Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Τι είναι το μπεν μαρί

Τι είναι το μπεν μαρί

0
Τι είναι το μπεν μαρί

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ | Τι σημαίνει μπεν μαρί, πού χρησιμοποείται και πώς πετυχαίνετε την τεχνική με τις κατσαρόλες του σπιτιού, αν δεν έχετε το συγκεκριμένο σκεύος.

«Μπεν μαρί», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται δανεισμένη από τη γαλλική γλώσσα και σημαίνει «το μπάνιο της Μαρίας», είναι μια τεχνική και η αντίστοιχη συσκευή για ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες υλικά.

Τέτοια ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες υλικά μπορεί να είναι η σοκολάτα, τα αυγά που χρειάζονται παστερίωση πριν χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική ή σε σάλτσες, αλλά και σάλτσες που πρέπει να κρατηθούν ζεστές χωρίς να «ψηθούν» ή να «βράσουν».

Στη σπιτική ζαχαροπλαστική το μπεν μαρί ως τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως για το λιώσιμο της κουβερτούρας ή για το ψήσιμο ευαίσθητων κρεμών.

Μια κατσαρόλα-μέσα-στην-κατσαρόλα

Το μπεν μαρί ως τεχνική ουσιαστικά απαιτεί μια κατσαρόλα-μέσα-στην-κατσαρόλα, που επιτρέπει στο υλικό να λιώσει χωρίς να έρθει σε απευθείας επαφή με τον καυτό πάτο και το μάτι. Παρότι πωλούνται ειδικές συσκευές στο εμπόριο, στην πραγματικότητα είναι μια «πατέντα» που δημιουργούμε εύκολα με τα υπάρχοντα σκεύη στο σπίτι.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια μεγαλύτερη κατσαρόλα και μια μικρότερη ή ένα μπολ. Βάζουμε τη μεγαλύτερη κατσαρόλα στη φωτιά με νερό που βράζει και βυθίζουμε μέσα τη μικρότερη κατσαρόλα ή το μπολ, όπου έχουμε ρίξει τη σοκολάτα σε κομμάτια. Το μικρότερο σκεύος θα ζεσταθεί ήπια από το βράσιμο του νερού και θα μπορέσουμε έτσι, ανακατεύοντας διαρκώς, να λιώσουμε ή να ζεστάνουμε το ευαίσθητο υλικό χωρίς να το κάψουμε.

Με παρεμφερή λογική μπορείτε να ψήσετε ευαίσθητες κρέμες όπως η κρέμα καραμελέ στο φούρνο τοποθετώντας τα φορμάκια σε μεγαλύτερο ταψί με νερό.

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com