Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Coca-Cola, PepsiCo και Nestle παράγουν τα περισσότερα πλαστικά

Greenpeace: Coca-Cola, PepsiCo και Nestle παράγουν τα περισσότερα πλαστικά

0
Greenpeace: Coca-Cola, PepsiCo και Nestle παράγουν τα περισσότερα πλαστικά

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Ύστερα από 239 καθαρισμούς από πλαστικά σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, η φιλοπεριβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε τους «νικητές» στην παραγωγή των επιζήμιων απορριμμάτων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Ύστερα από 239 καθαρισμούς από πλαστικά σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, η φιλοπεριβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε τους «νικητές» στην παραγωγή των επιζήμιων απορριμμάτων.

Οι εταιρίες Coca-Cola, PepsiCo και Nestle βρέθηκαν ότι είναι οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως παραγωγοί πλαστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε συνεργασία με το κίνημα Break Free From Plastic, η Greenpeace ανακοίνωσε ότι διοργάνωσε 239 καθαρισμούς από πλαστικά σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή της ταυτότητας 187.000 πλαστικών απορριμμάτων. Στόχος ήταν να υπάρξει μια εικόνα για το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις συμβάλλουν στο πρόβλημα της ρύπανσης.

Η Coca-Cola, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία αναψυκτικών, είναι στην κορυφή των παραγωγών απορριμμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Greenpeace, με τα πλαστικά σκουπίδια που φέρουν το εμπορικό σήμα Coke να εντοπίζονται σε 40 από τις 42 χώρες.

«Αυτές οι αυτοψίες προσφέρουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις στη διαιώνιση της παγκόσμιας κρίσης της πλαστικής ρύπανσης», δήλωσε ο Βον Χερνάντεζ, παγκόσμιος συντονιστής του κινήματος Break Free From Plastic.

Συνολικά, ο πιο συχνός τύπος πλαστικού που εντοπίστηκε ήταν η πολυστερίνη, που χρησιμοποιείται σε συσκευασίες και σε ποτήρια καφέ από φελιζόλ, ενώ ακολουθεί το PET, που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια και άλλες συσκευασίες. 

Πώς απαντούν οι εταιρείες στο πρόβλημα – Δεσμεύσεις για αλλαγές

«Συμμεριζόμαστε τον στόχο της Greenpeace να εξαλείψει τα απορρίμματα από τους ωκεανούς και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η σημαντική πρόκληση», ανέφερε εκπρόσωπος της Coke σε ανακοίνωση. Η εταιρία έχει δεσμευθεί να συλλέγει και να ανακυκλώνει ένα μπουκάλι ή ένα κουτάκι για κάθε ένα που πουλά έως το 2030.

Και οι τρεις εταιρίες έχουν προβεί σε δεσμεύσεις για τις συσκευασίες τους ως το 2025. Η Coke έχει αναγγείλει πως όλες οι συσκευασίες της θα είναι ανακυκλώσιμες, η Nestle αντίστοιχα ότι θα γίνουν ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες και η PepsiCo ότι θα διαθέτει συσκευασίες είτε  ανακυκλώσιμες είτε με δυνατότητα να κομποστοποιηθούν ή θα είναι βιοδιασπώμενες.

Η Nestle, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία τροφίμων και ποτών, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το ζήτημα και ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εξαλείψει τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά. Ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει διαφορετικές λύσεις συσκευασίας και τρόπους για να διευκολυνθεί η ανακύκλωση και να εξαφανιστούν τα πλαστικά απορρίμματα.

Η PepsiCo δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.