, ώστε να φυτέψει τα πρώτα του λαχανικά», ενώ στη διάθεση των ερασιτεχνών «μπαχτσεβάνηδων» θα είναι και φέτος, πέρα από το εξειδικευμένο προσωπικό, για άλλη μια φορά οι νεαροί φοιτητές/νεαρές φοιτήτριες που θα βοηθούν, όπου αυτό είναι απαραίτητο, τους νέους καλλιεργητές των Λαχανόκηπων του ΑΠΘ με τις ειδικές τους γνώσεις. Στη διάθεσή τους θα είναι και «ο γεωπόνος των Κήπων που συμβουλεύει στην καλλιέργεια των λαχανικών».

Οι παλαιότεροι καλλιεργητές και τα οφέλη στην υγεία και τη ψυχολογία

«Έχουμε ακόμη και κάποιους που αγαπούν τη γη και παραμένουν από την αρχή, από το πρώτο έτος και φέτος στην όγδοη χρονιά, συνεχίζουν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, αφού έχουν αντιληφθεί πόσο τους ωφελεί να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, οφέλη που χάρη σε αυτή τη δράση είναι πολλαπλά» ανέφερε ο κ. Λιθουργίδης.

«Έχουν το πλεονέκτημα να καλλιεργούν με τα χέρια τους τα δικά τους λαχανικά, τα οποία μάλιστα είναι καλλιεργημένα με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, απαλλαγμένα από χημικά, λαχανικά που έχουν και τη νοστιμιά του… ιδρώτα του καλλιεργητή» σημείωσε την ίδια ώρα ο υπεύθυνος της δράσης του ΑΠΘ, που μάλιστα δεν παράλειψε να τονίσει πως η όλη διαδικασία αποτελεί και μια μέθοδο «άσκησης, επαφής με τη φύση, συζητήσεων, κοινωνικών επαφών με σημαντικά ψυχολογικά οφέλη για τους συμμετέχοντες».

«Το κύριο που θα πρέπει να διαθέτει όποιος ενδιαφερθεί θα πρέπει να είναι όρεξη, και λίγος χρόνος. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα από δύο ώρες αν αφιερώσει κάποιος, θα μπορεί να έχει λαχανικά για την οικογένεια του, για όλη την καλλιεργητική περίοδο», ανέφερε ο διευθυντής του Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Όποιος ενδιαφέρεται να εγγραφεί στη λίστα των καλλιεργητών μπορεί είτε να καλέσει στο 2310473842 είτε να μεταβεί στα γραφεία του Αγροκτήματος στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ το κόστος για κάθε λαχανόκηπο είναι 120 ευρώ ετησίως, κόστος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η προετοιμασία για φύτευση (φρεζάρισμα κ.ο.κ), οι προαναφερθείσες παροχές που έχει αναλάβει το προσωπικό του ΑΠΘ και το νερό για τις καλλιέργειες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.