Αρχική Διατροφή Doctor Food Εσπεριδοειδή: ποια βλάπτουν περισσότερο και ποια λιγότερο τα δόντια;

Εσπεριδοειδή: ποια βλάπτουν περισσότερο και ποια λιγότερο τα δόντια;

0
Εσπεριδοειδή: ποια βλάπτουν περισσότερο και ποια λιγότερο τα δόντια;

DOCTOR FOOD | Τα εσπεριδοειδή κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό, αλλά ειδικά απέναντι στα δόντια δε φαίνονται εξίσου ευεργετικά.

DOCTOR FOOD | Τα εσπεριδοειδή κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό, αλλά ειδικά απέναντι στα δόντια δε φαίνονται εξίσου ευεργετικά.

Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική ορθοδοντικός παιδιών και ενηλίκων ανέλυσε σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας ΤΑ ΝΕΑ ποιες τροφές έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια μας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα αγαπημένα εσπεριδοειδή, τα τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύτιμη βιταμίνη C.

Δυστυχώς, όμως, ορισμένα από αυτά είναι πάρα πολύ όξινα και σύμφωνα με την ειδικό με τον καιρό μπορούν να διαβρώσουν την αδαμαντίνη, σημαντική ουσία των δοντιών (είναι το εξωτερικό, σκληρό «σμάλτο» τους).
 
Σε σχετική μελέτη που είχαν διεξάγει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το 2008, άφησαν δόντια από εξαγωγές μέσα σε διάφορα είδη χυμών από εσπεριδοειδή.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι την περισσότερη διάβρωση προκαλούσαν οι χυμοί λεμονιού και γκρέιπφρουτ, ενώ την λιγότερη ο χυμός πορτοκαλιού. 

Αυτό πιθανώς οφείλεται αφενός στο ότι ο χυμός των πορτοκαλιών είναι λιγότερο όξινος, αφετέρου στο ότι πολλοί χυμοί του εμπορίου είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D που δρουν προστατευτικά στα δόντια.

Ας μην αμελούμε, λοιπόν, το επιμελές βούρτσισμα (3′ περίπου πρέπει να διαρκεί σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς για να καθαριστούν σωστά όλες οι επιφάνειες) κάθε φορά που καταναλώνουμε επιθετικές για τα δόντια τροφές, όπως η ζάχαρη, αλλά και το ξίδι, ώστε να τα κρατήσουμε δυνατά και υγιή σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.