Αρχική Ιστορίες Food Stories Το μυστικό και η συνταγή για αυθεντικό κιουνεφέ της Μαρίας Εκμεκτσίογλου (Βίντεο)

Το μυστικό και η συνταγή για αυθεντικό κιουνεφέ της Μαρίας Εκμεκτσίογλου (Βίντεο)

0
Το μυστικό και η συνταγή για αυθεντικό κιουνεφέ της Μαρίας Εκμεκτσίογλου (Βίντεο)

TV COOKING | Συνταγή για αυθεντικό κιουνεφέ έδωσε η Μαρία Εκμεκτσίογλου σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Η συνταγή προβλήθηκε στην εκπομπή «Ευτυχείτε!» του OPEN TV. Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, γνωστή για τις λιχουδιές της από την κουζίνα της Πόλης και γενικότερα τη μικρασιατική κουζίνα, δείχνει πως μπορεί να φτιάξει κανείς αυθεντικό κιουνεφέ στο σπίτι.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου εκτός από τη συνταγή της για γλυκό κιουνεφέ αποκαλύπτει το μυστικό της: Στα μισά του ψησίματος γυρίζει το γλυκό ανάποδα για να ψηθεί καλά και να γίνει τραγανό το φύλλο κανταΐφι και από την κάτω πλευρά. Σε ό,τι αφορά την καθοριστικής σημασίας για το γλυκό επιλογή του τυριού -καθώς το κλασικό τυρί της Αντιόχειας, το dil peyniri, με το οποίο φτιάχνεται το γλυκό είναι σπάνιο στην ελληνική αγορά και ακριβό- η Μαρία Εκμεκτσίογλου προτείνει ως πλέον ενδεδειγμένη και ταιριαστή λύση τη φρέσκια μοτσαρέλα.

Υλικά για το κιουνεφέ: ½ κιλό φύλλο κανταΐφι, 300 γρ. μοτσαρέλα, 150 γρ. φρέσκο βούτυρο. Για το σερμπέτι (σιρόπι): 2 ποτήρια νερό, 2 π.ν. ζάχαρη, 2 ξυλάκια κανέλα, φλούδα από ένα λεμόνι, 4-5 σταγόνες λεμόνι Για το σερβίρισμα: 1 φλιτζάνι του καφέ τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Η εκτέλεση στα γρήγορα: Ξαίνουμε το κανταΐφι και αφού ξεχωρίσουμε τις ζυμαρένιες κλωστες και το ανοίξουμε, το σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί όσο ετοιμάζουμε το γλυκό. Τοποθετούμε το μισό κανταΐφι σε ταψί (το πολίτικο μπακίρι, μνημόνευσε η μαγείρισσα) και το αλείφουμε με μπόλικο λιωμένο φρέσκο βούτυρο. Τοποθετούμε πάνω από το κανταΐφι τη μοτσαρέλα κομμένη σε φετάκια και τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Βουτυρώνουμε και πάλι πολύ καλά την επιφάνεια. Πιέζουμε το γλυκό χρησιμοποιώντας επίπεδη επιφάνεια (τον πάτο ενός ποτηριού, μπρικιού, μπολ κ.λπ) πολύ καλά, ώστε να μην έχει κενά και αέρα. Tο ψήνουμε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170° C. Στα 15 λεπτά ψησίματος περίπου (βλέπουμε να έχει πάρει καλό χρώμα το κανταΐφι, το αναποδογυρίσουμε και το ψήνουμε και από την άλλη πλευρά να ροδίσει. Για το σερμπέτι Ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε κατσαρολάκι και απ’ τη στιγμή που αρχίζουν να βράζουν τα αφήνουμε στη φωτιά για 6′. Σιροπιάζουμε το ζεστό κιουνεφέ με το ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης.

Αναλυτικά η εκτέλεση στο βίντεο που παρατίθεται.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!