Αρχική Ειδήσεις Έρχονται νέα σήματα για τα αγροτικά προϊόντα

Έρχονται νέα σήματα για τα αγροτικά προϊόντα

0

Σε «παροδοσιακά», «ορεινά» και «νησιωτικά» θα χωρίζονται τα αγροτικά προϊόντα με βάση νέα σειρά σημάτων που καθιερώνει η Ε.Ε. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2015.

agriculture-eu

Σε «παροδοσιακά», «ορεινά» και «νησιωτικά» θα χωρίζονται τα αγροτικά προϊόντα με βάση νέα σειρά σημάτων που καθιερώνει η Ε.Ε. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2015.

Πλεονέκτημα για χώρες σαν την Ελλάδα θεωρείται πως θα αποτελέσει η καθιέρωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση τριών νέων σημάτων για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, που θα τα κατηγοριοποιεί σε «παραδοσιακά», «ορεινά» και «νησιωτι­κά». Οι νέες σημάνσεις εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την υπεραξία των προϊόντων στις ξένες αγορές. Όπως αναφέρει το Retail Today, η κατάταξη ενός προϊόντος σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες θα γίνεται με ιστορικά, λαογραφικά και άλλα κριτήρια, τα οποία πρόκειται να καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από το 2015 με την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής).

Όσο πιο πολλά σήματα ποιότητας καταφέ­ρει να κατοχυρώσει μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη θα εμφανίζεται η προϊοντική της ποικιλομορφία. Η ανάδειξη του αγροτικού αυτού πλούτου, ήταν και το κεντρικό θέμα της ατζέντας του Άτυπου Συμβουλίου των 28 υπουργών Γεωργίας, που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα. Το θέμα απασχόλησε την ειδική Επιτροπή Γεωργίας, που συνεδρίασε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, και όπου έγινε σαφές ότι τα νέα αυτά σήματα ποιότητας θα είναι συμπληρωμα­τικά.

Ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει να μαζεύει στοιχεία για τα ελληνικά προϊόντα που θα μπορούσαν να υπαχθούν στις παραπάνω κατηγορίες, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αθ. Τσαυτάρη, κάτω από το σήμα του «παραδοσιακού» θα μπορούσαν να καταχωριθούν μέχρι και 1.000 προϊόντα.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com