Αρχική Διατροφή Doctor Food To fast-food στην διατροφή μας

To fast-food στην διατροφή μας

0
To fast-food στην διατροφή μας

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποκαλύπτουν με μαθηματική ακρίβεια τη σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση fast-food και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποκαλύπτουν με μαθηματική ακρίβεια τη σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση fast-food και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Σύμφωνα με μία επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet”, τα άτομα που συνήθιζαν να γευματίζουν σε αλυσίδες ταχυεστιατορίων τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, αύξησαν το σωματικό τους βάρος κατά 4,5 kg περισσότερο και διέτρεχαν 104% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν έτοιμα γεύματα λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.

Σε μια έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου βρέθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν έτοιμο φαγητό (με παραγγελία στο σπίτι) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, προσλάμβαναν ημερησίως περίπου 250 θερμίδες περισσότερες, σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν τις ίδιες συνήθειες.

Γιατί γίνεται όμως αυτό;

Εκτός από τις μεγάλες μερίδες, το fastfood χαρακτηρίζεται από υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, με πιο απλά λόγια, περιέχει πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα. Η ενεργειακή πυκνότητα των μενού στα περισσότερα εστιατόρια είναι περίπου 264 θερμίδες/ 100 gr τροφίμου, δηλαδή, περίπου διπλάσια από την ενεργειακή πυκνότητα της μεσογειακής δίαιτας, που είναι 126 θερμίδες/ 100 gr τροφίμου.

Ένα ακόμα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η κινηματογραφική ταινία Supersize Me!, όπου ο πρωταγωνιστής Mr.Spurlock έτρωγε McDonald’s 3 φορές την ημέρα για 1 μήνα και πήρε 11 κιλά!! Φυσικά και είναι προφανές πως η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε είδους τροφής στα πλαίσια οποιασδήποτε διατροφικής κουλτούρας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η ταινία αποσκοπεί περισσότερο στο να θίξει το ζήτημα του κατά πόσο η κατανάλωση έτοιμου φαγητού αποτελεί μία συνήθεια “επικίνδυνη” για τη δημόσια υγεία. Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να μαγειρέψουμε και τίποτα μόνοι μας; Το φαγητό που παραγγέλνουμε μπορεί να είναι εύκολη λύση όμως αποδειγμένα δεν αποτελεί και την καλύτερη επιλογή.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!