Αρχική Ιστορίες Πέθανε ο Τάκης, ο ιδρυτής του θρυλικού φούρνου στο Κουκάκι

Πέθανε ο Τάκης, ο ιδρυτής του θρυλικού φούρνου στο Κουκάκι

0
Πέθανε ο Τάκης, ο ιδρυτής του θρυλικού φούρνου στο Κουκάκι
ΕΙΚΟΝΑ: Γ. Πίττας | greekgastronomyguide.gr

ΠΡΟΣΩΠΑ | Mετά την είδηση του θανάτου του, οι λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας δόθηκαν δωρεάν στους πελάτες που περίμεναν και ο φούρνος έκλεισε. 

ΠΡΟΣΩΠΑ | Mετά την είδηση του θανάτου του, οι λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας δόθηκαν δωρεάν στους πελάτες που περίμεναν και ο φούρνος έκλεισε. 

Ο Τάκης Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που άνοιξε τον ομώνυμο φούρνο στο Κουκάκι ο οποίος έμελλε να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους φούρνους της Αθήνας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, από καρκίνο. 

Γεννήθηκε το ’48 στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του δούλευε σε φούρνο στον Ιππόδρομο. Τον πρώτο οικογενειακό φούρνο τους όντας στην Αθήνα μόνιμα πλέον τον άνοιξαν στην Πλάκα τη δεκαετία του ’60, όπου ξεχώρισαν με το σιμίτικο, τραγανό κουλούρι που έφτιαχναν.

Το φούρνο στο Κουκάκι που όλοι ξέρουμε σήμερα τον άνοιξαν το 1971. Ο φούρνος του Τάκη έγινε γνωστός σε όλη την πόλη όχι μόνο για την ποιότητά του αλλά και για τη μεγάλη ποικιλία του. Λέγεται ότι ήταν από τους πρώτους που έφτιαξε μπαγκέτα στην Αθήνα, ενώ προμήθευε με ψωμί και εκλεκτά αρτοσκευάσματα πολλά γνωστά εστιατόρια και καφέ της πρωτεύουσας. 

Ο ίδιος θα πει στη LiFO για τη δουλεία του: «Είναι δύσκολη η δουλειά του φούρναρη, με την έννοια ότι δεν έχει ωράρια, το μαγαζί στην ουσία δεν κλείνει ποτέ» {…} Στις 9 το βράδυ κλείνει ως φούρνος, αλλά μέχρι να κλείσω έχω παραδώσει στη γραμμή παραγωγής. Και ό,τι καινούργιο βγάζουμε, περνάει από μένα. […] Θυμάμαι τον πατέρα μου τη Μεγάλη Εβδομάδα να φεύγει από το σπίτι τη Μεγάλη Δευτέρα και να γυρνάει από τον φούρνο το Μεγάλο Σάββατο. Έλειπε πραγματικά μία εβδομάδα και κοιμόταν στα τσουβάλια, όποτε έβρισκε χρόνο. Ή σε ένα ντιβάνι που είχαν πίσω σε ένα γραφειάκι. Είναι βίωμά μου αυτά τα πράγματα, είναι ριζωμένα μέσα μου.»

Οι γιοι του, Θόδωρος και ο Αρτέμης ανέλαβαν τον φούρνο το 2010 και έκτοτε εξελίσσουν την τέχνη του «αρτοποιητή», συνδυάζοντας την οικογενειακή εμπειρία με σχετικές σπουδές. Mετά την είδηση του θανάτου του, οι λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας δόθηκαν δωρεάν στους πελάτες που περίμεναν και ο φούρνος έκλεισε. 

Άνθρωποι της γεύσης, όπως ο Γιώργος Πίττας, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, που γνώρισαν τον Τάκη έγραψαν γι’ αυτόν στα σόσιαλ μίντια εκφράζοντας τη θλίψη τους.

Α βρε Τάκη, την ημέρα που αμολάμε τους αϊτούς, πέταξες και συ στους ουρανούς…και άφησες ορφανούς την οικογένεια σου…

Δημοσιεύτηκε από Γιωργος Πιττας στις Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

Aχ βρε Τάκη! Που να σε ψάξω τώρα. Σε ποια Μπάγκα, ποιανού Παράδεισου. Εσένα που ήσουνα άπιαστο πουλί και υπήρξες μόνο…

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Rousounelos στις Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

Σ τ ο κ α λ ό κε Τ ά κ η… Ήταν μέρος της Καθαροδευτεριάτικης ιεροτελεστίας μου, να σταθώ για 1 – 1,5 ώρα…

Δημοσιεύτηκε από Dimitrios Antonopoulos στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!