Αρχική Ειδήσεις Κορυφαίες δίαιτες 2018: Πρώτη φορά η Μεσογειακή στην 1η θέση

Κορυφαίες δίαιτες 2018: Πρώτη φορά η Μεσογειακή στην 1η θέση

0
Κορυφαίες δίαιτες 2018: Πρώτη φορά η Μεσογειακή στην 1η θέση

TOP 5 | Την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες της νέας χρονιάς του U.S. News&World Report μοιράζονται η Μεσογειακή Δίαιτα με τη Δίαιτα DASH. Δείτε ποιες άλλες δίαιτες συμπεριλαμβάνονται στην 5άδα.

Το αμερικανικό πρακτορείο U.S. News & World Report για άλλη μια φορά στις αρχές του νέου έτους, τότε που πολλοί άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να αδυνατίσουν ή να τρώνε πιο υγιεινά, ανακοίνωσε τη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2018.

Η παράδοση που θέλει εδώ και οκτώ χρόνια την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η δίαιτα DASH δεν έσπασε ούτε φέτος, ωστόσο το 2018 η DASH θα πρέπει να μοιραστεί το θρόνο της με τη Μεσογειακή Δίαιτα, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε μεταξύ τους ισοψηφία.  

Στον αντίποδα, χειρότερες δίαιτες για το 2018 αναδείχτηκαν η δίαιτα KETO και η δίαιτα DUKAN, τόσο για το προβληματικό από άποψη υγείας διατροφικό μοντέλο που προτείνουν (KETO) όσο και για τη δυσκολία ή πολυπλοκότητα της εφαρμογής του (DUKAN).

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι ειδικοί κλήθηκαν να αξιολογήσουν 40 γνωστές ή λιγότερο γνωστές δίαιτες με ένα αρκετά ευρύ φάσμα κριτηρίων και δεικτών, το οποίο εκτός από την αποτελεσματικότητα του διαιτολογικού προγράμματος, περιλαμβάνει τον αντίκτυπο στην υγεία, την πρακτικότητα στην εφαρμογή του, το αν τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα  κ.ά.

Οι δίαιτες που συγκροτούν το φετινό «TOP5» είναι παραπάνω από 5 καθώς πέρα από την ισοβαθμία στην 1η θέση μεταξύ DASH και Μεσογειακής υπήρξε και ισοβαθμία στην 5η θέση μεταξύ Δίαιτας MIND και TLC. Έτσι διαμορφώθηκε η εξής κατάταξη στις κορυφαίες θέσεις για το 2018:

Νο1: Δίαιτα DASH.  Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά έχει παράπλευρες ευχάριστες συνέπειες την απώλεια κιλών. Τη χαρακτηρίζει η έντονη παρουσία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Λέει όχι στα κορεσμένα λιπαρά και το πολύ αλάτι, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά, τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά και σε συγκεκριμένα λάδια. 

Νο1: Μεσογειακή Διατροφή. Η δίαιτα που έχει συνδεθεί με την καλύτερη προσφορά στην υγεία και τη μακροζωία. Το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από την υψηλή παρουσία φρέσκων φρούτων,  λαχανικών και οσπρίων και ποιοτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, και τα λιπαρά από ψάρια και ξηρούς καρπούς. 

Νο3: Δίαιτα Flexitarian. Προέρχεται από τις λέξεις flexible +vegetarian και είναι μια ήπια χορτοφαγική δίαιτα που παροτρύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης χωρίς να επιβάλει πλήρη αποχή από το κρέας. 

Νο4: Δίαιτα Weight Watchers. Απ’ τα πλέον κλασικά μοντέλα διατροφής και απώλειας βάρους που προωθείται και από διασημότητες όπως η Oprah Winfrey. Λειτουργεί με ένα ιδιότυπο point system. Κάθε τρόφιμο έχει τους «βαθμούς» τους και όποιος το ακολουθεί δεν πρέπει να ξεπεράσει το συνολικό ημερήσιο αριθμό που του δίνεται. 

Νο5: Δίαιτα MIND. Πρόκειται για ένα διατροφικό σύστημα που δανείζεται στοιχεία και από της Δίαιτα DASH και από τη Μεσογειακή Διατροφή και στοχεύει στην προστασία του εγκεφάλου και την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να τεκμηριώνουν το βαθμό της συνεισφοράς του στο συγκεκριμένο πεδίο. Ισχυρή παρουσία στη συγκεκριμένη δίαιτα έχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γενικά τα λαχανικά, τα καρύδια, τα μούρα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Λέει όχι σε κόκκινα κρέατα, βούτυρο και μαργαρίνη, τυριά, γλυκά, τηγανητά και junk food.

No5: Δίαιτα TLC.  Από τα αρχικά της φράσης «Therapeutic Lifestyle Changes» (Θεραπευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής), η δίαιτα αυτή έχει στόχο να συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης μέσα από τη μείωση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου λίπους και την κατανάλωση περισσότερων ινών.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com